Roditelji protiv promjene smjena u OŠ Orjenski bataljon, sumnjaju da uprava krije prave razloge

Više od 320 roditelja djece koja pohađaju OŠ Orjenski bataljon – mještana Bijele, Kamenara, Baošića i Đenovića potpisalo je peticiju kojom od uprave škole traže da odustane od odluke o novom modelu organizacije nastave, prema koje će đaci neparnih razreda imati časove u prvoj smjeni, a parnih popodne. Direktorica Nataša Franić i Nastavničko vijeće donijeli su tu odluku, a kao jedan od razloga za promjenu višegodišnje prakse u školi, koja inače nema problem sa prebukiranošću, navela je rasterećenje broja učenika starijih razreda u jednoj smjeni, radi boljeg i lakšeg praćenja rada i discipline učenika. Drugi razlog, kako je saopštila Franić, je to da će roditelji učenika nižih razreda imati više prilike da provode vrijeme sa svojom djecom, u cilju poboljšanja kvaliteta učenja u periodu kada uče elementarno opismenjavanje.

Ovakvoj odluci nijesu se suprotstavili samo roditelji, već su neslaganje, kao i zvanično obraćanje školi uputili i mnogobrojni sportski klubovi, muzička škola, kao i mjesne zajednice, sve tri područne jedinice ove ustanove.

U otvorenom pismu, Savjet roditelja podsjeća da je do sada bila praksa u toj školi da učenici od drugog do petog razreda prate nastavu u drugoj smjeni, a ostali u prvoj. Taj način rada se, kako ocjenjuju, pokazao kao najbolji iz više razloga.

Smatraju da su razlozi neopravdani

Razloge za novi režim smjena, koje je navela direktorica, smatraju slabim i neopravdanim za tako krupne promjene.

“Što se tiče nasilja i discipline, Savjet roditelja je godinama unazad dobijao informacije od uprave da se stvari drže pod kontrolom, a što se tiče drugog razloga, smatramo da je škola ustanova koja bi trebala da je stručna i odgovorna za opismenjavanje djece, ili možda mi griješimo”, pitaju se članovi Savjeta roditelja.

Navode da su bili izričiti da je ova promjena neprihvatljiva iz više razloga, među kojima su veći fond časova starijih razreda, veći obim učenja, vanškolske aktivnosti, posebno iz razloga što je Bijela prigradsko naselje i veliki broj djece putuje u grad gdje je većina sportskih klubova i sekcija. Podsjetili su i na problem sa grijanjem škole u zimskom periodu koji imaju godinama unazad, a smatarju da bi ova odluka dovela i do ispisivanja određenog broja đaka , a stvorila bi i generacijski jaz, jer se vršnjaci ne bi poznavali među sobom.

“Škola nema problem sa kapacitetom, jer se broj đaka nije mijenjao zadnjih godina, čak se i smanjuje. Školski odbor je većinom glasova, na zadnjoj sjednici, podržao mišljenje i stav Savjeta roditelja. Peticiju koja je pokrenuta je potpisalo 326 roditelja, što je veliki broj, s obzirom da škola broji oko 600 đaka sa područnim jedinicama Baošići i Kamenari.

Mišljenja smo da nam nisu predočeni pravi razlozi planiranih promjena i da su u pitanju samo interesi zaposlenih pojedinaca u školi”, saopšteno je iz Savjeta roditelja OŠ Orjenski bataljon.

Upravi zamjeraju i to što im nije predočen jasan plan i organizacija sprovođenja ovih smjena, jer, kako kažu, znaju da škola ima manjak kadra.

“Stoga nam nije jasno kako će isplanirati rasored časova (koji utiče na svako domaćinstvo), jer na zadnjoj sjednici Savjeta roditelja, direktorica je pomenula da bi osmaci počinjali nastavu u 12.30 danima kad imaju šest časova po rasporedu, a ostalim danima u 13.15 sati kad imaju manje časova, a zaboravljaju na dodatnu i dopunsku nastavu koju po praksi imaju predčas. Po datim informacijama nastava bi počinjala u 12.30 i završavala oko 18 h uveče iz čega se može zaključiti da će djeca imati manje vremena za učenje i vanškolske aktivnosti, koje su u večernjim časovima”, saopštio je Savjet roditelja.

Apel upućen i Ministarstvu, u najavi i protest

Iz Savjeta roditelja navode da su svjesni da njihova škola nije jedina koja se bori sa ovim problemom, ali uzimajući u obzir opravdane razloge neprihvatanja takve odluke, mole Ministarstvo prosvjete da reaguje i dostavi im odgovor koji čekaju već neko vrijeme.

“S obzirom na zakon koji je Ministarstvo donijelo u maju, da škola ima autonomno pravo da donosi odluke, ali da uzme u obzir mišljenje Školskog odbora i Savjeta roditelja, što sada nije slučaj, postavlja se pitanje svrhe Savjeta roditelja i Školskog odbora, čiji se glas ne uvažava, ističu članovi Savjeta roditelja.

U cilju borbe koja podrazumjeva sva legitimna pravna sredstva, saopštili su da će, ukoliko ne dobiju adekvatan odgovor na zahtjev upućen Nastavničkom vijeću, biti prinuđeni na protest ispred škole sa početkom školske godine.

Obećanja i kompromisi

U odgovoru na zahtjev Savjeta roditelja, direktorica Nataša Franić ponovila je razloge zbog kojih su Nastavničko vijeće i ona donijeli ovakvu odluku. Podsjetila je da su odlučili da se nastava organizuje po novom modelu na sjednici 30. juna, te da će uprkos neslaganju roditelja ostati pri toj odluci.

“Uzimajući u obzir podnijeti zahtjev, a uvažavajući mišljenje potpisanih osoba, kao i mišljenje roditelja sa kojima sam bila u kontaktu, obavještavam vas da će nastavna godina početi prema planiranom, s tim što će se pratiti postignuća i vladanje učenika, redovno razmatrati, kako na sjednicama Nastavničkog vijeća, tako i na sjednicama odjeljenskih i razrednih vijeća. Ukoliko do kraja prvog polugodišta ne bude napretka u planiranim oblastima, od drugog polugodišta će se raspored smjena promijeniti”, navela je Franić.

Smatra, kako je dodala, da će na ovaj način pronaći “zlatnu sredinu” i napraviti kompromis, a sve u interesu učenika i njihovih potreba.  

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply