U Crnoj Gori radi više od 80 vrtića bez licence

Iz Udruženja privatnih predškolskih ustanova upozoravaju na porast broja nelicenciranih vrtića, kojih je, prema njihovim informacija, čak 86 u našoj zemlji.

Iz Prosvjetne inspekcije su potvrdili da su nailazali na takve slučajeve na terenu, te da su uslovi uglavnom neadekvatni za djecu. Po prijavi Udruženja, inspekcija je ovih dana na terenu.

Kako je za TVCG kazala Anja Pejović iz Udruženja privatnih predškolskih ustanova, do ovog podatka su došli na osnovu neposrednog razgovora sa roditeljima.

“Tu je i zvanični sajt Ministarstva prosvjete, pošto se na njemu nalaze podaci o licenciranim ustanovama, na osnovu reklama putem društvenih mreža i na osnovu medija”, pojasnila je Pejović.

Da se usluge predškolskog obrazovanja pružaju u ustanovama, adaptiranim i vrlo često neuslovnim igraonicama, bez stručnog kadra koji propisuje zakon potvrdili su u Prosvjetnoj inspekciji.

Glavna prosvjetna inspektorka Lucija Adžić je kazala da se djeca, nažalost, povjeravaju svakom.

“Tačno je da će biti na osnovu izvršenog inspekcijskog nadzora ovakvih slučajeva kao što smo svojevremeno zaticali slučajeve da se organizuje rad sa djecom po kućama, određenim stanovima i slično”, dodala je ona.

Na opasnost boravka djece u takvim ustanovama ukazuju i u udruženju Roditelji i apeluju na roditelje da provjere kome ostavljaju djecu.

Kristina Mihailović iz udruženja Roditelji kaže da nelicencirane ustanove funkcionišu generalno kao vrtići i produženi boravci, samo izbjegavaju zakonske obaveze.

“Oni ne rade samo sa djecom, već i daju hranu, oni tamo spavaju. To su vrlo ozbiljne stvari koje moraju da se zna kako funkcionišu”, smatra ona.

A da bi vrtić dobio licencu mora dobiti saglasnost Ministarstva prosvjete. Jedan od prvih i sigurno važnijih uslova je stručnost kadra, sa čim je saglasna i Pejović.

“Da bi neko bio na čelu licencirane ustanove, on mora da bude vaspitač, pedagog ili logoped i mora da ima sedam godina iskustva na tim poslovima kao i licencu. Takođe, tu je i prostor. Zakonom je predviđeno koja kvadratura treba da bude da bude, propisana za boravak djeteta u toj prostoriji”, navela je Pejović.

Prosvjetna inspekcija je po prijavi Udruženja PPU krenula u kontrolu privatnih predškolskih ustanova a evo šta se dešava ako zateknu one bez licence.

“Ukoliko ne budu podnijeli zahtjev za licenciranje nadležnom Ministarstvu prosvjete njima će biti zabranjen rad”, upozorava Adžić.

Iz Ministarstva prosvjete nijesu željeli da govore na ovu temu. a na njihovom sajtu dostupanje spisak 39 vrtića sa dozvolom, što je ujedno i adresa ukoliko birate boravak mimo javnih ustanova.

Izvor: TVCG

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply