Roditelji zadovoljni iskustvima koja djeca stiču van vrtićkih učionica

Foto: JPU “Đina Vrbica”

Da je predanost vaspitača i način rada sa djecom mnogo važniji od ostalih uslova u vrtiću smatraju roditelji predškolaca iz starije vaspitne grupe podgoričkog vrtića Mogli, Javne predškolske ustanove “Đina Vrbica”. Iako je učenje van vrtićkih učionica segment kojem posljednjih godina teže sve predškolske ustanove, željeli su da ukažu na iskustva koja njihova djeca stiču zaslugom prvenstveno vaspitača.

“Osim velikog broja aktivnosti u vrtiću, naša djeca su stekla dosta znanja i na neposredan način. Najveću zaslugu u tome imaju njihove vaspitačice Sandra Vukčević, Dobrinka Bulajić i SonjA Drašković. Do sada su sa njima obišli više preduzeća, zanimljivih lokaliteta, mjesta gdje su učili o prirodi, zanimanjima, životnim situacijama… I sve to ne bi bilo vrijedno pomena ako se ne bi imalo u vidu koliko je to organizaciono zahtjevno i kakvu odgovornost vaspitači preuzimaju time što grupu od više od 40 mališana vode na izlete”, ističu roditelja djece iz Moglija, koji su željeli da na ovaj način zahvale vaspitačima što su, kako kažu, bez obzira koliko je zahtjevno, prepoznali šta je najbolji interes djeteta.

Za upoznavanje mališana sa okolinom ključna je, saglasni su i u upravi JPU “Đina Vrbica”, uloga vaspitača. Taj dio rada veoma je važan, kako ističu, jer se kroz njega promoviše „partnerstvo“ čovjeka sa prirodom.

“Kod djece mlađeg uzrasta razvija se svijest i saznanje o značaju prirode i prirodnih resursa i smatramo da vrtić kao vaspitno-obrazovnea institucija ima dominantnu ulogu u organizaciji ovih aktivnosti. Djeca uče da budu samostalna, da se snalaze u različitim situacijama, da preuzimaju odgovornost, uče da na siguran način istražuju svoje okruženje, da prihvataju druge i budu prihvaćena. Navike koje se tada stiču, ostaju za cijeli život, proširuju vidike i obogaćaju svoj socio-emocionalni svijet. Djeca se podstiču da primjećuju svijet oko sebe, da uočavaju detalje, da postavljaju pitanja i da budu kreativna”, navode iz JPU “Đina Vrbica”.  

Djeca predškolskog uzrasta učešćem u zajednici vršnjaka, vrtića i lokalnoj zajednici uče, kako dodaju, da budu odgovorna prema sebi, drugima i okruženju i da doprinose zajednicama u koje su uključena. Najbolje uče i upoznaju okolinu u interakciji sa njom jer na taj način stiču nova iskustva.

“Ova iskustva su od nemjerljivog značaja jer imaju odlučujuću ulogu u formiranju njihovih životnih stavova, vrijednosti i obrazaca ponašanja. Kroz program vaspitanja i obrazovanja djece predškolskog uzrasta vaspitač ima ključnu ulogu za upoznavanje sa prirodom. Njegova uloga je da realizuje i obezbjedi djeci niz aktivnosti i sredstava koja će podsticati dječiji razvoj i formiranje iskustva”, ističu iz JPU “Đina Vrbica”.

Objašnjavaju da je svaki izlazak djece iz okvira vrtića pažljivo isplaniran i organizovan na način da im se osigura potpuna podrška i bezbjednost.

“Tokom organizovanih posjeta van vrtića djeca su u pratnji 2-3  vaspitača iz grupe, medicinske sestre, a po mogućnosti praktikuje se i prisustvo roditelja. Kada govorimo o pomenutoj grupi iz VJ Mogli, do sada su obišli: Zelenilo doo, Šipčanik 13. Jul Plantaže, Sportski centar Morača, Fabriku čipsa, posjetili su i VJ „Poletarac“, NLB Banku, Cineplexx u TC BIG Fashion i Prihvatilište za životinje u Bioču”, potvrđuju iz JPU “Đina Vrbica”.

Foto: JPU “Đina Vrbica”

Koliki je značaj učenja van vrtićkih učionica najbolje se, kako kažu roditelji, mjeri zadovoljstvom i ushićenjem djece nakon izleta, ali i brojnim korisnim informacijama do kojih dođu na taj način.

Svjesni su da je to posebno važno za one, čiji roditelji možda nisu u mogućnosti da priušte ovakva i slična iskustva, niti da ih uključe u neke druge aktivnosti, osim vrtićkih.  

Iz JPU “Đina Vrbica” ističu da ova ustanova kontinuirano teži podizanju kvaliteta vaspitno-obrazovnog rada na što veći nivo, da ide u korak sa savremenim pedagoškim dostignućima, kako u razvijenim zemljama Evrope, tako i u regionu.

“Nastojimo da obezbjedimo što adekvatnije uslove za cjelovit rast i razvoj djece. Vaspitno-obrazovni rad u JPU ,,Đina Vrbica“, organizovan je u 17 vaspitnih jedinica. Između ostalog, u Ustanovi se vodi briga o preventivnoj zdravstvenoj zaštiti, kao i pravilnoj ishrani djece. O realizaciji vaspitno- obrazovnog rada i obezbjeđenju zakonitog funkcionisanja JPU „Đina Vrbica“ brine se visoko motivisan i stručan kadar”, poručuju iz ove Javne predškolske ustanove.

Kako su najavili od februara iduće godine, započeće realizaciju projekta “Budi uz prirodu, budi kod nas”.

“Direktorica JPU Đina Vrbica Bojana Razić i direktorica JU Prirodnjački Muzej Crne Gore Natalija Čađenović potpisale su memorandum o saradnji na novom projektu Budi uz prirodu, budi kod nas. U ovaj projekat biće uključena djeca srednjih vaspitno-obrazovnih grupa, starosti između 4 i 5 godina. Sve posjete će biti organizovane u skladu sa uzrastom djece u vidu adekvatnih radionica, kako bi djeca na kreativan i neformalan način dobila najviše od Muzeja. Cilj ovog projekta je i da djeca usvoje elementarna znanja o muzejima, muzejskoj delatnosti, da upoznaju kulturnu baštinu koju Muzej čuva, da se kod djece podstakne formiranje navika posjećivanja ustanova kulture, razvijanje kulturnih potreba i interesovanja i širenje muzejske kulture”, istakli su iz JPU “Đina Vrbica”

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply