Evropska noć istraživača u petak u Podgorici, događaji u čast nauke širom Crne Gore

Fondacija za promovisanje nauke PRONA i Prirodnjački muzej Crne Gore organizuju Evropsku noć istraživača, projekat koji finansira Evropska Unija kroz program Horizon Europe. Projekat se istovremeno održava u više od 200 gradova Evrope.

Glavni događaj Noći istraživača u Crnoj Gori, pod sloganom Oblikuj budućnost, realizuje se u Podgorici, u sportskoj sali Gimnazije “Slobodan Škerović”, u petak, 29. septembra od 12 sati.

Kako su saopštili organizatori, promotivni događaji u okviru Evropske noći istraživača organizuju se širom Crne Gore, kako bi se široj populaciji, a prije svega mladima, približio raznoliki svijet nauke i pokazao njen uticaj na svakodnevni život i stimulisao interes za karijeru istraživača.

Ulaz za sve posjetioce je slobodan, u skladu sa težnjom da bavljenje naukom postane prilika, a ne privilegija.

“Dvanaestočasovni program, od podneva do ponoći, posvećen je nauci i naučnim dostignućima, kao i promjenama koje donose nove tehnologije dramatično mijenjajući svijet. Kroz eksperimente, interaktivne prezentacije, radionice, otvorene laboratorije, naučne tribine, naučna predavanja i izlete, mladi ljudi imaju priliku da se upoznaju sa naučnim dostignućima. Pokazalo se da Festival unapređuje naučnu pismenost mladih u Crnoj Gori na nekonvencionalan i efektan način i uspješno približava nauku široj publici, a naročito mlađoj populaciji”, navode organizatori.

Širom Crne Gore, naučnoistraživačke laboratorije biće otvorene za posjetioce, a o terminima će javnost biti obaviještena putem sajtova www.festival-nauke.me i www.prona.me. Izlagači na Festivalu Evropska Noć istraživača su predstavnici obrazovnih institucija, instituta, nevladinih organizacija, preduzeća, kao i samostalni istraživači – svi oni koji na interesantan način predstavljaju naučne i tehnološke principe na kojima počiva razvoj savremenog društva!

Zanimljivi svijet algi, Ajkule Crne Gore, Arduino vježbe, Matematika kroz igru, Metrologija – nauka za svakodnevni život, Nauka i sport, LHC, Hemijski eksperimenti, VR tehnologija, 3D štampa, robotika, genetika, samo su neke od tema sa kojima će se susresti posjetioci Festivala.

“Sadržaji Festivala Evropska Noć istraživača prilagođeni su široj publici, što znači da će gledaoci svih uzrasta imati priliku da upoznaju mnoštvo prirodnih fenomena i procesa na razumljiv način (naravno besplatno). U periodu od 12 do 20 časova posjetioci će imati priliku da uživaju u eksperimentalnim postavkama, demonstracijama prirodnih fenomena i tehnoloških inovacija. U 18 časova biće upriličena ceremonija svečanog otvaranja, gdje će govoriti predstavnici EU i koordinatori Festivala. Nakon toga, slijedi naučni šou u izvedbi Milana Popovića. Naredni sati rezervisani su za panel diskusije i naučne tribine, a od 22 sata i prigodan koncert”, saopšteno je iz Prone.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply