Sva anketiranja u školama moraju imati odobrenje Ministarstva i pozitivno mišljenje Zavoda za školstvo

Svi projekti, vannastavne aktivnosti, pa i anketiranje učenika za potrebe izrade diplomskih, magistarskih, doktorskih i stručnih radova, treba prethodno da odobri Ministarstvo prosvjete, nakon dobijanja pozitivnog stručnog mišljenja Zavoda za školstvo. Ta obavezna procedura, kako je saopšteno iz Zavoda, nije urađena u slučaju upitnika neprimjerenog sadržaja, koji su nedavno dobili učenici devetog razreda podgoričke OŠ “Štampar Makarije”.

Iz Zavoda za školstvo su uputili apel rukovodiocima svih obrazovno- vaspitnih ustanova da čuvaju učenike/ce od zloupotreba, poštuju procedure i time čuvaju dostojanstvo posla koji obavljaju.

“Samo od početka ove školske godine, Zavod je dao mišljenje na 72 dopisa u kojima se nalaze 14 zahtjeva za realizaciju istraživanja studenata i postdiplomaca, a koji se realizuju u obrazovno- vaspitnim ustanovama. U davanju stručnog mišljenja Zavod za školstvo je pomogao da se instrumenti istraživanja unaprijede u metodološkom i sadržinskom smislu i da budu u funkciji realizacije projekta istraživanja. Pomenuto istraživanje nije prošlo uobičajene procedure, te samim tim nije ni smjelo biti realizovano u jednoj obrazovno-vaspitnoj ustanovi”, saopšteno je iz Zavoda za školstvo.

Kako su dodali, sa sadržajem upitnika, odnosno skale procjene, upoznati su iz medija.

“Zato smo se analizom upitnika mogli baviti isključivo na osnovu dostupnih podataka. Ponuđena skala procjene nije metodološki, pedagoški ni psihološki, primjerena uzrastu učenika/ca kojima je namijenjena. Ono što nas posebno brine su vrijednosni stavovi koji su učenicima dati na procjenjivanje. Obiluju netrpeljivošću i diskriminacijom, neprihvatljivi su za zdravo društvo i XXI vijek”, istakli su iz Zavoda za školstvo.

Dodaju da svi obrazovni programi u svojim procesnim ciljevima definišu neophodnost da se kod učenika/ca razvijaju tolerancija, razumijevanje i poštovanje različitosti.

“Namjere naših prosvjetnih djelatnika koji nemaju vremena ili ne smatraju važnim poštovanje uspostavljenih procedura može procijeniti i stručna i laička javnost, a Zavod za školstvo ovim putem apeluje na rukovodioce svih obrazovno-vaspitnih ustanova da čuvaju učenike/ce od zloupotreba, poštuju procedure i time čuvaju dostojanstvo posla koji obavljaju”, zaključuje se u saopštenju Zavoda za školstvo.

Učenicima devetog razreda podgoričke OŠ “Štampar Makarije” nedavno je podijeljen upitnik, koji je dio istraživanja jedne doktorantkinje psiholoških nauka.

Bez potrebne procedure ovaj upitnik, povodom kojeg su odmah reagovali i roditelja učenika i brojne organizacije, našao se pred đacima, a nekoliko dana kasnije uslijedilo je izvinjenje direktora škole Novice Gačevića.

U viber poruci koju je direktor škole uputio preko razrednih starješina navodi se da je doktorantkinja psiholoških nauka uputila molbu da u ovoj školi, kao njen bivši učenik, odradi istraživanje za potrebe doktorata.

“Imajući činjenicu da se radi o bivšoj učenici sa uspješnom karijerom, sa ponosom prihvatam molbu kao i svih budućih uspješnih učenika naše škole. Naime, upitnik je anoniman i odnosi se na istraživanje stavova za psihološka istraživanja. Moram priznati da nijesam pogledao sadržinu pitanja, osim prve strane, smatrajući da su teme i pojmovi sa kojima su upoznati, o kojima svakodnevno razmišljaju i razgovaraju”,  naveo je Gačević u poruci roditeljima.

Naveo je i da nije bilo nikakve loše namjere, niti je bilo ko bio prinuđen da popunjava upitnik.

“Pošto sam dobio informaciju da ima negodovanja, isti upitnik je ponuđen i u odjeljenju mog djeteta. Ako je bilo ko povrijeđen ili bilo kakvu nelagodnost ili neprijatnost doživio, mogu uputiti u ovom trenutku jedino izvinjenje. U nadi da ćete imati razumijevanje, stojim na raspolaganju u bilo kom pogledu”, poručio je Gačević roditeljima.

U upitniku se od đaka, između ostalog, očekivalo da odgovore na pitanja poput onih da li se slažu da se u porodicama bolje živjelo dok se znalo ko je gazda u kući, da li homoseksualci, prostitutke i narkomani zaslužuju da umru od side, slažu li se da nema ništa gore od muškarca koji plače, da li dobra žena uvijek sluša svoga muža i da li sa onim ko ne želi da zasnuje porodicu nešto nije u redu, slažu li se sa tim da su ljudi ili pametni ili glupi, a da trećeg nema, slažu li se da samoubice ne bi trebalo sahranjivati tamo gdje i normalne ljude…

U anketi je dato pet mogućnosti za odgovor učenika: znači – potpuno se ne slažem, znači – uglavnom se ne slažem, znači – niti se slažem, niti se ne slažem, znači – uglavnom se slažem, znači – potpuno se slažem.

Na molbu novinara Pobjede da prokomentariše reakciju roditelja, Gačević je kazao:

“Taj roditelj se kod mene nije žalio, a ja sad očekujem patrijarha nemam vremena sad oko toga da se bakćem sa tim dokonim ženama. Tako da neki drugi dan”.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply