Sporni sanitarni uslovi i higijena u većini škola, nema sapuna, toalet papira, privatnosti…

Većina škola u Crnoj Gori pruža osnovnu uslugu vodosnabdijevanja, dok su usluge u vezi sa sanitarnim uslovima i higijenom ograničenog nivoa. Ta ograničenja uglavnom proizilaze iz činjenice da povremeno, u kraćim ili dužim periodima, nedostaju sapun i ubrusi za higijenu ruku, nedostaje toalet-papir, u toaletima nisu obezbijeđeni dovoljna privatnost i uslovi za adekvatno održavanje menstrualne higijene, pokazalo je istraživanje „Voda, sanitacija i higijena u školama u Crnoj Gori” koje je sproveo Institut za javno zdravlje Crne Gore, uz podršku UNICEF-a.

Istraživanjem su obuhvaćene sve matične ustanove osnovnog i srednjeg obrazovanja, kao i manji broj područnih jedinica i obrazovnih ustanova u privatnom vlasništvu.

“Do sada u našoj zemlji nije izvršena sveobuhvatna procjena stanja u pogledu vodosnabdijevanja, sanitacije i higijene u obrazovnim ustanovama, te istraživanje koje je sproveo Institut za javno zdravlje Crne Gore, uz podršku UNICEF-a, predstavlja važan korak naprijed ka razumijevanju postojećeg stanja, planiranju i postavljanju ciljeva za poboljšanje situacije u ovoj oblasti u narednom period”, saopšteno je iz IJZ-a.

Vodosnabdijevanje, sanitacija i higijena u obrazovnim ustanovama usko su povezani s obrazovanjem, zdravljem i ishranom djece i prevazilaze granice samo jednog resora, te predstavljaju oblast koja zahtijeva multisektorsku saradnju.

Direktor Instituta za javno zdravlje dr Igor Galić je, na konferenciji na kojoj su predstavljeni rezultati istraživanja, kazao da je pružanje adekvatnih usluga vodosnabdijevanja, sanitarnih uslova i higijene (WASH) u školama od suštinskog značaja kako za obrazovanje tako i za sticanje vještina opšte i lične higijene koje će se primjenjivati čitav život.

“Da bi se postigao odgovarajući nivo WASH usluga u školama, neophodno je da sve relevantne zainteresovane strane i partneri preuzmu odgovornost i preduzmu odgovarajuće aktivnosti, uključujući kompletno školsko osoblje, kao i učenike ali i njihove roditelje/ staratelje i širu zajednicu. Ključni korak u postizanju ovog cilja je jačanje kvalitetnog nadzora koji će služiti kao vodič za praćenje usklađenosti sa standardima i praćenje napretka u implementaciji planiranih aktivnosti”, istakao je Galić.

On je dodao da istraživanje koje je sproveo Institut za javno zdravlje ima veliki značaj jer će rezultati poslužiti kao osnova za donošenje odluka i implementaciju aktivnosti na nacionalnom i lokalnom nivou u cilju unaprjeđenja uslova vodosnabdijevana, sanitacije i higijene u obrazovnim ustanovama.

Ističući značaj istraživanja „Voda, sanitacija i higijena u školama u Crnoj Gori”, državna sekretarka u Ministarstvu prosvete, Milijana Vukotić Jelušić istakla je da se odgovorna politika suočava sa svim izazovima, priprema strateški odgovor i sprovodi aktivnosti na otklanjanju uzroka, jednako kao i posljedica.

“Zbog toga smo podržali izradu ove analize smatrajući da uslovi za boravak djece u školama, uključujući pristup čistoj vodi za piće, adekvatnoj sanitaciji i higijenskim standardima koji ne vrijeđaju dostojanstvo učenika i nastavnog osoblja, čuvaju njihovo zdravlje i obezbijeđuju kognitivni razvoj, moraju biti jednako obezbijeđeni svima. Zbog toga već preduzimamo korake da ključni akteri odgovorno i efikasno pristupe rješavanju izazova u obezbijedjivanju čiste vode, posebno u ruralnim predjelima, a u saradnji sa UNICEF-om i Institutom za javno zdravlje Grne Gore sprovešćemo nekoliko aktivnosti”, rekla je Vukotić Jelušić.

Najavila je da će do kraja godine izmijeniti postojeće normative i standarde kojima se utvrđuje način određivanja visine neophodnih sredstava za održavanje higijene školskih objekata u cjelini i toaleta, odredićemo WASH koordinatore kako bi se pospješilo praćenje primjene standarda i efikasnije otklanjali probleme.

“Edukovaćemo upravu, nastavnike, zaposlene na održavanju higijene, đake i roditelje kroz prilagođene edukativne materijale, digitalne kurseve, online i uživo sprovedene obuke u 15 odabranih škola (za početak kontinuiranih aktivnosti), razviti servise za efektivnu razmjenu podataka o kvalitetu vode i sanitetskim uslovima u školama između Ministarstva prosvjete i Instituta za javno zdravlje Crne Gore i u izabranim školama sa najviše đaka instalirati javne česme u dvorištima istih. Do sada smo djelovali proaktivno i predvidjeli sredstva kroz srednjoročni budžetski okvir za redovno vršenje analize kvaliteta vode u školskim objektima i to četiri puta godišnje u skladu sa Pravilnikom, a već naredne sedmice organizovaćemo susrete sa predsjednicima opština i direktorima lokalnih vodovodnih i kanalizacionih preduzeća u vezi sa predstavljanjem rezultata WASH anlize i hitnim mjerama koje treba da budu preduzete kako bi se obezbijedilo kvalitetno vodosnabdijevanje, zbrinjavanje otpadnih voda i optimalni higijenski uslovi u školama”, zaključila je Vukotić Jelušić.

V.d. šefica predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Sabina Žunić pozvala je Ministarstvo prosvjete, Ministarstvo zdravlja i lokalne vlasti u svim opštinama da, u saradnji s Institutom za javno zdravlje, prepoznaju značaj dobijenih rezultata, te da učine sve što je u njihovoj moći da primijene i sprovedu preporuke ove studije kako bi se što prije poboljšali higijena i sanitarni uslovi u svim obrazovnim ustanovama.

“Na taj način, ne samo da će se poboljšati prevencija raznih zaraznih bolesti, već će se obezbijediti i bolji uslovi za brži razvoj kognitivnih sposobnosti djece i osigurati dobro zdravlje svakog djeteta i građanina Crne Gore danas i u budućnosti”, poručila je Žunić.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply