Protest asistenata u nastavi u subotu ispred Ministarstva prosvjete

Udruženje asistenata u nastavi organizovaće u subotu, 7. oktobra u 11 sati protest ispred Ministarstva prosvjete. Nakon brojnih sastanaka i pregovora sa Ministarstvom, koje, kako ocjenjuju asistenti, apsolutno nije imalo sluha za probleme sa kojima su suočeni, prunuđeni su da na ovaj način izraze nezadovoljstvo neizdrživim uslovima rada.

“Stanje među zaposlenima je alarmantno u smislu obolijevanja od raznih bolesti izazvanih prekomjernim opterećenjem, stresom, zloupotrebom položaja asistenata od strane velikog broja poslodavaca, radom u više smjena u neprilagođenim prostorijama djeci sa smetnjama u razvoju”, saopšteno je iz Udruženja asistenata u nastavi.

Radno vrijeme koje podrazumijeva osam do devet časova dnevno u direktnom radu sa djecom provode, kako navode asistenti, bez mogućnosti korišćenja pause. To ih, kako pojašnjavaju, čini premorenim, iscrpljenim i nefunkcionalnim osobama i za posao i za porodicu.

“Asistent mora biti dostupan poslodavcu od 7 ujutru do 20 sati uveče, pa koliko god puta je potrebno da dođe i vrati se, sve dok ne ispuni osmočasovno radno vrijeme. Među nama je oko 70 % visokoskolaca čije se obrazovanje ne vrednuje niti se zarade obračunavaju po tom koeficijentu”, saopšteno je iz Udruženja asistenata u nastavi.

Navode da je to samo jedna od mnogo nepravdi koje trpe, ali ono što je prioritet, je radno vrijeme i mizerne zarade koje su u odnosu na težinu posla ponižavajuće.

“Zahtijevamo da se oformi komisija koja će procijeniti da li je moguće da osoba provede 9 časova u neuslovnom prostoru za rad sa djecom sa POP, a da to ne utiče na psihičko, fizičko i mentalno zdravlje asistenta u nastavi. Mi samo želimo da nas neko čuje i pokaže razumijevanje kako za nas, tako i za djecu sa POP i njihove roditelje. Do sad niko od nadležnih nije na pravi način ni saslušao ni uključio se u rešavanje ogromnog problema”, poručuju asistenti u nastavi.

Oni su pozvali sva bliska udruženja, roditelje djece sa posebnim obrazovnim potrebama, Uniju sindikata, Prosvjetnu zajednicu, nevladine organizacije, medije i sve one koji razumiju situaciju u kojoj se asistenti nalaze, da ih podrže  na protestu.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply