Savjet roditelja OŠ “Vuk Karadžić” traži od ministarstava da hitno obezbijede sanaciju krova

Savjet roditelja podgoričke OŠ “Vuk Karadžić” pozvao je Ministarstvo prosvjete i Ministarstvo kapitalnih investicija da hitno reaguju i obezbijede sanaciju krova objekta te obrazovne ustanove, kako bi djeca i zaposleni bili bezbjedni. Strahuju da bi nove padavine mogle izazvati i veće probleme, dodatno ugroziti sigurnost, ali i loše uticati na zdravlje svih koji borave u školi, što je nedavnim nalazom potvrdio i Institut za javno zdravlje, koji je ispitivao stanje u učionicama punim vlage.

Roditelji, preko Savjeta, poručuju da neće pristati na online nastavu, već apeluju na nadležne da više ne odlažu rješavanje ovog problema.   

“Jesenje kiše stižu,a od  sanacija krovova u OŠ “Vuk Kazadžić” na Zabjelu, ni pomena! Ljetos je urađena kompletna sanacija elektro instalacije, okrečene su učionice i u par kabineta zamijenjeni su podovi. Uprkos krečenju, neposredno poslije kiše na plafonu se opet pojavila veća fleka. Ističemo da sve ovo nema svrhe, dok se krovovi od paviljona ne saniraju, jer kada krenu obilnije jesenje kiše, učionice će opet biti pune vode, vlage, a uložen novac uzaludno potrošen”, navode iz Savjeta roditelja.

Podsjetili su da je Institut za javno zadravlje Crne Gore ljetos na zahtjev roditelja i uprave škole, obišao školu i dali su  preporuku da boravak đaka u učionicama punim vlage nije bezbjedan, što je veoma ozbiljan problem po zdravlje djece. 

Iz Savjeta roditelja ove škole ističu da je 31. avgusta, pred početak školske godine, u prvom paviljonu pao dio plafona i polomio lavabo.

“Ne želimo ni da pomislimo šta bi se desilo da je u tom periodu bio neko od đaka u blizini, kao ni to, da li se opet isto može dogoditi. Da li treba da se nešto dogodi, da bi se ovaj problem riješio”, pitaju se roditelja.

Ističu da sigurno neće dozvoliti da djeca pohađaju online nastavu, jer je tog modela nastave bilo dosta od perioda korone.

“Zahtijevamo da se pod hitno, Ministarstvo prosvete i Ministarstvo kapitalnih investicija osvrnu na ovaj veliki problem i što prije saniraju krovove paviljona naše škole, prije obilnih padavina, kako bi naša djeca bezbjedno pohađala nastavu, i kako učionice ne bi prokišnjavale”, navode iz Savjeta roditelja, uz očekivanja da će ovaj ozbiljana problem biti što prije riješen i da neće biti potrebe za protestima”, navodi se u apelu, koji potpisuje predsjednica Savjeta roditelja OŠ “Vuk Karadžić” Tanja Banović.

Iz uprave ove obrazovne ustanove upozoravaju već duže vrijeme da ovaj problem zahtijeva hitnu reakciju nadležnih, o čemu su ih prvi put obavijestili još prošle godine. Devet mjeseci bez odgovora dovelo je do još većih problema, a svi pokušaju da privremeno saniraju stanje u učionicama ne mogu imati efekta dok se ne rekonstruiše krov.  

Nakon preporuka strulnjaka Instituta, pojedini kabineti se ne koriste, već kao privremeno rješenje za nastavu iz istorije djeca koriste prostor zbornice.  

Kako je kazao u emisiji Mreža na TVCG direktor škole Budimir Vukićević, Ministarstvo prosvjete nije preduzelo određene korake kad je u pitanju sanacija krova ove obrazovne ustanove.

“Elektronstalacije su završene ljetos. Pokušali smo sve da uradimo kako bi krov bio saniran. Krovna konstrukcija je napravljena 2012. godine u sklopu energetske efikasnosti. To otprilike traje deset godina, i već su prošle godine počeli problemi. Mislim da je ovdje zatajio sektor za finansije pri Ministarstvu prosvjete”, tvrdi Vukićević.

On je takođe saopštio da je zbog navedenih problema slao i zvaničan dopis premijeru Dritanu Abazoviću.

“Nadam se da će riješiti problem. Ako se ništa ne riješi, u dogovoru sa roditeljima, možda će nastavni program biti prekinut dok traju kiše”, zaključio je Vukićević.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply