Roditelji đaka OŠ Oktoih najavili bojkot nastave: Ne pristaju da stariji razredi budu u trećoj smjeni

Roditelji učenika sedmog, osmog i devetog razreda podgoričke OŠ Oktoih, koji su nezadovoljni novim modelom organizacije nastave, organizovaće 4. septembra protest, ukoliko u međuvremenu uprava i Ministarstvo prosvjete ne promijene odluku. Nijesu saglasni da stariji razredi pohađaju nastavu u popodnevnim satima, od 13.30, pa su organizovali potpisivanje peticije i uputili je resornom Ministarstvu, ali iz tog resora ni poslije mjesec dana još nijesu dobili odgovor.  

Direktorica OŠ Oktoih Tanja Leković ističe da nije riječ o odluci koju je sama donijela i da razumije nezadovoljstvo roditelja. Navodi da je ovaj predlog samo privremeno rješenje, te da su o njemu odlučivali Odbor za kontrolu kvaliteta nastave i Nastavničko vijeće, a sa svim je bilo upoznato Ministarstvo prosvjete. Roditelji ipak zamjeraju upravi što o ovom predlogu nije konsultovala i Savjet roditelja.

Prema riječima Marine Zvicer iz Savjeta roditelja, koja je predstavnik u Školskom odboru, veliki broj roditelja tražio je peticijom poništenje odluke o smjenama.

„Ukoliko ne dođe do promjene odluke 4. septembra biće organizovan bojkot nastave sedmog osmog i devetog razreda i njihovih roditelja. Peticiju je potpisalo više od 300 roditelja, a i dalje se javljaju oni koji nisu bili obaviješteni ili nisu bili u prilici da odmah potpišu. Čak 90 odsto roditelja djece ovih razreda spremno je na bojkot nastave“, kazala je Zvicer za RTCG.

Ona je navela da su razgovarali sa direktoricom škole, a dopisima su se obratili Vladi i Ministarstvu prosvjete, od kojih nijesu dobili odgovor.

„Od direktorice smo dobili odgovor da to nije konačna odluka i sve naše nade idu ka tome da će se moći naći drugo rješenje“, rekla je Zvicer.

Dodaje da ne smatra direktoricu lično odgovornom za ovakvu odluku, jer to, smatra Zvicer, ne bi mogla učiniti bez konsultacija i podrške nadređenih.

„Juče sam saznala da direktorica ima podršku Ministarstva u šta mi nismo bili upućeni. Ova odluka mora biti usvojena i na sjednici Školskog odbora, a ja kao predstavnik roditelja to neću definitivno podržati“, ističe Zvicer.

Roditelji iz OŠ Oktoih navode i to da su, po dosadašnjem modelu, njihova djeca i do šestog razreda pohađala nastavu u popodnevnoj smjeni i sada, kada imaju još dodatnih obaveza, časovi za njih opet počinju od 13.30. To kako ističu znači da će gotovo cijelo devetogodišnje školovanje imati nastavu popodne, da su uskraćeni za vrijeme koje bi proveli sa roditeljima, koji uglavnom prijepodne rade, ali i za sve slobodne aktivnosti.

„Svi znamo da su djeca iz ove škole poznata i po vannastavnim aktivnostima, a uspjeh u sedmom, osmom i devetom razredu računa se za upis u srednju školu. Očekujemo svi od njih rezultate, ali na ovaj način oni nemaju vremena ni da nauče obimno gradivo, a kamoli da se bave bilo kakvim vannastavnim aktivnostima. U nekim situacijama imam osjećaj da se nadležne institucije šale i sa nama i sa našom djecom“, kazala je Zvicer.

Direktorica OŠ Oktoih Tanja Leković izjavila je za RTCG da je nemoguće organizovati nastavu po dosadašnjem modelu, prema kojem su šesti, sedmi, osmi i deveti razred imali časove u istom terminu prije podne.

„To se tradicionalno primjenjivalo od osnivanja škole, kao i u velikom broju drugih obrazovnih ustanova u Podgorici. Imamo  27 odjeljenja ovih razreda, a na raspolaganju su nam 24 učionice, pa je bilo nemoguće nastaviti taj model. Jedna od opcija je bila da stariji nastave da idu u školu prijepodne, a da se dio mlađih izmjesti u neki poslovni prostor. Bilo je priče i o Resursnom centru, ali je sve te ideje Savjet roditelja odbio. Onda smo tražili način kako da svi budu u školi, što je i najbolje. Da ne bi drugi i treći razred počinjali časove tek poslije 15.30 shvatili smo da moramo odvojiti jedan od četiri starija razreda.  Onda smo došli na ideju da izađemo iz onoga što je bilo uobičajeno. Taj predlog i još neke druge razmatrali smo na sjednici sa Odborom za kvalitet nastave gdje smo jednoglasno usvojili da sedmi, osmi i deveti razred počinju od 13.30 sati. To je u ovoj situaciji najbolje rješenje“, navodi Leković.

Ističe da su u upravi svjesni da ne mogu naći rješenje koje će zadovoljiti sve roditelje u trenutnim kapacitetima.

„Imamo skoro 70 odjeljenja na 24 učionice i nemoguće je svima izaći u susret. Apsolutno razumijemo nezadovoljstvo i u školi smo svjesni toga koji su nedostaci ovog modela. Odlučili smo u dogovoru sa pedagoško- psihološkom službom i nastavnicima da ove školske godine radimo na ovaj način. Formalno ova odluka nije konačna, zato što se smjene usvajaju godišnjim planom a to se čini tek u septembru. Naravno mi prije septembra moramo znati gdje ćemo i kako ćemo organizovati nastavu“, rekla je Leković.

Ona objašnjava da godišnji plan usvaja Školski odbor, ali je za organizaciju nastave nadležan direktor.

„Ministarstvo prosvjete je upoznato sa ovim modelom i imamo njihovu podršku. Svi smo svjesni nedostataka ali molim za strpljenje jer je ovo samo trenutno. Za ovo nije kriva ni ova uprava, ni prethodne, svi vidimo kako se gradi i kakve su potrebe naselja Zabjelo“, ističe Leković.

Kazala je da se u javnosti plasiraju informacije da je škola upisala mnogo odjeljenja. Prema njenim riječima drugog izbora nemaju, jer prema Zakonu moraju da upišuo svu djecu koja teritorijalno pripadaju školi.

 „Ovu odluku nijesmo razmatrali sa Savjetom roditelja jer prosto šta bi to značilo. Imamo prvi, drugi, treći,  četvrti, peti i šesti razred koji bi bili saglasni da budu ujutru u školi, šta je onda sa sedmim, osmim i devetim. To glasanje prosto ne bi ni moglo biti fer. Naravno da nisam sama donijela tu odluku nego Odbor za kvalitet nastave i nije to da bismo izbjegli da mlađi učenici budu kasno od 15.30 na nastavi već smo na ovaj način obezbijedili da za svako odjeljenje imamo učionicu i da u sali nemamo prebukiranost kao ranije. Poslije sjednice Odbora za kvalitet imali smo i sjednicu Nastavničkog viječa, na kojoj se sa ovim složila većina nastavnika i komunicarala sam više puta sa Ministarstvom prosvjete. Naravno da ovakva odluka ne može biti samo moja“, zaključila je Leković.

Iz Ministarstva prosvjete, koje je portal Roditelji.me kontaktirao ovim povodom prošle sedmice, još nijesu odgovorili na pitanje kakav je njihov stav povodom zahtjeva i peticije koje su roditelji uputili ministru Miomiru Vojinoviću. Pitali smo ih da li je Ministarstvo preduzimalo neke poteze nakon obraćanja roditelja, da li im je ministar odgovorio, kao i da li je ovo konačna odluka o organizaciji nastave u ovoj školi.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply