Bez dogovora sa Glavnim gradom privatni prevoznici neće besplatno voziti đake

Foto: Vijesti

Privatni prevoznici BLT Podgorica i Gradski saobraćaj PG, u čijoj je nadležnosti sedam gradskih autobuskih linija, spremni su da obezbijede besplatan prevoz za sve podgoričke đake, propisan skupštinskom Odlukom, samo ukoliko u narednih nekoliko dana postignu dogovor sa Glavnim gradom da im obezbijedi subvencije i tako pokrije troškove. U međuvremenu, ove sedmice, kako tvrde, besplatno prevoze sve đake koji su već izvadili kartice, dok svi ostali moraju platiti kartu.

Privatni prevoznici neće se vjerovatno pridružiti ni akciji besplatnog prevoza za sve građane Podgorice u okviru sedmice mobilnosti od 11. septembra, koja je takođe najavljena iz Glavnog grada. Umjesto toga, ako u međuvremenu ne postignu dogovor o obeštećenju, moglo bi se desiti da parkiraju svoja vozila.

Prema riječima suvlasnika BLT Podgorica Janka Bulatovića, najave iz Sekretarijata za saobraćaj i Glavnog grada neće se odnositi na ovu privatnu kompaniju ukoliko ne budu pokriveni troškovi prevoza đaka.

“Mi smo privatna firma i nerealno je očekivati da se samo pridružimo ovoj odluci Glavnog grada, a da pri tom sami finansiramo izdatke. Imali smo do sada niz sastanaka i rekli su nam da će pokušati da riješe to pitanje. Za sada nema odgovora, a moći ćemo da održavamo linije samo dok budemo imali nafte. U pitanju su dani… Donošenju ovakve odluke o besplatnom prevozu trebalo je da prethodi niz koraka i dogovora, da bi sve bilo spremno za realizaciju. Ovako, mi ne možemo nikog besplatno da vozimo”, ističe Bulatović, čija firma održava saobraćaj na linijama 1B, 3 i nova 10.

Gotovo isti stav imaju i u prevoznom preduzeću Gradski saobraćaj Podgorica (Alivodić), koji voze na gradskim linijama 4,5,7 i 8.

Očekuju da će nadležni u Glavnom gradu shvatiti ozbiljnost ove situacije i reagovati na vrijeme, ako su već odlučili da se ovakva odluka sprovodi.

I iz ove firme navode da đaci, koji su izvadili povlastice za besplatnu vožnju, koriste ih ovih dana i u njihovim autobusima, ali svi ostali plaćaju.

“Teško je očekivati da ćemo moći da nastavimo to ako ne naplatimo obeštećenje. Nadamo se dogovoru”, poručili sui z Gradskog saobraćaja Podgorica.

Sa druge strane, roditelji koji su se u velikom broju obratili našem portalu shvatili su nedavne izjave nadležnih iz Glavnog grada na isti način – da će vožnje za đake biti besplatne u svim autobusima od početka školske godine. Već prvog dana škole, kako kažu, njihova djeca su se suočila sa tim da moraju da plate, jer još nijesu pribavili đačke karte. Na linijama kojima upravlja DOO Putevi, Glavnog grada, vožnje za sve učenike od ponedjeljka su, kako prenose roditelji, besplatne.

Sekretar za saobraćaj u Glavnom gradu Ninoslav Kaluđerović kazao je krajem avgusta da nijedan đak koji uđe u bilo koji autobus tokom septembra neće biti vraćen.

“Pošto se Odluka odnosi na populaciju đaka, mi smo pripremili sve što je neophodno da bi se ona sprovela u djelo, a pod tim se podrazumijeva sljedeće – svaki učenik koji u septembru uđe u autobus Gradskog prevoza, s obzirom da će biti besplatan, pored ovoga što je postavljeno kao osnov odlukom, dovoljno je da unese osmjeh i biće prevezen do škole”, istakao je Kaluđerović, gostujući u Bojama jutra TV Vijesti 28. avgusta.

On je tada pozvao učenike da se prijave za besplatni autobuski prevoz na području Podgorice, tako što će otići u zgradu Glavnog grada na Trgu nezavisnosti gdje će se fotografisati.

“Postoji dokumentacija, koja je neophodna ali mislim da prvi mjesec ona neće biti uslov. Ko god od djece uđe u autobus neće ga niko vratiti”, istakao je Kaluđerović, uz objašnjenje da će besplatne vožnje za đake važiti i za vozila Glavnog grada, ali za privatne prevoznike, u čijoj nadležnosti su neke od linija.

Ni ove najave nijesu takve u praksi, pa su đaci u obavezi da dostave dokumentaciju, predviđenu skupštinskom Odlukom.

Da bi ostvarili pravo na besplatan prevoz, učenici, odnosno njihovi roditelji/staratelji treba da podnesu zahtjev do 25. septembra.

„Maloljetna lica ostvaruju pravo na izdavanje odgovarajuće vozne isprave za učenike na osnovu podnijetog zahtjeva sa potpisom jednog od roditelja odnosno lica koje se stara o učeniku, u ime učenika. U slučaju podnošenja zahtjeva preko osnovne škole, odnosno osnovne škole za obrazovanje učenika sa smetnjama u razvoju, škola predaje ovjereni spisak upisanih učenika (po razredima), fotografiju učenika i potpisan zahtjev jednog od roditelja odnosno lica koje se stara o učeniku, u ime učenika“, navodi se, između ostalog, u Odluci.

U dokumentu piše da se prilikom predaje zahtjeva dostavlja obrazac, kao i fotokopija lične karte (original na uvid) za punoljetne korisnike, odnosno fotokopija lične karte, pasoša, zdrastvene knjižice ili izvoda iz matične knjige rođenih (original na uvid) za đake koji nijesu navršili 18 godina.

“Potrebno je dostaviti i originalnu potvrdu o pohađanju verifikovane osnovne ili srednje škole na teritoriji Podgorica, kao i uvjerenje o prebivalištu ili potvrdu o stalnom boravku na teritoriji Glavnog grada”.

“Juče je moja ćerka izbačena iz autobusa jer nije imala da plati prevoz do OŠ Maksim Gorki. Zar nije rečeno da je prevoz besplatan za đake čak i ako nijesu izvadili kartice”, pita se majka jedne djevojčice koja nam se obratila.

Sličnu situaciju imala su danas još neka djeca na istoj liniji broj 8, gdje im je vozač tražio da plate karte. Kako prenosi majka jednog od tih dječaka, na istoj toj liniji juče se njeno dijete vozilo besplatno. Da prevoz za đake nije besplatan ni u autobusima privatnika koji su zaduženi za dio gradskih linija prenosi majka koja se juče zatekla u autobusu broj 10:

“Sva djeca koja su krenula u školu platila su kartu. Čudili su se I pitali vozača zbog čega je to tako”.

Odluka o besplatnom prevozu za učenike na teritoriji Podgorice ne odnosi se na djecu koja pohađaju škole u drugim opštinama, ali ni na one koji nemaju prebivalište u Glavnom gradu, iako tu žive i pohađaju školu. Prema tvrdnjama roditelja, iako su pokušali da u MUP-u dobiju  potvrde o stalnom boravku u Podgorici to im nije dozvoljeno, uz obrazloženje službenika da takve dokumente izdaju samo strancima.  

U Glavnom gradu, kako su ranije saopštili, još nemaju procjenu koliko će koštati besplatni prevoz đaka. Očekuju da će uskoro imati te podatke, pa u skladu sa tim planirati i troškove.

“Kada je u pitanju procjena broja učenika, te iznos novčanih sredstava koji će se opredijeliti u ove svrhe, za očekivati je da će doći do povećanja sadašnjeg broja korisnika. Detaljnije podatke Glavni grad će imati nakon podnošenja zahtjeva, kao i dostavljenih izvještaja prevoznika kojima je povjereno obavljanje linijskog prevoza putnika na teritoriji Glavnog grada”, rekli su ranije Vijestima.

Prema podacima MInistarstva prosvjete, prošle godine na području Podgorice bilo je 29.609 učenika osnovnih i srednjih škola.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply