Porodični karavan nastavlja obilazak opština: U subotu sa djecom i roditeljima u Plužinama i Nikšiću

Porodični karavan, u okviru kojeg se za djecu organizuju edukativno-zabavni sadržaji, a roditelji informišu o važnim temama koje se tiču razvoja i zdravlja namlađih, posjetiće naredne subote, 9. septembra Plužine i Nikšić.

U Plužine će Karavan stići u 11 sati na Gradski amfiteatar gdje će se karavanski tim družiti sa roditeljima i djecom do 13 h, a zatim putuje u Nikšić gdje će od 16 do 18 sati biti na gradskom Trgu Slobode. U slučaju loših vremenskih uslova, karavanska dešavanja će biti održana u postorijama Centra za kulturu Plužine, odnosno JU Zahumlje u Nikšiću.

Porodični karavan dio je projekta koji udruženje Roditelji realizuje u saradnji sa UNICEF-om, a uz podršku EU. Njegov cilj je uključivanje zajednice u stvaranje uslova za optimalan rast i razvoj djece u Crnoj Gori. U toku ovog projekta planirano je nekoliko različitih tematskih aktivnosti koje će doprinijeti informisanju roditelja o važnim temama koje se odnose na rast i razvoj djece – ishrana, dojenje, imunizacija, značaj kontakta, igre i ograničavanja upotrebe tehnologija.

Porodični karavan će na put kretati svake subote, do 25. novembra, a plan je da svaki put obiđe po dva grada i da se tokom posjete organizuje mini porodični događaj. U toku dvosatnog programa biće održane animatorske tačke i kreativno – edukativne radionice za djecu, a karavanski tim će roditelje upoznavati sa ključnim stavovima struke u vezi sa rastom i razvojem djece i informisati ih gdje mogu dobiti provjerene i tačne informacije o tim temama.

U toku dvosatne posjete Karavana, ljekari Instituta za javno zdravlje su roditeljima na raspolaganju za sva pitanja i nedoumice u vezi sa zdravljem djece.

Nakon toga će za djecu i roditelje biti organizovane radionice i animatorske tačke, pa će mališani imati priliku da uposle prstiće kroz kreativno izražavanje koristeći papir u boji, flomastere, makazice… Tako će raditi na finoj motorici, vježbati preciznost i kreativnost kroz igru i druženje sa vršnjacima. Osim toga, poseban kutak će biti opremljen didaktičkim kockama i Sova igračkama koje su posebno dizajnirane za mlađu djecu, u cilju razvoja spretnosti, logike, krupne i fine motorike.
Animatori Rent a party Montenegro će kroz animatorske tačke i igru sa djecom raditi na snaženju saradnje, timskog duha, i promociji ranog razvoja.  

Porodični karavan je prošle sedmice posjetio Šavnik i Žabljak, a izvještaj o tome možete pronaći na linku – https://www.roditelji.me/blog/2023/09/03/djeci-u-savniku-i-na-zabljaku-obezbijediti-pedijatra-u-kontinuitetu/

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply