HPV vakcinacija bez zakazivanja tokom tri vikenda u septembru

Tokom tri prva vikenda u septembru u većini crnogorskih opština biće organizovana HPV vakcinacija bez zakazivanje. U terminima od 9 do 20 časova djevojčice iz Podgorice, Tuzi i Zete mogu primiti vakcinu u Domu zdravlja Stara Varoš (Pobrežje), a od 9 do 14 sati u lokalnim domovima zdravlja u ostalim opštinama. U Andrijevici, Mojkovcu i Kolašinu vakcinacija će biti organizovana radnim danima. Na ovaj način Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje Crne Gore nastavljaju aktivnu promociju programa HPV vakcinacije, a osim planirane vakcinacije bez zakazivanja, aktivno će i pozivati sve roditelja djevojčica uzrasta od 9 do 14 godina da ih dovedu.

“Poziv se odnosi na sve, uključujući one koji do sada nisu dobili poziv od timova izabranih doktora za djecu, kao i one koji nemaju izabranog pedijatra ili iz drugih razloga nisu bili u mogućnosti da se vakcinišu do sada. Roditelji djevojčica uzrasta 9 – 14 godina će dobiti i SMS poruke kao dodatno obavještenje gdje i kada je HPV vakcina rezervisana za njihovo dijete. I ovom prilikom moramo napomenuti da ovaj sistem ima svoja ograničenja jer u elektronskom kartonu svake pete djevojčice uzrasta 9-14 godina ne postoji validan broj telefona roditelja, tako da roditelji ove djece putem SMS poruke ne mogu biti obaviješteni o mogućnosti vanredne vakcinacije. Stoga ih pozivamo ovim putem”, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.

Kako su pojasnili, dešavaće se da je u pojediničanim slučajevima unešen pogrešan broj, pa je moguće da će poruke dobiti mali broj roditelja koji nemaju ćerke uzrasta za koji je predviđena vakcinacija.

“Trudimo se da smanjimo broj ovih grešaka, ali ih ne možemo u potpunosti izbjeći i ovim putem se izvinjavamo onima koji su dobili ili će u narednom periodu dobijati poruke a nemaju djecu predviđenu za HPV vakcinaciju. Kroz podršku kancelarije SZO u Crnoj Gori, američke Vlade i agencija za međunarodni razvoj (USAID) ovu kampanju će pratiti bilbordi koji će biti istaknuti u Podgorici, Nikšiću, Baru i Pljevljima. Takođe, naši partneri su obezbjedili značajan broj flajera i postera koji su distribuirani osnovnim školama i zdravstvenim ustanovama uključujući apoteke širom Crne Gore”, napominju iz IJZ.

Kampanja će se sprovoditi i preko promo materijala u vidu prigodnih poklona za vakcinisane djevojčice na vakcinalnim punktovima, objava na instagram stranici IJZCG, kao i video animacije na temu HPV vakcinacije koja će preko youtube kanala IJZCG biti distribuirana svim televizijama i portalima u Crnoj Gori.

Iz Instituta pozivaju roditelje da vakcinišu svoje djevojčice protiv raka grlića materice, drugih oboljenja i stanja koja mogu uzrokovati HPV infekcije.

“Neophodno je da roditelj pripremi djevojčicu za vakcinaciju kroz jednostavno objašnjenje, potrebno je da djevojčica ima neki lagani obrok prije vakcinacije i da nakon vakcinacije ostane najmanje 15 minuta da
sjedi u zdravstvenoj ustanovi. Samo u septembru, tokom tri vikenda HPV vakcinacija je dostupna na veoma jednostavan način i pozivamo sve da iskoriste ovu priliku da zaštite svoju djecu kao što su to već uradili roditelji preko 5.000 djevojčica u Crnoj Gori”, navodi se u saopštenju.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply