Porodični karavan u subotu u Ulcinju i Baru: Informativno i zabavno, i za djecu i za roditelje

Foto: Boško Ivović

U subotu, 11. novembra, tim Porodičnog karavana stiže u najjužnije primorske opštine, Ulcinj i Bar. Bogat i raznolik programski sadržaj za djecu i prilika za roditelje da dobiju provjerene i korisne informacije iz oblasti zdravlja i razvoja djece su nešto po čemu je prepoznat „projekat na točkovima“ koji od septembra obilazi sve opštine u Crnoj Gori.

Djeca predškolskog i mlađeg osnovnoškolskog uzrasta će imati priliku da učestvuju u kreativno-edukativnim radionicama, takmičenjima, radionici Eduko školice, igri sa didaktičkim igračkama, ali i da se zabave u toku animatorskih tačaka.

“U svim opštinama koje smo obišli do sada program Porodičnog karavana su odlično prihvatili i mališani i njihovi roditelji. Za Ulcinjane i Barane smo takođe pripremili dvosatno druženje tokom kojeg će roditelji dobiti veoma korisne informacije i priliku za direktan razgovor sa pedijatrima lokalnih Domova zdravlja, kao i sa doktorima Instituta za javno zdravlje, koji će im biti na raspolaganju za sva pitanja i dileme. Dok se roditelji budu informisali, mališani će uživati u korisnim i zabavnim sadržajima“, najavljuju iz Udruženja Roditelji.

Mini porodični događaj će u Ulcinju biti realizovan u terminu od 11 do 13 sati, u parku Pristan, na Maloj plaži. Porodični karavan u Bar stiže u 16 sati, a program će biti organizovan na platou ispred Sportske dvorane Topolica i trajaće do 18 sati. U slučaju kiše lokacije će ostati iste jer obje imaju i natkriveni dio.

Tokom dvosatnog karavanskog programa za djecu i roditelje se organizuju radionice i animatorske tačke, pa mališani imaju priliku da uposle prstiće kroz kreativno izražavanje, koristeći papir u boji, flomastere, makazice… Škola za intelektualni razvoj djece Eduko je zadužena za učenje kroz igru sa ciljem da se prikaže kako metodom fine motorike djeca razvijaju pažnju, koncentraciju, logiku, pri tom se kroz plasirani materijal upoznaju sa bojama, oblicima, životinjama, slovima, brojevima. Dio karavanskog tima čine i animatori Rent a party. Poseban kutak je opremljen didaktičkim kockama i Sova igračkama koje su posebno dizajnirane za mlađu djecu, u cilju razvoja spretnosti, logike, krupne i fine motorike.

Porodični karavan dio je projekta koji udruženje Roditelji realizuje u saradnji sa UNICEF-om, a uz finansijsku podršku Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

Cilj aktivnosti koje se sprovode tokom Porodičnog karavana je uključivanje i osnaživanje lokalnih zajednica da obezbijede uslove neophodne za optimalan rast i razvoj djece. U toku obilazaka gradova realizuje se nekoliko različitih tematskih aktivnosti koje doprinose boljem informisanju roditelja o važnim temama koje se odnose na rast i razvoj djece kao što su dojenje, ishrana, vakcinacija, fizička aktivnost, značaj kontakta, igre i ograničavanja upotrebe tehnoloških sredstava koja nijesu namjenjena djeci.

Karavan je na točkovima svake subote, a do 25. novembra će obići sve gradove u Crnoj Gori.

Prošle sedmice karavan je posjetio Tivat i Kotor:

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply