Lijek za bezbolni porođaj trebalo bi da stigne do kraja godine

Porođaj u epiduralnoj anesteziji u Kliničkom centru Crne Gore nije moguć već nekoliko mjeseci zbog nedostatka lijeka bupivakain 0,5 %, jednog od sastojaka u smješi koja se koristi za epiduralnu analgeziju. Trudnice koje su zainteresovane za ovakav način porođaja zabrinute su i pitaju se kada će epidural biti dostupan. Prema informacijama do kojih je M portal došao iz Montefarma, problem bi trebalo da bude riješen do kraja godine.

Trudnica koja se javila redakciji M portala kazala je da je planirala da se porodi uz pomoć epidurala, te da je bila neugodno iznenađena kada je na školi za trudnice koja se održavala pri Domu zdravlja Nova varoš saznala da ta usluga trenutno nije dostupna u KCCG.

Kaže da je u situaciji ili da se porodi prirodnim putem, što nije bio njen plan, ili pak da lijek nabavi “na crno”. Naime, neke se žene odlučuju da nedostajući lijek kupe u okolnim zemljama u apotekama i donesu ga neposredno pred porođaj sa sobom u bolnicu, u očekivanju da naiđu na razumijevanje i da im epidural bude omogućen uz upotrebu tog lijeka koji prethodno mora biti provjeren. Situacija nije uobičajena, a prema riječima anesteziologa dr Žana Mrdovića i etički je upitna.

Da lijeka bupivakain 0,5 % nema na lageru u Kliničkom centru Crne Gore potvrdio je dr Mrdović koji ordinira u KCCG. On je za M portal kazao da se posljednjih nekoliko mjeseci epidurali ne radi u KCCG zbog nedostatka lokalnog anestetika bupivakaina 0,5 % u flašicama od 20 mililitara, kao i da očekuje da će se taj lijek uskoro dobaviti.

“Bupivakaina nemamo ni za anestezije u operacionim slama, pa smo prekinuli da ga dajemo i za epiduralnu analgeziju”, objasnio je on.

Desi se, kako kaže, da trudnice “pritiskaju”, kao i da pokušavaju da lijek nabave same, a neke u tome i uspiju. Međutim, ističe da ljekari nevoljno rade epidural sa lijekom koji trudnica sama nabavi i donese u KCCG. Ponekad nakon provjere validnosti lijeka, ipak prihvate da uradimo epidural.

“Vrlo je nezgodno kada vas neko pozove u ponoć ili u jedan sat poslije ponoći i kaže da je trudnica nabavila bupivakain i vi treba da dođete u porodilište od kuće i da vidite da nije dobar taj bupivakain, odnosno da nije pravi. Zato smo zvanično obustavili epidural dok se u našoj klinici za anesteziju ne nabavi taj lijek. Onda će se epidural početi vjerovatno raditi rutinski kao i do sada”, objašnjava Mrdović.

On takođe smatra da nije etički da pacijent sam kupuje lijek, pri čemu je upitna i njegova bezbjednost, kako zbog činjenice da postoji sumnja u to da li je riječ o pravom lijeku, tako i zbog načina na koji je on lagerovan.

Naglašava da se ovaj lokalni anestetik koristi u operacionim salama i prilikom drugih regionalnih operacija, kao što su ortopedske, vaskularne, te da je riječ o jednom od sastojaka u smješi koja se koristi za epiduralnu analgeziju kod porođaja.

Trudnicama je epidural inače dostupan u KCCG od 2004. godine, a porađaj u epiduralu je za ženu neuporediv u odnosu na prirodni porođaj, jer je svrha epidurala da blokira bol tokom porođaja.

Doktor Mrdović podsjeća da za porođaj u epiduralu takođe moraju biti zadovoljeni određeni uslovi, odnosno žene ne mogu same da donesu tu odluku, već neki preduslovi moraju biti zadovoljeni.

“Žena može da pripremi sve uslove za epidural, da uradi sve nalaze. Međutim, epidural nije obavezna metoda, već se u KCCG vodi kao komercijalna usluga, koja se naplaćuje. Pacijent može da je dobije ali bolnica nije u obavezi da je pruži”, ističe Mrdović.

M portal je uputio pitanja i Montefarmu, koji raspisuje tendere za nabavku ljekova, da se raspita zašto nema lijeka bupivakain 0,5 i kada će biti dostupan pacijentima. Iz ove ustanove su kazali da za pomenuti lijek međutim nije bilo ponuda od strane registrovanih dobavljača, ali prema najavama od dobavljača očekuju da će sljedeća isporuka biti u narednih petnaestak dana, odnosno do kraja godine.

“Tenderskom nabavkom lijek koji se na Listi ljekova nalazi po zaštićenim nazivom Marcain®Spinal (bupivakain) 0,5%5*4ml rastvor za injekciju, tražen je shodno iskazanim potrebama bolnica i KCCG. Na tenderu za ampulirane ljekove za pomenuti lijek nije bilo ponuda od strane registrovanih dobavljača, te samim tim nije postojala mogućnost nabavke istog”, navodi se u odgovoru Montefarma.

Ističu da ih je dosadašnji dobavljač naknadno obavijestio da je regionalni zastupnik uputio pismo/izjavu u kome navodi da nijesu u mogućnosti isporučiti Marcain Spinal 0,5% zbog problema na proizvodnom mjestu i da sljedeću isporuku očekuju krajem 2023. godine.

“S obzirom na to da Montefarm nije direktni uvoznik ljekova i medicinskih sredstava i da nabavke vrši raspisivanjem tendera u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, u slučajevima poput ovog, kada nema ponuda zbog problema u proizvodnji i ne postoji adekvatna zamjenska terapija registrovana na našem tržištu, naš zadatak je da na vrijeme o istom obavijestimo sve javne zdravstvene ustanove kao i resorno Ministarstvo”, kazali su iz Montefarma.

Ističu i da su to i učinili, te da su u međuvremenu u stalnoj komunikaciji sa dobavljačem kako bi na vrijeme dobili preciznu informaciju o datumu isporuke neophodnog lijeka.

“Istog dana kada lijek bude isporučen našem skladištu distribuiraće se KCCG i ostalim ustanovama koje su iskazale potrebe”, kazali su iz Montefarma.

Izvor: M portal

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply