Uprava OŠ Jedinstvo tražiće od IJZ da provjeri bezbjednost boravka u školi punoj vlage

Uprava Osnovne škole „Jedinstvo“ iz Skoraća obratiće se Institutu za javno zdravlje Crne Gore kako bi provjerili da li je bezbjedan boravak djece u učionicama punim vlage. Takođe, planiraju i da se obrate novoj ministarki prosvjete, nauke i inovacija Anđeli Jakšić Stojanović od koje će tražiti da se obezbijede normalni uslovi za školovanje djece.

Školski objekat je, kako je kazao Prelja Đoljaj, direktor škole, potpuno propao, a vlaga se uvukla u svaki kutak.

“Zbog toga ćemo se obratiti Institutu za javno zdravlje da provjere da li je boravak djece u takvim učionicama bezbjedan. U školu se četiri decenije nije ozbiljno ulagalo. Najveći problem je to što su učionice pune vlage i što je pod propao. To prije svega treba da se riješi. Nije bezbjedno. Otvaramo prozore da provjetravamo, ali to ne može mnogo pomoći. Zamislite u kakvim uslovima uče naša djeca. Što prije bi trebalo djelovati jer dolaze kišni dani, a djeca ne mogu više u ovakvim učionicama. Smatram da nije bezbjedno za njihovo zdravlje, ali sačekaćemo da nadležni procijene i sačine nalaz”, rekao je Đoljaj.

Spisak sa prioritetima poslaće i ministarki Anđeli Jakšić Stojanović.

“Prije svega vlaga mora da se riješi. Takođe, inventar se mora obnoviti jer je star. Internet više ne radi nego što je u funkciji. Nijedan kabinet nije opremljen kako treba. Posebno se to odnosi na kabinet informatike koji nema ni minimalne uslove za pohađanje nastave iz tog predmeta. Imamo dva stara računara u cijeloj školi koji više i ne funkcionišu. Ove godine počeli smo da se grijemo na pelet. Toaleti su takođe u lošem stanju. Pod je totalno propao. Nemamo parket nego su tu daske koje su dotrajale i koje bi trebale da se što prije zamijene. Sve to bi moralo što prije da se riješi, jer tu borave djece, tu se školuju, a uslova nemaju. Očekujem da će ministarka imati više sluha za probleme naše djece i zaposlenih”, rekao je Đoljaj.

Kaže da škola u Skoraću nema fiskulturnu salu.

“I fiskulturna sala je problem, jer djeca nemaju gdje da drže fizičko, posebno kada je loše vrijeme. Kada je planiran čas fizičkog djeca su po kabinetima gdje pričaju o sportu, sportskim disciplinama. Zapravo imaju teoretsku nastavu iz fizičkog. Bilo bi mnogo bolje da se bave sportom, jer svi znamo koliko je fizička aktivnost važna u njihovom uzrastu”, rekao je Đoljaj.

Ova škola broji 45 učenika. Đoljaj kaže da smo svi u obavezi da im obezbijedimo bolje uslove u školi u kojoj stiču znanje. On je istakao da ni u područnom odjeljenju ove vaspitno-obrazovne ustanove u Gornjim Drumama nije ništa bolja situacija. Tamo nastavu pohađaju četiri đaka.

Izvor: Dan

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply