Duge procedure nabavke opet odlažu vakcinaciju protiv hepatitisa B

Nestašica vakcine protiv hepititisa B, koju djeca prema kalendaru obavezne vakcinacija dobijaju u tri doze tokom prve godine života, opet je aktuelna u domovima zdravlja, a datum isporuke biće poznat tek u drugoj polovini septembra, nakon završene tenderske procedure.

Problem sa nabavkom ove vakcine aktuelan je već nekoliko godina, a zbog čestih nestašica roditelji često nijesu u prilici da u terminu kada to predviđa kalendar zakažu vakcinaciju. Dešava se, kako kažu, da i kada se objavi vijest da je vakcina stigla u domove zdravlja, te količine nijesu dovoljne za svu djecu koja bi trebalo da je prime.

Iz kompanije Montefarm  objasnili su da nabavku vakcine protiv hepatitisa B (Engerix B), kao i svih ostalih koje se nalaze u kartonu obavezne imunizacije djece, sprovode na osnovu procjene IJZCG i na vrijeme raspisuje tendere za njihovu nabavku.

“Napominjemo da u Evropi postoji samo jedan proizvođač ove vakcine GlaxoSmithKline- London, što uslovljava dug rok isporuke te samim tim veoma često na raspisane postupke javne nabavke nema ponuda od ovlašćenih dobavljača za tržište Crne Gore. Tender za nabavku ove vakcine ponovo je raspisan i tek nakon zakonski uslovljenih vremenskih ograničenja (druga polovina septembra), imaćemo precizniju informaciju o raspoloživosti Engerix B vakcine i očekivanom datumu isporuke, o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena”, kazali su iz Montefarma.  

Iz Instituta za javno zdravlje ranije su objasnili da to što dijete nije vakcinisano protiv hepatitisa B nije prepreka da primi MMR vakcinu.

„MMR i hepatitis B se mogu dati isti dan. Dakle, ne postoji definisan razmak između hep B i MMR vakcine. Ako je dijete napunilo 12 do 15 mjeseci, neovisno od toga da li je vakcinisano vakcinom protiv hepatitisa b, treba da primi MMR“, naveli sui z IJZCG.

Pojasnili su da kalendar imunizacije savjetuje optimalno vrijeme za vakcinaciju shodno zrelosti imuniteta djeteta i očekivanja da ćemo dobiti i optimalan imuni odgovor na datu vakcinu, u riziku od bolesti u odnosu na uzrast. Ipak, u nekim situacijama, kada postoje opravdani razlozi za to, pomjeranja su dozvoljena.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply