UNICEF: Hitno povećati broj asistenata u nastavi i romskih medijatora

Foto: UNICEF/D. MIljanić

Povodom početka nove školske godine, UNICEF poziva nacionalne i lokalne vlasti da hitno povećaju broj asistenata u nastavi za djecu sa smetnjama u razvoju i broj romskih medijatora, kao i da svoj djeci kojoj je to neophodno što prije obezbijede besplatan prevoz do škole.

“Kao potpisnica Konvencije o pravima djeteta, Crna Gora se obavezala da će svakoj djevojčici i svakom dječaku obezbijediti ostvarivanje prava na kvalitetno i inkluzivno obrazovanje. To je i jedini način da Crna Gora smanji siromaštvo i pruži jednake mogućnosti svim građanima. Obezbjeđivanje asistenata u nastavi svakom djetetu sa smetnjama u razvoju kojem je to potrebno ključno je za organizaciju kvalitetnog, inkluzivnog obrazovanja”, poručila je v.d. šefa predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Sabina Žunić.

Da bi se obezbijedilo kvalitetno, inkluzivno obrazovanje, neophodno je, kako ističu iz UNICEF-a, da Ministarstvo prosvjete što prije sprovede temeljnu analizu trenutne situacije u vezi sa brojem i statusom asistenata u nastavi u konsultaciji sa svim zainteresovanim stranama – školama, vrtićima, nastavnicima, stručnim saradnicima, asistentima, roditeljima i djecom i mladima.

“Jedino na osnovu nalaza i preporuka ovakve analize, kao i na osnovu ažuriranih podataka od škola o broju upisane djece sa smetnjama u razvoju, Ministarstvo prosvjete može početkom svake godine obezbijediti odgovarajući broj asistenata u nastavi i osigurati njihovo dugoročno finansiranje u okviru obrazovnog sistema”, poručuju iz UNICEF-a.

Kada je u pitanju obrazovanje romske i egipćanske djece, smatraju da treba hitno povećati broj romskih medijatora i obezbijediti besplatni prevoz. Upozoravaju da je to neophodno kako bi se povećao broj ove djece koja su u obrazovnom sistemu.

Samo 16 odsto romske i egipćanske djece pohađa predškolske ustanove, 56 odsto završi osnovnu i tri odsto srednju školu u Crnoj Gori. Romski medijatori obezbjeđuju bolju saradnju između romskih i egipćanskih porodica i obrazovnih institucija. Prema podacima NVO HELP, u Crnoj Gori ima samo oko 40 romskih medijatora i ne postoji održivo finansiranje od strane nacionalnih i lokalnih vlasti za sve romske medijatore.

“Kvalitetno obrazovanje svakog djeteta iz romske i egipćanske zajednice jedini je način da se osigura njihov izlazak iz siromaštva. Zato je ključno da se hitno poveća broj romskih medijatora i da se što prije organizuje besplatan prevoz svim učenicima kojima je to potrebno”, poručila je Žunić.

Iz UNICEF-a su podsjetili i da je jedan od kriterijuma za pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji poboljšanje položaja manjinskih grupa, posebno onih koje su najugroženije, poput romske i egipćanske zajednice.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply