Večeras premijera predstave Robinzon Kruso

Foto: Zetski dom/Duško Miljanić

Predstava Robinzon Kruso premijerno će biti izvedena večeras u 20 časova u Kraljevskom pozorištu Zetski dom.

Po motivima romana Danijela Defoa, Petar Pejaković je režirao predstavu za publiku uzrasta 13 i više godina, koja se bavi problemima savremenog svijeta.

Podstaknut krizom čovječanstva, a inspirisan klasikom Danijela Defoa iz osamnaestog vijeka, Dušan Murić napisao je tekst koji izražava veliki pesimizam, ali i veliku nadu. Razočaran pasivnošću ljudskog roda koji samo naizgled preduzima korake ka rješavanju brojnih ekoloških, ideoloških i drugih kriza, Murić je sve više skeptičan da će do suštinske promjene ikada doći, jer se kako kaže opredeljujemo očajnički da vjerujemo u razne oblike „zelenih“ obećanja od strane istog mentalnog sklopa koji je katastrofu koju živimo i donio.

U predstavi pored profesionalnih glumaca učestvuju i polaznici kulturno-obrazovnog segmenta Studio Kraljevskog pozorišta Zetski dom, a namijenjena je publici od 13 i više godina.

“Upravo u činu stvaranja sa djecom i za djecu ogleda se nada autorske ekipe da se djeci još uvijek vrijedi obraćati. Možda im neće sve biti jasno, ali će svakako biti podstaknuti da pitaju. Kako to da se umjetnici tako neuspješno bune protiv onih koji ih suštinski plaćaju? Kako to da postoje vojske za mir? Kako to naši roditelji pristaju da nas truju za naše dobro? Kako to da je ljudska nesreća glavni izvor profita? Kako to da je pobuna u stvari dizajnirani konformizam? Kako to da u obilju znanja niko u stvari ništa ne zna, sem da reprodukuje svakodnevicu apokalipse”, rekao je Murić.

Za reditelja Petra Pejakovića Robinzon Kruso nije samo roman engleskog pisca prvi put objavljen 1719. godine već i „pogled iz budućnosti koja je stigla, 9 jahača apokalipse: rat, glad, bolest, laž, siromaštvo, sebičnost, pohlepa, ekološke i nuklearne katastrofe… te je i sama predstava kompleksna i višeslojna, a Pejakovićev Robinzon je žena i sam po sebi ostrvo.

Dramaturg Rajko Radulović ističe da su se u stvaranju ove predstave bavili meta-tekstom Defoovog djela, čija je suština lijepo sažeta u jednoj od replika glumice Jelene Laban, u kojoj kaže da se Robinzon vratio u Englesku, ali je tamo zatekao pusto ostrvo.

“Bez obzira što je predstava namijenjena i mlađima, ona se bavi pitanjima filozofije i religije”. Ova predstava nas podsjeća i koliko su nam potrebni ljubav, razumijevanje i empatija, na što nas svakodnevno podsjećaju ratovi i krize širom svijeta”, ističe Radulović.

Petar Pejaković potpisuje i scenografiju i dizajn svijetla, dok mu je u režiji asistirao Andrija Rašović. Pomenutim dramaturzima Muriću i Raduloviću asistirao je Sergej Pavlović. Za kostime je zadužena Lina Leković, muziku potpisuje Ilija Gajević, izradu maski Vukašin Tanjević i Ana Radulović, a glumac Ognjen Sekulić pomogao je u radu sa djecom polaznicima obrazovno-kulturnog segmenta “Studio” – Kraljevskog pozorišta “Zetski dom”.

U predstavi glume: Jelena Laban, Jelica Vukčević, Marija Maša Labudović, Goran Vujović, Ognjen Sekulić i Nemanja Todorović, kao i polaznici obrazovno-kulturnog segmenta „Studio”: Anđela Laličić, Anika Mirković, Anastasija Miljenović, Aleksa Martinović, Danilo Lagator, Elena Vuletić, Iskra Rakčević, Jana Popović, Luka Perišić, Monika Todorović, Helena Konstatinović, Viktor Iljazi i Lazar Martinović.

Nakon premijere, predstava je na repertoaru Zetskog doba i naredne večeri, u utorak, 24. oktobra.

Izvor: cetinjskilist.me

Foto: Zetski dom/Duško Miljanić
Foto: Zetski dom/Duško Miljanić

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply