Podržite peticiju za zaštitu djece od seksualnog nasilja na internetu

Roditelji iz Crne Gore, kao i svi oni koji žele da djeca budu zaštićena na internetu, mogu se pridružiti kampanji za donošenje novog zakonskog propisa, koji će važiti za zemlje članice Evropske unije. Potpisivanjem peticije, dostupne na ovom LINKU, možete dati doprinos borbi protiv seksualnog nasilja nad djecom, jer se zbog stalnog porasta broja predatora i prijavljenih slučajeva predviđa da bi od naredne godine situacija mogla biti još gora, posebno nakon što neka zakonska rješenja koja se sada primjenjuju više ne budu na snazi.    

Prema podacima sa stranice ChildSafetyON! na kojoj je pokrenuta kampanja, svake sekunde se na internetu dijele najmanje dvije fotografije ili video snimka seksualnog zlostavljanja djece. Pokretač peticije za donošenje novog zakona je Justice Initiative, a podršku im je pružio veliki broj međunarodnih organizacija koje se bave pravima djece. Zajednički cilj je podizanje svijesti javnosti i donosioca odluka o hitnoj potrebi da se djeca zaštite u digitalnom svijetu koji se stalno razvija.

Zakon podržavaju velike evropske i međunarodne organizacije. Među njima su Eurochild, čiji je član i udruženje Roditelji, Missing Children Europe, Njemački dječji fond, ECPAT International, Thorn…

Pokretači kampanje ističu da je za djecu žrtve seksualnog zlostavljanja i eksploatacije na mreži, osim podrške u prevazilaženju trauma, veoma važno obezbijediti i da se sporni  materijal ukloni sa interneta. Kontinuirano kruženje slika i video zapisa znači da djeca trpe neprestanu traumu i prijavljuju da žive u stalnom strahu od prepoznavanja.

Istraživanja pokazuju da predatori koriste internet kao alat za međusobnu prodaju i kupovinu slika i videa seksualnog zlostavljanja djece. Broj web stranica koje komercijalno iskorištavaju seksualno zlostavljanje djece udvostručio se od 2020.

“Iako je ovo globalni izazov, Evropska unija je u središtu – 60 % svih materijala o seksualnom zlostavljanju djece prijavljenih Fondaciji Internet Watch 2022. bilo je locirano u državama članicama EU”, navodi se na stranici koalicije ChildSafetyOn.

Samo u toku 2021. godine internet kompanije širom svijeta prijavile su 85 miliona slika i video snimaka seksualnog zlostavljanja djece.

Zlostavljanje i eksploatacija ne poznaju granice. Slike zločina počinjenih u jednoj zemlji kruže i gledaju se širom svijeta. Žrtve rijetko prijavljuju ono što im se dešava, a zlostavljanje često počini osoba iz djetetovog najbližeg okruženja, često i iz porodice.

U mnogim slučajevima, zloupotreba dolazi do izražaja tek kada se radnje počinitelja otkriju na internetu. Zbog toga pružaoci online usluga igraju ključnu ulogu u prijavljivanju seksualnog zlostavljanja djece. Nažalost, sadašnji sistem dobrovoljnog prijavljivanja, kako ocjenjuju pokretači peticije, nije dovoljno efikasan. Ukupno 95 % svih prijava trenutno dolazi od jednog provajdera usluga (Meta).

“Kao društvo, moramo učiniti obaveznim za sve tehnološke kompanije u Evropi da otkrivaju i prijavljuju vlastima seksualno zlostavljanje djece na internetu. Naredne godine, 3. avgusta, prestaće da važi zakon EU koji omogućava pružaocima internet usluga da nastave sa dobrovoljnim otkrivanjem i prijavljivanjem seksualnog zlostavljanja djece i uklanjanjem tih materijala. Ako se to dogodi, ove kompanije više neće moći da prijavljuju ​​i uklanjaju nezakoniti sadržaj u komunikacijskim uslugama, koje su danas najrelevantniji način za širenje materijala o seksualnom zlostavljanju djece – čak 80 % prijava prošle godine stiglo je iz elektronskih komunikacija. Ako do toga dođe predatorima će biti olakšan put u izvršenju ovih gnusnih djela, a moći će i da prođu nekažnjeno”, navode pokretači peticije za donošenje novog zakona, koji će obavezati internet kompanije da prijavljuju slučajeve pedofilije i štite djecu.  

Novi predlog Zakona EU podrazumijeva i da internet kompanije budu u obavezi da osmisle sigurne usluge za djecu, otkrivaju, prijavljuju i uklone materijal o seksualnom zlostavljanju djece sa svojih platformi I na taj način zaštite djecu od seksualnih predatora.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply