Specijalno državno tužilaštvo ispituje kako su procurili testovi iz matematike

Slučaj curenja testova iz matematike za eksternu provjeru znanja za polumaturante poslat je Specijalnom državnom tužilaštvu, rekao je juče Pobjedi tužilac portparol Osnovnog državnog tužilaštva u Beranama Marko Bojović.

On je kazao da je analizom prikupljenog materijala utvrđeno da postoji sumnja da je izvršeno krivično djelo iz nadležnosti Specijalnog državnog tužilaštva, pa će spisi predmeta biti poslati tom tužilaštvu na nadležnost.

Ko je 20. aprila pustio u javnost testove iz matematike za eksternu polumaturu, prvo je provjeravalo ODT u Rožajama, odakle je i stigla prva informacija da su testovi “procurili”. Ispit je odložen i đaci su rješavali zadatke 26. maja, kada su im dati novi testovi.

Tamošnje Tužilaštvo je nakon analize utvrdilo da se to dogodilo na teritoriji opštine Berane, a ne u Rožajama, kako je ranije postojala sumnja, pa su spisi predmeta dostavljeni na nadležnost ODT Berane.

U konačnom, sada se time bavi SDT. Od 20. aprila nema epiloga što se dogodilo i zašto je polaganje iz matematike bilo odgođeno u svim osnovnim školama u Crnoj Gori.

Prosvjetari iz Rožaja su obavijestili Ispitni centar i Ministarstvo prosvjete da su testovi objavljeni i da se šire društvenim mrežama. Ispitni centar je reagovao i test je otkazan sat vremena prije početka, a djeca su vraćena kućama.

Više izvora je Pobjedi potvrdilo da su za curenje testova odgovorni nadležni iz jedne škole u Beranama.

Uputstva Ispitnog centra koja su objavjena na sajtu te institucije, preciziraju rukovanje zapečaćenim vrećicama prije nego se otvore pred đacima. Piše da je direktor škole obavezan da obezbijedi bezbjednost ispitnog materijala, te da je njegova obaveza i preuzimanje ispitnog materijala koji je poslat iz Ispitnog centra i potpisivanje u formularu za distribuciju. Vraćanje ispitnog materijala Ispitnom centru i potpisivanje u formularu za distribuciju su takođe dužnosti direktora škole.

Testovi se pripremaju u Ispitnom centru, pakuju se testovi i šalju školama. Škola dobija testove na dan provjere znanja iz određenog predmeta i to dva do tri sata prije početka. Direktor škole i školski koordinator preuzimaju ispitni materijal od poštanskog službenika. Prilikom preuzimanja provjeravaju da li je materijal propisno zapakovan u sigurnosne vrećice. Primljeni ispitni materijal treba odložiti u prostor koji je za to određen, a sigurnosne vrećice u kojima su testovi ne smiju se otvoriti prije početka ispita. Trideset minuta prije početka ispita vrećice se predaju test administratorima, koji ih otvara pred učenicima u učionici u kojoj se održava test.

Do “provaljivanja” zadataka je dolazilo i ranije, jer su đaci uspijevali da unose telefone i slikaju testove, koje su slali u organizovane grupe kako bi se zadaci riješili, ali se nije događalo da se nađu u javnosti prije početka testa.

Ministarstvo prosvjete je nakon curenja testova saopštilo da je Ispitni centar utvrdio da nijesu ispoštovane procedure i mjere koje se moraju preduzeti radi očuvanja tajnosti testiranja u školama.

Pomoćnik direktora u Ispitnom centru Crne Gore Gojko Jelovac kazao je na ranije održanom okruglom stolu, koji je bio posvećen problemima sa testiranjem, da se za 24 sata može znati iz koje škole je ,,procurio“ test iz matematike. Rekao je i da bi se za 24 sata moglo znati u kojoj školi je test provaljen. Rekao je da zna i u kojoj, ali nema dokaze.

“Nije u Rožajama škola”, kazao je Jelovac tada, a nakon nekoliko dana javnost je informisana da je slučaj iz Rožaja preseljen u Berane.

On je rekao da je dva mjeseca policiji problem da ode kod tog čovjeka od kojeg su dobili sliku i da se to brzo moglo završiti. Kazao je da bi značilo da su to uradili, to se sve dešavalo prije polaganja testa iz maternjeg jezika, gdje je kasnije evidentirano masovno prepisivanje.

Pojedini prosvjetari su komentarisali da je nevjerovatno da se slučaj istražuje dva mjeseca i da se ne utvrđuje ko je odgovoran, nakon čega je Jelovac dodao: “Ja se bojim da su utvrdili nego ćute”.

Direktor podgoričke Osnovne škole ,,Savo Pejanović“ mr Zoran Đukić je na dan kada je odložena eksterna provjera znanja iz matematike u svim crnogorskim školama, kazao Pobjedi da je škola dobila informaciju od Ispitnog centra u 11 sati i 35 minuta o obustavljanju testiranja.

“Tako da je nemoguće da je u ovom vremenskom intervalu postojala mogućnost da neko od učenika slika test#, kazao je on.

Ovu zloupotrebu je za Pobjedu komentarisala Snežana Kaluđerović, pravna savjetnica u Centru za građansko obrazovanje, koja je kazala da onaj ko je zloupotrijebio položaj i objavio test iz matematike prije samog čina polaganja mora biti procesuiran i da odgovara za krivično djelo odavanje poslovne tajne. Za to krivično djelo zaprijećena je kazna od tri mjeseca do pet godina zatvora. Istakla je da se djelo može eventualno tretirati i kao namjera dogovaranja ishoda takmičenja za što je predviđena kazna do tri godine.

Pored ovog slučaja, Specijalno državno tužilaštvo istražuje da li je i ko u Ministarstvu prosvjete, Državnoj komisiji za maturski ispit, ali i među test administratorima, koordinatorima i direktorima srednjih škola nezakonito postupao u slučaju prepisivanja na eksternom testiranju iz predmeta Crnogorski – srpski, bosanski, hrvatski (CSBH) jezik i književnost.

Skandal koji je obilježio završetak školske godine nastao je kada je utvrđeno da je više od 500 učenika prepisivalo na maturskom ispitu iz CSBH, zbog čega im je komisija dala nule. Pod pritiskom javnosti, ministar prosvjete je odlučio da formira novu komisiju koja je ponovo ocjenjivala testove sa nulama i đacima dala visoke ocjene.

Vrhovno državno tužilaštvo Crne Gore je Specijalnom državnom tužilaštvu, 20. juna ove godine, dostavilo podnesak udruženja Roditelji  I Prosvjetne zajednice, u kojem se izražava sumnja u zakonito postupanje službenih lica Ministarstva prosvjete, Državne komisije za maturski ispit, test administratora, koordinatora i direktore srednjih škola, u postupku ocjenjivanja maturskih/stručnih ispita, organizovanih 2022/2023, po kojem je formiran krivični predmet i dodijeljen u rad specijalnom tužiocu.

Izvor: Pobjeda

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply