Konačno usvojene izmjene Zakona o alimentacionom fondu

Skupština Crne Gore usvojila je danas jednoglasno predlog izmjena i dopuna Zakona o privremenom izdržavanju djece, kojim će konačno nakon devet mjeseci biti odblokiran rad Alimentacionog fonda.  

Poslanici su se o novoj verziji ovog Zakona već izjašnjavali jednom, u aprilu ove godine, kada je i usvojen, ali nikada nije proglašen za važeći. Kao i dvadesetak drugih zakonskih akata, tadašnji predsjednik države Milo Đukanović odbio je, iz političkih razloga, da izda ukaz o proglašenju ovog Zakona, a nakon toga to nije učinio ni novi predsjednik Jakov Milatović. On je ranije obavijestio Skupštinu da ne može da potpiše usvojene zakone, jer njegov prethodnik nije proglasio te akte u roku predviđenom Ustavom.

Pravo na isplatu iz Alimentacionog fonda, prema izmjenama Zakona, sada će se priznavati od dana podnošenja zahtjeva, a ne za raniji period. Retroaktivnost će se odnositi samo na dokazivanje vremenskog perioda u kojem roditelj nije ispunjavao tu obavezu.

Izmjenama Zakona o privremenom izdržavanju neće biti moguća isplata dugovanja na ime alimentacije za mjesece prije pokretanja tog postupka, kako je ranije tumačeno u centrima za socijalni rad.

Nakon što je Zaštitnika imovinsko – pravnih interesa Crne Gore osporio tumačenje centara koji su retroaktivno priznavali neisplaćeno izdržavanje, obustavljene su sve isplate iz Alimentacionog fonda i pokrenuta procedura izmjena Zakona, kako bi se prezicirale nejasnoće.

Izmjenama Zakona drugačioje će biti regulisan i raniji problem dokazivanja neizmirivanja obaveza, jer će za to ubuduće biti neophodna izvršna isprava javnog izvršitelja.

Prema navodima nove verzije Zakona, uz zahtjev kojim se pokreće postupak podnose se, u originalu ili ovjerenom prepisu, sljedeći dokazi:

– potvrda o mjestu prebivališta, odnosno boravišta roditelja i djeteta; 

– dokaz da dužnik izdržavanja nije izmirio obavezu izdržavanja;

– broj žiro računa roditelja;

– izvod iz matične knjige rođenih djeteta;

– dokaz kojim se potvrđuje status za dijete koje je stranac sa odobrenim privremenim ioli stalnim boravkom i za dijete koje je azilant i stranac pod supsidijarnom zaštitom koje ima boravište na teritoriji države.

Dokaz da dužnik izdržavanja nije izmirio obavezu izdržavanja ubuduće će biti izvršna isprava javnog izvršitelja.

U ovom članu Zakona dodat je i novi stav koji glasi da organ starateljstva može tražiti i druge dokaze pogodne za utvrđivanje činjeničnog stanja, a koji odgovaraju pojedinačnom slučaju i određuje rok u kojem će podnosilac zahtjeva dopuniti zahtjev.

Izmjenama Zakona predviđeno je i da pravo na privremeno izdržavanje imaju i djeca stranci sa odobrenim privremenim ili stalnim boravkom, kao i azilanti i stranci pod supsidijarnom zaštitom koji imaju boravište na teritoriji države, pod uslovom da je izvršna isprava javnog izvršitelja donijeta od strane nadležnog organa države.

Za izmjene i dopune ovog Zakona danas je u Skupštini glasao 68 poslanik, nije bilo uzdržanih niti onih koji su bili protiv ovog predloga. Udruženje Roditelji se, od trenutka kada je obustavljen rad Alimentacionog fonda, prije oko devet mjeseci. Nakon višemjesečnih obraćanja nadležnima, nedavno je udruženje tim povodom poslalo dopis svim poslaničkim klubovima, tražeći od njih hitno postupanje kako bi ovaj Zakon konačno mogao da se primjenjuje. Tim povodom predstavnici udruženja sastali su se i sa potpredsjednicom Skupštine Crne Gore Zdenkom Popović i razgovarali o tome kako da izmjene Zakona o alimentacionom fondu što prije stupe na snagu.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply