UNICEF: Vlada da hitno omogući svakom djetetu da odrasta u sigurnom porodičnom okruženju

Foto: UNICEF Crna Gora

Dječji fond Ujedinjenih nacija (UNICEF) pozvao je Vladu da pod hitno omogući svakom djetetu da odrasta u sigurnom porodičnom okruženju.

Iz predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori saopštili su da je naša država bila prva u regionu koja nije imala djecu mlađu od tri godine smještenu u ustanovama socijalne i dječje zaštite, ali da, nažalost, to više nije slučaj.

Kako su naveli iz te međunarodne organizacije, umjesto upućivanja u institucije, kao što je Dječji dom “Bijela”, djeca bez adekvatnog roditeljskog staranja uzrasta do tri godine treba da odrastaju u hraniteljskim porodicama, u slučaju da je to privremeno, ili da budu usvojena ako njihov povratak u biološku porodicu nije moguć.

Iz UNICEF-a su rekli da je prema Konvenciji UN-a o pravima djeteta, koju je Crna Gora ratifikovala, pravo svakog dječaka i svake djevojčice da odrasta u bezbjednom porodičnom okruženju, a odgovornost je Vlade da osigura da svako dijete to pravo ostvari.

“UNICEF poziva Vladu Crne Gore da pod hitno omogući svakom djetetu da odrasta u sigurnom porodičnom okruženju”, navodi se u saopštenju.

Vršiteljka dužnosti šefa predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru, Sabina Žunić, rekla je da istraživanja sprovedena tokom više od 50 godina pokazuju da su djeca smještena u ustanove u ranom djetinjstvu izložena riziku od zaostajanja u razvoju.

To se, kako je kazala, može nadomjestiti samo brigom u porodičnom okruženju punom ljubavi.

“Iz tog razloga, UNICEF poziva Vladu da što prije obezbijedi da nijedno dijete mlađe od tri godine ne bude smješteno u ustanovu”, navela je Žunić.

Prema njenim riječima, prioritet u narednom periodu treba da bude sprečavanje izmještanja djece iz bioloških porodica, kao i dalji razvoj hraniteljstva i usvajanja djece.

“Na taj način djeca se više neće smještati u ustanove. Za djecu koja su sada tamo smještena pod hitno treba obezbijediti toplo porodično okruženje”, istakla je Žunić.

Iz UNICEF-a su rekli da je jedan od kriterijuma za proces pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji da nema djece mlađe od tri godine u ustanovama.

U izvještaju EU o napretku iz prošle godine, Crna Gora se, kako su podsjetili, poziva da ubrza razvoj usluga hraniteljstva i usvajanja za svako dijete bez roditeljskog staranja.

“Tokom proteklih decenija, UNICEF i EU su podržali Ministarstvo rada i socijalnog staranja da u potpunosti reformiše sistem socijalne i dječje zaštite. Tako je Zakonom o socijalnoj i dječjoj zaštiti zabranjeno smještanje djece mlađe od tri godine u ustanove, izuzev u slučajevima kada je to privremena krajnja mjera”, navodi se u saopštenju UNICEF-a.

Dodaju da, umjesto smještanja u instituciju, sistem dječje i socijalne zaštite treba da pruži intenzivnu podršku, kako bi se porodice koje su u krizi održale na okupu i spriječilo odvajanje djece od roditelja kad god je to moguće.

“Kada dođe do situacije da djeca moraju da se izmjeste iz bioloških porodica, njihov smještaj u hraniteljsku porodicu ili usvajanje je najbolje moguće rješenje”, zaključuju iz UNICEF-a.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply