Zubari još neće u škole: Probijen obećani rok, pao tender

Iako je na sjednici prethodne Vlade u julu saopšteno da će od januara 2024. stomatološke ordinacije ponovo početi sa radom u školama, nepun mjesec uoči nove godine nije započeta ni adaptacija prostorija.

Uprava za kapitalne projekte raspisala je krajem oktobra tender za adaptaciju stomatoloških ambulanti u 59 škola, ali je poništen jer nije bilo zainteresovanih ponuđača koji bi uradili taj posao za 880.000 eura.

Vraćanje stomatologa u škole i domove zdravlja najavljuje se od sredine 2021. godine, a otvaranje ambulanti prvo je planirano za 2022, pa za početak školske godine u septembru 2023, a zatim za januar 2024.

U predlogu kapitalnog budžeta za 2024. godinu ponovo je predviđeno pola miliona za ovaj projekat, od kojih se 481.000 eura odnosi na građevinske objekte, odnosno radove.

Država neozbiljno pristupila reformi

Crnogorski Institut za javno zdravlje od 2009. godine nema evidenciju o broju stomatoloških usluga koje se pružaju djeci, od kada su reformom prešli u privatni sektor.

U udruženju Roditelji kažu da su se, prije dvije i po godine, obradovali kada su čuli da se stomatolozi vraćaju u škole.

“Međutim, pokazalo se da država nije ozbiljno radila na tome, niti je planirano na koji način će se pristupiti reformi, niti su isplanirani realni rokovi”, ocijenila je Lepa Žunjić iz udruženja Roditelji.

Kazala je da se nije mogao steći utisak da se projektu čiji je cilj vraćanje stomatologa u škole i domove zdravlja ozbiljno pristupilo.

“Da su rokovi nerealni, upozoravali su i iz Fonda za zdravstveno osiguranje. O tome se priča već dvije godine, da bi sada došli u situaciju da je poništen tender za adaptaciju prostorija. Nadležni moraju da sjednu sa predstavnicima Stomatološke komore i stomatolozima, da dogovore da li će neko htjeti da radi u školama”, istakla je Žunjić.

Ministarstvo zdravlja je u avgustu 2021. godine formiralo radnu grupu za obezbjeđivanje uslova za ponovno otvaranje stomatoloških ambulanti u osnovnim i srednjim školama. Grupu su činili predstavnici tadašnjih ministarstava zdravlja, prosvjete, nauke, kulture i sporta, ministarstva finansija i socijalnog staranja, Fonda za zdravstveno osiguranje i Doma zdravlja Podgorica. Fond je takođe formirao radnu grupu za izradu analize o ispunjenosti uslova za otvaranje ambulanti u školama. Analiza je završena u februaru 2022. i pokazala je da u datom momentu realne uslove za otvaranje ambulanti ima 59 škola.

Predviđen je rad u dvije smjene u 11 škola, što znači da bi bilo potrebno formirati 70 timova koje čine doktor stomatologije i medicinska sestra.

Ne zna se ni ko će raditi u ambulantama

Do danas nije poznato ni ko će raditi u stomatološkim ambulantama u školama. Iz udruženja Roditelji kažu da je obećano da će postojeći sistem ugovora sa privatnim ordinacijama u koje se, o trošku budžeta, upućuju djeca i ostale kategorije stanovništva, ostati na snazi.

To se vidi i iz predloga budžeta za narednu godinu, prema kojem je na poziciji za stomatološke usluge planirano šest miliona eura.

Prethodni ministar zdravlja Dragoslav Šćekić u julu ove godine kazao je da će se “novac koji se sada izdvaja za privatne ordinacije usmjeriti u javno zdravstvo, a da će od toga da budu finansirane i specijalizacije iz dječje stomatologije”.

Planirana reforma stomatološke zdravstvene zaštite kojom bi za početak ambulante bile vraćene u svega 59 od 300 škola nije bila prihvatljiva za Stomatološku komoru, a sa predloženim modelom nijesu bili saglasni ni članovi Udruženja preventivnih i dječjih stomatologa.

Iz Stomatološke komore prije pet mjeseci poručili su da podržavaju ideju o vraćanju stomatologa u domove zdravlja u cilju unapređenja preventivne stomatološke zdravstvene zaštite, ali da bez procjene stanja oralnog zdravlja, što je osnova za planiranje razvoja i unapređenje te oblasti, ostaje bojazan da je u pitanju samo još jedan eksperiment sa tom djelatnošću u Crnoj Gori.

Izvor: Vijesti

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply