Kampanja za prevenciju karcinoma dojke Pođi na kontrolu: Popusti na preglede u 30 ordinacija

NVO Brini o sebi, tokom ovog mjeseca, organizuje devetu kampanju za prevenciju karcinoma dojke pod nazivom Pođi na kontrolu, koja će se realizovati u partnerstvu sa Institutom za onkologiju Kliničkog centra Crne Gore, Institutom za javno zdravlje Crne Gore, Domom zdravlja Podgorica i Glavnim gradom Podgorica.

Partnersku podršku realizaciji kampanje i ove godine pružili su agencija Vision Event, kompanija Hoffmann- La Roche, Novartis i Glosarij CD, dok su 30 privatnih ordinacija širom Crne Gore obezbijedile preventivne preglede po povlašćenim uslovima.

Iz NVO Brini o sebi podsjećaju da je karcinom dojke najčešća maligna bolest kod žena širom svijeta, dok su preventivni pregledi najefikasniji način za otkrivanje bolesti u ranoj fazi, čime se značajno može uticati na smanjenje smrtnosti od karcinoma dojke.

“Aktivnosti oktobarske kampanje usmjerene su na podizanje svijesti kod žena o brizi o sebi, o značaju preventivnih pregleda kroz redovne kontrole, veću informisanost o bolesti i načinima liječenja savremenim terapijama, a sve u cilju otkrivanja potencijalnih promjena u ranoj fazi i efikasnijeg liječenja oboljelih žena. NVO Brini o sebi ovog oktobra postala je dio Think Pink Europe porodice, dobivši licencu za Crnu Goru za organizovanje događaja Race for the Cure®. Riječ je najvećem evropskom sportskom događaju za zdravlje žena, koji se održava u preko 150 svjetskih gradova, a od ovog oktobra i Crna Gora je s ponosom postala dio ove priče”, saopšteno je iz NVO Brini o sebi.

Događaj će se održati u nedelju 29. oktobra u 12 sati sa startom kod Avanturističkog parka Gorica. Partnersku podršku održavanju događaja Race for the Cure® pružio je Glavni grad Podgorica.

Race for the Cure® podrazumijeva trku & šetnju dužine do  pet kilometara i u perspektivi predstavlja najveći društveno odgovorni događaj u našoj državi, čiji je cilj okupiti osobe koje su preživjele bolest ili se liječe od karcinoma dojke, njihove prijatelje, građane, porodice, timove učesnika, poznate ličnosti, društveno odgovorne kompanije, zdravstveni sektor i medije, kako bi se priključili podizanju svijesti u borbi protiv karcinoma dojke.

Koncept Race for the Cure® podrazumijeva prikupljanje sredstava kroz registraciju za učešće na događaju, koja se koriste za podršku ženama oboljelim od karcinoma dojke.

“Ovog oktobra, NVO Brini o sebi će u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Crne Gore, Institutom za onkologiju, Domom zdravlja Podgorica i Kućom zdravlja Glavnog grada, prikupljena sredstva upotrijebiti za organizaciju predavanja i radionica, kroz koje će se pružiti, psihološka, mentalna i emocionalna podrška ženama koje se liječe od karcinoma dojke, kao i njihovim porodicama i prijateljima, koji su im podrška u procesu liječenja. S obzirom na činjenicu da karcinom grlića materice spada u najčešce malignitete, na našim prostorima nalazi se na četvrtom mjestu po učestalosti, namjera kampanje je motivisati sve žene da obavljaju i redovne ginekološke preglede”, navodi se u saopštenju NVO Brini o sebi. 

Dodaju da, svjesni činjenice da se ova bolest može spriječiti, žele da ukažu na značaj HPV vakcinacije, koja uz kasnije redovne ginekološke preglede, može značajno smanjiti incidencu ove bolesti i dovesti nas u rang sa dobro razvijenim zemljama Evrope koje decenijama unazad uspiješno sprovode proces vakcinacije protiv HPV-a i skrining program. 

“Skrining predstavlja program ranog otkrivanja maligniteta, kao preventivna multidisciplinarna aktivnost koju inicira država među zdravom, asimptomatskom populacijom u cilju detekcije maligniteta u ranim fazama bolesti, što rezultira smanjenjem obolijevanja i smrtnosti od malignih bolesti za koje se uvodi skrinig. Odazivanjem pozivu na skrining i ranim otkrivanjem promjena povećava se mogućnost izlečenja, poboljšava kvalitet života oboljelih i produžava period preživljavanja uz istovremeno smanjenje troškova liječenja. Skrining grlića materice sprovodi se, u ovom momentu, u populaciji žena između 30 i 50 godina starosti, dok se skrining karcinoma dojke sprovodi u populaciji žena od 50 do 69 godina starosti”, saopšteno je iz NVO Brini o sebi.

Kao i prethodnih godina, sada već tradicionalno, podršku ovogodišnjoj kampanji pružile su i privatne ordinacije širom Crne Gore. Sa ciljem  da se preduprijedi razvoj bolesti i potencijalna bolest otkrije u ranoj fazi, obavljanjem redovnih preventivnih pregleda, 30 ordinacija obezbijedile su do 50% niže cijene ultrazvučnih, mamografskih pregleda, pregleda magnetnom rezonancom, kao i ginekoloških pregleda, a to su: Codra hospital, Mićunović Medical centar, Novi Cenex Medical, Ordinacija Natal, Poliklinika Hipokrat, PZU Diagnostica, Mansa Medica Tivat, Ordinacija Medan, Ginekološka ordinacija Šoć, Ars Medica, Poliklinika Filipović, Poliklinika Moj Lab, Ordinacija Dr Rahović, Bijelo Polje, Ginekološka ordinacija Vita Feminae, Kotor, Ordinacija Bralić, Rožaje, Dr Masoničić Bar, Catharum, Kotor, Specijalistička ginekološko – akušerska ambulanta „Dr Jadranka Mladenović“, Budva, Ordinacija Hera, Rezidencija zdravlja Kerber, Internos Medical Centar, PZU Stojovic Herceg Novi, Fertilis Tivat,  Eskulap Bar, Tesla Medical Berane, Poliklinika Stojanović Berane, Ordinacija Dr Marić, Herceg Novi, Poliklinika Standard, Bar i PZU Life.  Detalji o popustima nalaze se na sajtu www.briniosebi.me i na facebook stranici NVO Brini o sebi.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply