Tužilaštva i dalje ispituju ko je poslao zadatke vajberom

Ko je prije početka polumaturskog testiranja iz matematike “pustio” testove u javnost 20. aprila i dalje nije utvrđeno. Polumatura je zbog toga odložena i đaci poslati kući. Za četiri mjeseca je taj predmet putovao od Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici, preko ODT Rožaje u koje je stiglo 22. aprila. Čekao je dva mjeseca u tom gradu da bi početkom jula stigao u Berane. Ono što je ustanovljeno do sada je da su zadaci koji su vajber porukama došli do javnosti potekli sa područja beranske opštine, što je i potvrđeno iz rožajskog ODT-a.

Prosvjetna zajednica je nekoliko puta naglašavala važnost toga da se otkrije ko je poslao testove devedeset minuta prije početka testiranja.

Prosvjetari “znaju”

Još početkom jula je na okruglom stolu koji je bio posvećen problemima u prosvjeti, pa između ostalog i ovom, Goran Jelovac ispred Ispitnog centra kazao da se za 24 sata može znati iz koje škole je procurio test iz matematike. Rekao je i da bi se za 24 sata moglo znati u kojoj školi je test “provaljen”, te da zna i u kojoj, ali da neće javno govoriti jer nema dokaze.

“Nije u Rožajama škola”, kazao je Jelovac tada, a nakon par dana je javnost informisana da je slučaj iz Rožaja preseljen u Berane.

Jelovac je tada istakao da je policiji trebalo dva mjeseca da kontaktira čovjeka od kojeg su dobili sliku i da se to brzo moglo završiti.

Nezvanično je Pobjedi potvrđeno da su testovi došli iz jedne beranske osnovne škole, a da je Ispitni centar na to upozorio jedan prosvjetni radnik iz Rožaja.

Nakon dobijanja te informacije, iz Ispitnog centra i Ministarstva prosvjete su alarmirali direktore osnovnih škola da se testovi šire putem društvenih mreža, pa je provjera znanja otkazana.

Iako uputstva Ispitnog centra za način provođenja testiranja ukazuju tačne procedure i označavaju ko sve može da dođe u kontakt sa zadacima prije nego što se podijele učenicima, crnogorska tužilaštva četiri mjeseca nijesu riješila slučaj.

Ovo je prvi put da je ustanovljeno da se zadaci šire na ovakav način, odnosno da neka osoba iz školskog sistema može biti odgovorna.

Dosadašnja prepisivanja su se uglavnom odnosila na učenike koji su koristili mobilne telefone i tokom samog testiranja slali zadatke i dobijali odgovore u grupama koje su brojale i oko 2.000 članova. Do sada javnost nije bila upoznata sa slučajem da test procuri sat vremena prije početka testiranja.

Ispitni centar je utvrdio da nijesu ispoštovane procedure i mjere koje se moraju preduzeti radi očuvanja tajnosti testiranja u školama.

U Pravilniku koji je definisao Ispitni centar navodi se da je direktor škole obavezan da obezbijedi bezbjednost ispitnog materijala, te da je njegova obaveza i preuzimanje ispitnog materijala koji je poslat iz Ispitnog centra i potpisivanje u formularu za distribuciju.

Vraćanje ispitnog materijala Ispitnom centru i potpisivanje u formularu za distribuciju su takođe dužnosti direktora škole.

Procedura

Direktor podgoričke Osnovne škole ,,Savo Pejanović“ mr Zoran Đukić je Pobjedi na dan testiranja pojasnio proceduru. Rekao je da je za testove zadužen školski koordinator, a vrećice sa testovima se otvaraju 15 minuta prije početka izrade testa.

Vrećicu sa testovima otvara test-administrator u prisustvu svih učenika.

“Tako da je nemoguće da je u ovom vremenskom intervalu postojala mogućnost da neko od učenika slika test. Napominjem da je na školski mejl dobijena informacija u 11:35 od Ispitnog centra da se test iz matematike odlaže sa objašnjenjem”, kazao je on.

Ovu zloupotrebu je za Pobjedu komentarisala Snežana Kaluđerović, pravna savjetnica u Centru za građansko obrazovanje, koja je kazala da onaj ko je zloupotrijebio položaj i objavio test iz matematike prije samog čina polaganja mora biti procesurian i da odgovara za krivično djelo odavanje poslovne tajne.

Za to krivično djelo zaprijećena je kazna od tri mjeseca do pet godina zatvora. Istakla je da se djelo može eventualno tretirati i kao namjera dogovaranja ishoda takmičenja za što je predviđena kazna do tri godine.

Predsjednica Prosvjetne zajednice, prof. Olivera Leković je kazala da se mora utvrditi odgovornost ne bi li se stalo na kraj obesmišljavanju polumaturskih i maturskih ispita i dobijanju nezasluženih ocjena, a time i upisivanju srednjih škola i fakulteta za koje učenici nemaju dovoljno znanja.

Da je tužilaštvo reagovalo povodom ovog slučaja,možda bi se spriječio skandal koji se dogodio nakon toga – kada su maturanti masovno prepisivali na testu iz maternjeg jezika. I taj slučaj sada ispituje Specijalno državno tužilaštvo.

Izvor: Pobjeda

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply