Izmjene Zakona o privremenom izdržavanju djece opet u skupštinskoj proceduri

Predlog izmjena Zakona o privremenom izdržavanju djece opet je u skupštinskoj proceduri, nakon što su poslanici Građanskog pokreta URA, nakon najave, danas i formalno uputili inicijativu, potvrdio je poslanik te partije Miloš Konatar.

Ovom predlogu prethodio je apel bivše kopredsjednice Ženskog kluba Branke Bošnjak, koja je inicirala hitno usvajanje Zakona, kako bi se stekli uslovi za nastavak rada Alimentacionog fonda, koji je prekinut prije oko sedam mjeseci.

Kako je Kontar najavio, podnošenje inicijative da se Zakon što prije usvoji prilika je da se ispravi nepravda prema djeci koja su zanemarena od neodgovornih roditelja stavljanjem Alimentacionog fonda u punu funkciju i takođe pruži pomoć samohranim roditeljima u Crnoj Gori.

I udruženje Roditelji se u posljednja dva mjeseca više puta obraćalo nadležnima sa zahtjevom da obezbijede uslove da se ovaj Zakon što prije usvoji i Alimentacioni fond nastavi sa isplatama. Skupštini Crne Gore smo se obratili zahtjevom i prije konstituisanja novog saziva, još prije dva mjeseca, uz molbu da na prvoj narednoj sjednici ponovo bude razmatran ovaj predlog Zakona, koji je već jednom usvojen, ali nikada nije stupio na snagu. Isti zahtjev uputili smo i prošle sedmice. Nadležne u Skupštini smo zamolili da, na ovaj način, pomognu samohranim roditeljima jer predugo čekaju usvajanje zakonskih izmjena kako bi mogli da ostvare svoja prava. Iz Skupštine smo dobili objašnjenje da je situacija sa svim aktima koje su bivši poslanici usvojili tokom aprila i maja specifična i nažalost van njihove nadležnosti.

„Ovaj predlog Zakona je Skupština usvojila 19. aprila, nakon čega je upućen predsjedniku Crne Gore na proglašenje. Međutim, predsjednik nije proglasio, niti vratio ovaj Zakon Skupštini na ponovno razmatranje. Samim tim, ovaj akt trenutno nije u skupštinskoj proceduri“, kazali su iz Skupštine Crne Gore.

Potom smo se obratili i predsjedniku države Jakovu Milatoviću, koji po stupanju na tu funkciju, nije proglasio ranije usvojene zakone važećim, uz obrazloženje da su za taj dio procedure istekli svi zakonski rokovi.

Nakon što je Pokret URA danas i formalno pokrenuo proceduru za ponovnim usvajanjem ovog Zakona riješene su sve dileme kako da se on što prije nađe u Parlamentu i Alimentacioni fond potom nastavi svoj rad.

Bošnjak je podsjetila u izjavi za Pobjedu da je već duže vrijeme Alimentacioni fond blokiran što je, kaže, zaista porazno i govori o jednoj nebrizi države prema najranjivijim kategorijama stanovništva, a to su djeca i to ona koja su žrtve neodgovornog roditelja koji izbjegava da plaća alimentaciju. Istakla je da se nakon što je na inicijativu Ženskog kluba Skupštine Crne Gore usvojen Zakon o privremenom izdržavanju djece, pojavilo različito tumačenje pojedinih centara za socijalni rad u pogledu momenta od kada neko ima pravo da dobije sredstva iz Alimentacionog fonda, pa su pojedini centri donosili rješenja sa retroaktivnim dejstvom, što nije bio smisao zakona. Dodaje da su mnogi centri, takođe, insistirali na nekim dokumentima kao dokazima za ispunjenost uslova za korišćenje sredstava iz Alimentacionog fonda, koja nijesu propisana zakonom, tako da je Ministarstvo finansija blokiralo isplate po tim rješenjima, dok se pojedine norme dodatno ne preciziraju.

„Mi smo odmah reagovale i u dogovoru sa nadležnim ministarstvima, jer za realizaciju ovog zakona zaduženi su Ministarstvo rada i socijalnog staranja i Ministarstvo finansija, tačnije zaštitnik imovinskih prava države, odmah predložile izmjene koje su usvojene po hitnoj proceduri. Nažalost, tadašnji predsjednik Crne Gore je odbio da potpisuje zakone koje je Skupština u tom periodu usvajala“, istakla je Bošnjak.

Izmijenjenim zakonom su precizirali da se pravo na privremeno izdržavanje priznaje počev od dana podnošenja zahtjeva. Konkretizovali su i da je isprava izvršna sudska odluka, pravosnažno rješenje javnog izvršitelja o izvršenju na osnovu izvršne sudske odluke ili na osnovu sudskog poravnanja i rješenje o obavezi povraćaja isplaćenog iznosa povremenog izdržavanja.

Ranije su iz Ministarstva finansija saopštili da roditelji i dalje mogu da podnose centrima za socijalni rad zahtjeve za ostvarivanje prava na alimentaciju bez obzira što je država privremeno obustavila isplatu tog primanja. Sa druge strane, kako tvrde roditelji, to ne funkcioniše tako u praksi, već ih iz pojedinih centara vraćaju, uz obrazloženje da moraju sačekati ponovno usvajanje izmjena Zakona i početak rada Alimentacionog fonda.

Iz Alimentacionog fonda su ranije apelovali na Ministarstvo rada i socijalnog staranja da ne prekidaju prijem zahtjeva, jer u međuvremenu mogu biti završeni i upravni postupci, pa bi se čekalo samo na rješenja. To bi bilo od velike pomoći roditeljima koji očekuju isplatu alimentacija. Ministarstvo rada i socijalnog staranja pitali smo da li su tačne tvrdnje roditelja da im u centrima nije omogućeno da podnesu zahtjev, kao i da li su to samo pojedinačni propusti ili centri nisu dobili precizne instrukcije kako da postupaju do donošenja novog Zakona. Očekujemo odgovore na ta pitanja.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply