U apotekama i dalje nema diazepam klizmi, isporuka najavljena za ovu sedmicu

Kompanija Glosarij, koja uvozi diazepam u klizmi, najavila je da će taj lijek koji je već mjesecima deficitaran, biti isporučen tokom ove sedmice. To je saopšteno iz kompanije Montefarm povodom i dalje aktuelne nestašice diazepama.

U apotekama širom Crne Gore diazepama za rektalnu upotrebu koji se koristi u slučaju febrilnih konvulzija kod djece, nema, kako tvrde roditelja, već mjesecima. Preporučuje se da roditelji, čija su djeca već imala konvulzije ili su u riziku zbog sklonosti visokim temperaturama, uvijek imaju u rezervi ovaj lijek, kako bi pravovremeno reagovali u slučaju potrebe.

Ranije je najvaljeno da će diazepam klizem biti dostupne u drugoj polovini avgusta, ali to se, kako prenose roditelja, nije desilo. U međuvremenu, oni se snalaze tako što ovaj lijek nabavljaju u zemljama okruženja, a oni koji to ne mogu da organizuju u svakodnevnom su strahu da li će im zatrebati.  

“Što se tiče lijeka diazepam klizme, ovlašćeni uvoznik Glosarij d.o.o. najavio je isporuku tokom sljedeće sedmice, nakon čega će biti distribuiran u skladu sa potrebama javnih zdravstvenih ustanova i naših apoteka“, kazali su nam iz Montefarma.

Iz Instituta za bolesti djece Kliničkog centra Crne Gore kazali su za portal RTCG da u toj zdravstvenoj ustanovi ima ovog lijeka.

Naveli su i koje su zamjene za diazepam.

“U Institutu za bolesti djece Kliničkog centra Crne Gore nije bilo nestašice navedenog lijeka. Diazepam se koristi za prekidanje konvulzivnog napada kod djece. Takođe, ljekovi koji se koriste za to stanje, ali ne kao prvi izbor su flormidal i fenobarbiton kojih takođe imamo u dovoljnoj količini”, istakli su u odgovorima.

Iz Montefarma su pojasnili da oni nijesu direktni uvoznik ljekova i medicinskih sredstava, te da nabavke rade u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama raspisivanjem javnih poziva, osnosno tendera za potrebe sektora javnog zdravstva.

„Zbog toga nijesmo u mogućnosti da odgovorimo na pitanje zašto bilo kog lijeka nema na tržištu u Crnoj Gori. Dakle, ukoliko ovlašćeni uvoznik i distributer ne isporuči lijek ugovoren tenderskm procedurom, Montefarm može samo prenijeti informaciju koju dobije od istog“, naveli su iz Montefarma.

Istakli su da je, što se tiče lijeka Diazepam klizme, ovlašćeni uvoznik Glosarij d.o.o. najavio isporuku tokom sljedeće sedmice, nakon čega će biti distribuiran u skladu s potrebama JZU i apoteka Montefarma. 

Ovaj lijek koristi se kao prvi izbor pri febrilnim konvulzijama kod djece koja dobiju visoku temperature, a najčešće se javljaju od trećeg mjeseca do pete godine.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply