Porodični karavan posjetio Plav i Gusinje: Pedijatri pred penzijom, u vrtićima sve manje mjesta

Foto: Boško Ivović

Nedovoljan broj pedijatara i neadekvatni prostorni uslovi u vrtićima problemi su zbog kojih najviše brinu roditelja djece iz Plava i Gusinja. Raduje ih što sve više mališana pohađa vrtić, povećan je i broj đaka prvaka, ali strahuju da će bez razumijevanja i sistemske podrške resornih ministarstava problem kulminirati za nekoliko godina. Ako se stvari hitno ne promijene, kako ističu roditelji, nakon penzionisanja sada angažovanih ljekara, o zdravlju djece neće imati ko da se stara. Roditelji su takođe zabrinuti zbog sve veće prebukiranosti u predškolskim ustanovama.

Ovih problema svjesni su i nadležni u Opštini Plav i Opštini Gusinje, kao i u lokalnom Domu zdravlja, koji se trude da u komunikaciji sa ministarstvima spriječe da do toga ne dođe.

Foto: Boško Ivović

Porodični karavan obišao je u subotu ove dvije opštine i organizovao dvosatne događaje u kojima su uživali i djeca i roditelji. Osim edukativno – kreativnih i zabavnih aktivnosti za najmlađe, kojih bi trebalo, kako svi ocjenjuju, da bude više u tim opštinama, roditeljima je omogućeno da od ljekara Instituta za javno zdravlje Crne Gore i plavskog Doma zdravlja dobiju provjerene informacije o temama koje se tiču ranog razvoja djece.

O značaju pravilne ishrane sa njima je razgovarala specijalista higijene dr Magdalena Vujović, a na sva pitanja u vezi imunizacije mogli su dobiti odgovore od epidemiološkinje dr Darinke Marković. U timu Porodičnog karavana ovog vikenda bili su i dr Senad Kolašinac i pedijatrijska sestra Selma Dervišević iz Doma zdravlja Plav, kao i direktor ove ustanove dr Armen Pejčinović.

Roditelji iz Gusinja su istakli da su prinuđeni da svoju djecu na preglede vode u plavski Dom zdravlja, jer u Gusinju nema stalno angažovanog pedijatra. Brigu o zdravlju više od 3.200 mališana iz ove dvije opštine, ali i sa područja Murina, vode dva pedijatra, a sistematizacijom su odobrena tri radna mjesta.

Prema riječima direktora Doma zdravlja Plav Armena Pejčinovića, u toj ustanovi očekuju da će nadležni u Ministarstvu zdravlja prepoznati ozbiljnost ovog problema i naći način da stvore uslove da mladi ljekari, među kojima ipak ima zainteresovanih da ostanu u svom kraju, dobiju specijalizaciju i nastave rad u Plavu i Gusinju. Smatra da o tome treba razmišljati na vrijeme, kao i da treba predvidjeti moguće probleme i prevenirati ih.

Foto: Boško Ivović

Djeca iz Plava i Gusinja nemaju na raspolaganju ni usluge psihologa, defektologa i logopeda. Za sve stručne tremane ljekari ih upućuju u Berane ili Podgoricu, a dio djece sa smetnjama koriste usluge Dnevnog centra Lipa. 

“Dobili smo odobrenje Ministarstva da angažujemo psihologa, defektologa i logopeda pri Domu zdravlja, ali sada se suočavamo sa novim problemom kako doći do tog kadra”, ističe Pejčinović.

Dr Kolašinac je istakao da se maksimalno trude da obezbijede što kvalitetniju brigu o zdravlju djece, kao i da je primjetno veće interesovanje roditelja za imunizaciju. Veći broj ljekara omogućio bi, priznaje on, i veću posvećenost preventivi, odnosno redovnim sistematskim pregledima.

“Obaveza svih nas odraslih je da podržimo djecu, te da im obezbijedimo uslove za izgradnju zdravih stilova života”, kazao je dr Kolašinac.

Epidemiološkinja dr Darinka Marković podsjetila je roditelje da je vakcinacija ključna stvar u zdravlju i zaštiti djece.

“Vakcinacija je svima vama dostupna, besplatna i nezamjenjiva u zaštiti od nekih zaraznih bolesti koje su jako ozbiljne i mogu da ostave veoma ozbiljne posljedice. Imajte u vidu da to što je kalendar vakcinacije napravljen na taj način da se djeca vakcinišu bukvalno od rođenja i u najranijim godinama, nije urađeno bez razloga. Djeca su najranjivija populacija i vakcinacijom se trudimo da im obezbijedimo sigurnu budućnost. Iza svake vakcine stoji nauka i samo jedna stvar, a to je želja da odrastaju u zdravu, pametnu djecu”, kazala je Marković.

Predstavnica IJZCG-a, specijalistkinja higijene dr Magdalena Vujović odgovarala je na pitanja roditelja o značaju pravilne ishrane.  Istakla je da se tome mora posvetiti dodatna pažnja, ne od rođenja djeteta, već još od trudnoće.

“Budućnost jedne populacije najvažnije je planirati iz pravilne ishrane u trudnoći. Najprije je važno kako se hrane naše trudnice, a onda kada na svijet dođe beba nastavljamo sa savjetima za dojenje koje je neprikosnoveno što se tiče najranijeg uzrasta”, kazala je Vujović. Roditeljima je poručila i da je veoma važno sačuvati tradiciju da cijela porodica ima bar jedan zajednički obrok.

Predsjednik Opštine Gusinje Sanel Balić podsjetio je da su prošle godine obezbijedili uvećanje naknade za novorođenčad sa 100 na 300 eura.  Trude se da pomažu porodicama i obezbjeđivanjem školskog pribora za prvake i poklona za djecu iz vrtića. Istakao je važnost planiranja, zbog čega su iz lokalne uprave tražili od Ministarstva prosvjete da umjesto Gimnazije, koja sada ima tri odjeljena, obezbijedi u srednjoj školi smjerove za poljoprivredu i turizam.

“To su dvije grane od značaja za ovaj kraj. Bolje je da proizvodimo kadrove koji će ostati tu, nego svršene gimazijalce koji će nastaviti školovanje van ovog kraja”, smatra Balić.

Foto: Boško Ivović

Prema riječima predsjednika Opštine Plav Nihada Canovića, u posljednje dvije godine primjećuju da je trend iseljenja smanjen.

“Broj prvaka se povećava. Mislim da polako okrećemo proces iseljavanja i da će se možda neki ljudi i vraćati u ovu opštinu. Ova i prošla godina su pokazale da ovaj grad ima perspektivu. Ipak, mora se voditi računa da se obezbijede dobri uslovi u zdravstvu i obrazovanju”, rekao je Canović.

Neadekvatni su i prostorni uslovi u vrtićima u Plavu i Gusinju, zbog sve većeg broja djece koja su uključena u predškolsko obrazovanje. Od obećanja da će Plav dobiti novi vrtić ni nakon pet godina nema ništa, a roditelji, ali i nadležni iz Opštine, očekuju početak najavljene dogradnje i rekonstrukcije objekta vrtića, u okviru projekta koji se finansira iz sredstava Banke za razvoj Savjeta Evrope.

Iako je djeci uz Plavu omogućeno da treniraju više sportova u privatnim sportskim klubovima, roditelji smatraju da bi trebalo obezbijediti i više besplatnih vananstavnih aktivnosti i sadržaja, za koje bi, kako ističu, sigurno bilo interesovanja. Potvrda tome je i rad Izviđačke čete Prokletije, koja okuplja veliki broj djece.

Foto: Boško Ivović

Porodični karavan dio je projekta koji udruženje Roditelji realizuje u saradnji sa UNICEF-om, a uz finansijsku podršku Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

Cilj aktivnosti koje se sprovode je uključivanje i osnaživanje lokalnih zajednica da obezbijede uslove neophodne za optimalan rast i razvoj djece. U toku obilaska gradova realizuje se nekoliko različitih tematskih aktivnosti koje doprinose boljem informisanju roditelja o važnim temama koje se odnose na rast i razvoj djece kao što su dojenje, ishrana, vakcinacija, fizička aktivnost, značaj kontakta, igre i ograničavanja upotrebe tehnoloških sredstava koja nijesu namjenjena djeci.

U toku dvosatnog programa održavaju se animatorske tačke i kreativno – edukativne radionice za djecu koje pripremaju Rent-A-Party animatori, Škola za intelektualni razvoj djece Eduko i tim udruženja Roditelji.

Do 25. novembra Porodični karavan će obići sve gradove u Crnoj Gori i u njima organizovati mini porodične događaje. Do sada smo posjetili roditelje i djecu u Šavniku, Žabljaku, Nikšiću, Plužinama, Kolašinu, Mojkovcu, Pljevljima, Bijelom Polju, Andrijevici, Beranama, Gusinju i Plavu, a naredne subote, 14. oktobra, Porodični karavan će boraviti u Petnjici i Rožajama.

Kompletan album sa fotografijama iz Gusinja možete vidjeti na ovom linku

Kompletan album sa fotografijama iz Plava možete vidjeti na ovom linku.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply