Kako da pomognete sebi tokom razvoda?

U ranim fazama tokom i nakon razvoda, pokušajte da vaš život i život vaše djece bude predvidiv i stabilan. Pokušajte da izbjegnete krupne promjene i zadržite svoje rutine i regularne aktivnosti što više možete. Pobrinite se da vi i vaša djeca imate dosta vremena za odmor. Savjeti poput ‘’redovno se hranite, vježbajte’’ mogu zvučati kao da vam se neko ruga, ali neće vam pomoći ako zaboravite na bazične potrebe svog organizma. Često se navodi primjer pada kiseonskog pritiska u avionu kada se savjetuje da masku namjestite prvo djetetu, pa onda sebi. Zdraviji i odmorniji bićete od veće pomoći i svojoj djeci. Takođe, budite u kontaktu sa članovima porodice i prijateljima koji vas podržavaju.

Ljutnja je normalna i razumljiva reakcija na razvod ili rastavu i za djecu i za roditelje. Možda nećete umjeti da se nosite sa ovom emocijom, ali je od izuzetne važnosti za vas i vaše dijete kako ćete se izboriti sa ovim osjećanjem. Ključni faktori za prevazilaženje ove faze su: prepoznati i definisati osjećanja i naći zdrav, prikladan način da se izborite s njima.

Kada ste ljuti, može se desiti da donosite iracionalne odluke vezane za roditeljstvo. Uopšte, većina odluka koje donosimo u ljutnji ili pod dejstvom bilo koje jake emocije, bilo da je pozitivna ili negativna, se mogu smatrati iracionalnim. Takve su i naše reakcije donešene pod dejstvom emocija, zbog čega često okolini djeluju neobjašnjivo. Neke od tih reakcija i odluka su da roditelji, pod uticajem ljutnje, odluče da govore ružne stvari djeci o drugom roditelju i da ne podržavaju odnos djeteta sa drugim roditeljem.

Ukoliko primjetite da ste preplavljeni emocijama, nađite način da ne reagujete odmah. Odvojite vrijeme i dajte oduška svojim osjećanjima kroz razgovor sa prijateljima, definišite osjećanja i smirite se. Nakon što definišete osjećanja, možete da pristupite situaciji. Ukoliko problem uključuje drugog roditelja, umjesto da ga lično napadate, ostanite fokusirani na sami problem.

Takođe, preporučljivo je da budete oprezni kada primate savjete od drugih. Bijes nas često čini veoma ranjivim. Iako porodica, prijatelji ili kolege imaju dobre namjere, imajte na umu da mogu biti pristrasni ili govoriti iz ličnog iskustva.

Postoje situacije u kojima savjeti koje dobijate nisu dobri za vas i vašu djecu. Stoga, pažljivo birajte osobe koje vas podržavaju. Okrenite se onima koji su sposobni da slušaju i pomognu vam nečim korisnim, a ne onima koji „dolivaju ulje na vatru“.

Izvor: Vodič za procedure u razvodu i izazovi samohranog roditeljstva, Udruženje Roditelji 2019.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply