Begović zatražila provjeru postupanja tužioca povodom događaja u Kolašinu

Vršiteljka dužnosti vrhovne državne tužiteljke Tatjana Begović zatražila je provjeru postupanja dežurnog tužioca Višeg državnog tužilaštva u Bijelom Polju, koji se izjasnio da u slučaju iz Kolašina, koji je prijavila M.Ž. protiv stranog državljanina, nema elemenata krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti.

Kolašinka M.Ž. juče je saopštila da je Sud za prekršaje proglasio krivom zbog, kako tvrdi, pokušaja da se, u noći između 3. i 4 avgusta, “odbrani od nasrtaja stranog državljanina E.U. (29), na Trgu Vukmana Kruščića”.

Nakon što je njegovo postupanje kvalifikovano odlukom tužioca kao prekršaj, kolašinski Sud za prekršaje izrekao je novčanu kaznu optuženom turskom državljaninu, ali i djevojci koja je napadnuta, naloživši joj da plati troškove u iznosu od 82 eura.

Poslije burnih reakcija javnosti na odluke tužioca i sudije, v.d. vrhovne državne tužiteljke Tatjana Begović je zatražila detaljan izvještaj o informacijama kojima je državni tužilac raspolagao prilikom donošenja odluke, kako bi se utvrdilo da li je u ovom slučaju donio pravilnu odluku.

Iz VDT-a je saopšteno da će u narednom periodu ona održati sastanak sa rukovodiocima svih državnih tužilaštava u cilju povećanja efikasnosti i blagovremenog postupanja.

“Tema sastanka biće i postupanje državnih tužilaštava u predmetima koji se odnose na maloljetna lica”, piše u saopštenju VDT-a.

Nakon izrečene kazne Suda za prekršaje, M.Ž. je najavila da će se žaliti na sudsku odluku. Ona je u izjavi za TV E pojasnila da ju je turski državljanin napao tokom noćnog izlaska sa drugaricom i da se fizički branila.

U rješenju Suda za prekršaje navodi se da se E.U. ponašao naročito bestidno i uvrjedljivo prema oštećenoj tako što ju je nakon kraće komunikacije uhvatio rukom u predjelu brade, a nakon što mu je sklonila ruku, je uhvatio rukom za intimni dio tijela. On je time, prema tumačenju kolašinskog Suda, počinio prekršaj iz čl.7 stav 2 Zakona o javnom redu i miru i biće u obavezi da plati 275 eura.

“Okrivljeni Ulger Emrah se kažnjava novčanom kaznom u iznosu od 300 eura, s tim što se vrijeme za koje je okrivljeni bio lišen slobode, a koje je trajalo duže od osam, a kraće od 20 časova, računa kao 25 eura izrečene kazne, pa će okrivljeni platiti 275”, navodi se u rješenju.

Sa druge strane, sud tumači da je oštećena “napala” E.U. tako što mu je, u odbrani, zadala više udaraca zatvorenom i otvorenom šakom u predjelu glave i tijela.

Ona je, kako smatra sudija, time počinila prekršaj iz čl.10 stava 2 Zakona o javnom redu i miru, pa je dobila opomenu i u obavezi je da plati ukupno 82.50 eura (30 eura paušala i 52.50 na ime angažovanja tumača za turski jezik).

Postupanjem nadležnih nakon prijave ovog slučaja iz Kolašina nastavljena je praksa da se slučajevi seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja kvalifikuju kao kršenje javnog reda i mira, odnosno drsko ponašanje počinioca, a tužioci tvrde da u tome nema elemenata krivičnog djela nedozvoljene polne radnje. Događaju iz Kolašina, prethodila su samo tokom jula tri slučaja seksualnog zlostavljanja u kojem su žrtve bila djeca, a dogodili su se u Podgorici, Kotoru i na Cetinju. U sva tri slučaja tužioci su procijenili da nije riječ o krivičnom djelu, već samo o prekršaju.

Na ovu praksu udruženje Roditelji je u prethodnom periodu ukazivalo u više navrata, obraćajući se osnovnim i višim tužilaštvima i sudovima, ali i Vrhovnom državnom tužilaštvu, Vrhovnom sudu i Ministarstvu pravde. Tražili smo da tužioci i sudije pokažu veću senzibilisanost i posebno budu obazrivi kada su u pitanju slučajevi učinjeni na štetu maloljetnika. Od Ministarstva pravde smo tražili više puta da konačno usvoje podzakonske akte koji će omogućiti primjenu izmjena Krivičnog zakonika, koje su usvojene još prije godinu i po. Iako su ovim aktom tada propisane strože kazne za počinioce krivičnih djela protiv polne slobode maloljetnika, kao i postojanje registra pedofila i posebnih mjera nadzora, ništa od toga se i dalje ne primjenjuje.  

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply