Ministarstvo procijenilo da OŠ “Musa Burzan” može da primi učenika, roditelji organizovali protest

Foto: RTCG

Komisija Ministarstva prosvjete procijenila je da podgorička OŠ “Milorad Musa Burzan” ima uslova primi đaka kojem je zbog ponašanja izrečena vaspitna mjera premještaj iz OŠ Oktoih. Iz resora prosvjete naveli su da je tokom odlučivanja ispunjena sva zakonska procedura, uz poštovanje prava djeteta i njegov najbolji interes, imajući u vidu da je pravo na obrazovanje pod jednakim uslovima, kao i osnovno školovanje obavezno i garantovano Ustavom Crne Gore.

Roditelji učenika podgoričke OŠ “Milorad Musa Burzan” organizovali su danas protest zbog odluke da se đak sedmog razreda iz OŠ Oktoih premjesti u školu koju pohađaju njihova djeca.

Iz Ministarstva su saopštili da je toj odluci prethodilo obrazovanje Komisije koja odlučuje o izvršenju izrečene vaspitne mjere, kao i da je ispunjena sva zakonska procedura. Procijenili su da u ovoj školi ima uslova za nastavak dječakovog školovanja, iako direktorica tvrdi da nije tako i da su razlozi zbog kojih se ne slažu sa tom odlukom realni, ali ih Ministarstvo ne uviđa.

Iz ovog resora su, prema navodima Vijesti, kazali da je Komisija utvrdila da u odjeljenjima ove škole ima mjesta za ovog učenika, iako je direktorica navela da OŠ “Milorad Musa Burzan” nije adekvatno rješenje.

Direktorica te škole Milica Vuković kazala je Vijestima da je škola jasno obrazložila Ministarstvu prosvjete objektivne razloge zbog kojih ne može da primi tog đaka.

“Imajući u vidu da je Nastavničko vijeće OŠ Oktoih donijelo odluku kojom se učeniku VII razreda izriče vaspitna mjera premještaj u drugu školu do kraja osnovnog obrazovanja, te da škole kojima se obratila OŠ Oktoih nijesu bile saglasne sa premještajem imenovanog učenika, Ministarstvo prosvjete je saglasno odredbama člana 66a Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, obrazovalo Komisiju koja odlučuje o izvršenju izrečene vaspitne mjere”, odgovorili su za Vijesti iz Ministarstva prosvjete.

Prema njihovim riječima, Zakon propisuje da je prije donošenja odluke obavezno pribaviti mišljenje roditelja i direktora škole u koju se učenik premješta.

“Saglasno navedenom, Komisija se obratila roditeljima imenovanog učenika, koji su dostavili traženo mišljenje, u kom su istakli da bi zbog udaljenosti od mjesta stanovanja i organizovanja prevoza do škole, te vršenja nadzora nad maloljetnim djetetom, imenovani učenik, trebalo da nastavi školovanje u Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“. Međutim, ta škola je dostavila mišljenje u kome je detaljno obrazložila činjenice i istakla razloge zbog kojih nije saglasna da se učenik VII razreda premjesti u navedenu školu. Tako je između ostalog, istaknut postojeći broj učenika u odjeljenjima VII razreda, koji ne omogućava povećanje broja učenika u odjeljenjima, u skladu sa zakonom”, naveli su iz Ministarstva.

Dodali su da se Komisija, imajući u vidu navedeno, obratila direktoru JU Osnovne škole „Milorad Musa Burzan“, zahtjevom za davanje mišljenja u cilju izvršenja izrečene vaspitne mjere, kao i roditeljima imenovanog učenika.

“Direktorica Osnovne škole „Milorad Musa Burzan“ dostavila je traženo mišljenje, u kom između ostalog navodi da premještaj učenika u navedenu školu nije adekvatno rješenje, i da bi za učenika bilo bolje manje okruženje, škola sa manjim brojem učenika, kako bi mu se posvetila dodatna pažnja i redovno pratilo ponašanje”, kazali su iz Ministarstva.

Komisija je, kako navode, razmatrala spise predmeta i cjelokupnu dokumentaciju, te uvidom u bazu podataka koju vodi škola u okviru Informacionog sistema obrazovanja Crne Gore (MEIS), utvrdila da imajući u vidu broj učenika koji su raspoređeni po odjeljenjima VII razreda, ima uslova za upis imenovanog učenika u Osnovnu školu „Milorad Musa Burzan“.

“U cilju izvršavanja izrečene vaspitne mjere (Nastavničkog vijeća), Komisija je cijenila, uz iskazanu saglasnost roditelja da učenik bude upisan u OŠ „Milorad Musa Burzan“, da će nova škola, odnosno novo okruženje, uz buduće aktivno učešće i punu podršku roditelja, ali i škole i drugih stručnih službi i institucija, biti podsticajno za učenika, putem pozitivnog uticaja promjene sredine. Takođe, postojeći broj učenika raspoređenih u odjeljenjima sedmog razreda, omogućava izvršenje izrečene vaspitne mjere u navedenu školu. Komisija je cijenila i činjenicu da je u školi organizovana psihološko – pedagoška služba, kao i da je Ministarstvo prosvjete dana 29. 09. 2023. godine, dalo saglasnost na još jednog izvršioca na radno mjesto pedagoga, čime će se dodatno unaprijediti rad pedagoško – psihološke službe”, objasnili su iz Ministarstva.

Komisija je, kako kažu, prije donošenja odluke pribavila mišljenje roditelja učenika kome je izrečena vaspitna mjera i direktora škole u koju se učenik premješta, čime je ispoštovala proceduru propisanu zakonom.

“Imajući u vidu navedeno, Komisija je donijela odluku, od 4. oktobra 2023. godine, kojom se učeniku VII razreda osnovnog obrazovanja i vaspitanja, vaspitna mjera premještaj u drugu školu, do kraja osnovnog obrazovanja (izrečena od Nastavničkog vijeća OŠ Oktoih), izvšava premještajem u OŠ „Milorad Musa Burzan“, piše u saopštenju Ministarstva.

Dodaje se da se o izvršenju navedene odluke stara škola, odnosno direktor.

“Odredbom člana 82 Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju, propisana je nadležnost direktora ustanove koji između ostalog, organizuje i rukovodi radom ustanove, odlučuje o pravima i obavezama zaposlenih, ali i obezbjeđuje jednakost učenika u ostvarivanju prava na obrazovanje i vaspitanje, u skladu sa njihovim sposobnostima”, naveli su.

Povodom pitanja “zašto dijete nije upućeno u ustanovu Ljubović ili slično” navode da Komisija nije imala utvrđenu nadležnost da dijete premjesti u drugu ustanovu, osim u školu, u skladu sa zakonom.

Roditelji OŠ „Milorad Musa Burzan“ neće dozvoliti da se u odjeljenje sedmog razreda prebaci problematični učenik, koji je prethodno godinama pravio probleme u OŠ „Oktoih“ na Zabjelu.

Roditelji su tokom protesta poručili da neće dozvoliti da u školu koju pohađaju njihova djeca prebaci učenik, koji je prethodno godinama pravio probleme u OŠ „Oktoih“ na Zabjelu.

Direktorica OŠ „Musa Burzan“ Milica Vuković kazala je da je škola jasno obrazložila Ministarstvu prosvjete objektivne razloge zbog kojih ne može da primi tog đaka.

“Apelovali smo na Ministarstvo prosvjete da revidira svoju odluku. Mi smo škola sa 1.701 učenikom u 64 odjeljenja, čija psihološko-pedagoška služba stalno radi i ne želimo da eskaliraju problemi vršnjačkog nasilja. Naša škola ima dovoljno svojih problema, a u ovom trenutku uvaljen nam je vruć krompir”, rekla je Vuković.

Istakla je da Ministarstvo mora naći bolji model, “što zbog tog djeteta i njegovih roditelja, što zbog ostale djece i roditelja”.

“Nijesmo škola koja diskriminiše, ali ponavljam da postoje objektivni razlozi zbog kojih ne možemo da primimo tog đaka, a koje Ministarstvo uporno ne uvažava”, rekla je Vuković.

Izvor: Vijesti

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply