Formiran krivični predmet u vezi sa prepisivanjem na eksternoj maturi

Specijalno državno tužilaštvo istražuje da li je i ko u Ministarstvu prosvjete, Državnoj komisiji za maturski ispit, ali i među test administratorima, koordinatorima i direktorima srednjih škola nezakonito postupao u slučaju prepisivanja na eksternom testiranju iz predmeta Crnogorski – srpski, bosanski, hrvatski (CSBH) jezik i književnost.

Iz SDT-a su Vijestima kazali da je formiran krivični predmet i da je izviđaj u toku.

“Vrhovno državno tužilaštvo je SDT-u 20. juna ove godine, dostavilo podnesak udruženja Prosvjetna zajednica i Roditelji, u kojem se izražava sumnja u zakonito postupanje službenih lica Ministarstva prosvjete, Državne komisije za maturski ispit, test administratora, koordinatora i direktora srednjih škola, u postupku ocjenjivanja maturskih/stručnih ispita, organizovanih 2022/2023, po kojem je formiran krivični predmet i dodijeljen u rad specijalnom tužiocu. U toku je izviđaj”, piše u odgovoru specijalnog tužioca, portparola SDT Vukasa Radonjića.

U dopisu ovih organizacija, koji je predmet pažnje specijalnih tužilaca, piše da su se, neposredno nakon polaganja testa za CHBS jezik i književnost, u javnosti “pojavili dokazi o prepisivanju unutar vajber grupe pod nazivom ‘Druženje’”, kao i da su o tome odmah obaviješteni predstavnici uprave Ispitnog centra i Ministarstva prosvjete.

“Osim njima, direktor SMŠ ‘Danilo Kiš’ iz Budve, Krsto Vuković ove informacije i dokaze (screenshotove iz grupe) dostavio je i medijima, koji su zatim o tome obavijestili javnost. Članovi Komisije za ocjenjivanje su tokom vrednovanja testova utvrdili da je više stotina maturanata imalo odgovore koji su ukazivali na prepisivanje, na osnovu čega su tražili dodatne instrukcije od Državne maturske komisije, Ministarstva prosvjete i Ispitnog centra kako da postupaju u ovom slučaju. Oni tvrde da su nakon više neuspjelih pokušaja traženja instrukcija putem maila, dobili odgovor na sastanku kojem je prisustvovala glavna ocjenjivačica da testove tih učenika posebno obilježe, odnosno da na svakom evidentiraju šta su zapazili. Te informacije su dostavili Komisiji za maturski/stručni ispit”, stoji u dopisu.

Udruženja podsjećaju da, prema pravilnicima o načinu, postupku i vremenu polaganja maturskih i stručnih ispita, svako korišćenje nedozvoljenih sredstava vodi u diskvalifikaciju, o čemu su učenici usmeno obaviješteni prije početka ispita, kao i pisanim upozorenjem na početnim stranicama testa.

Maturanti koji su zbog prepisivanja dobili nula bodova na testu iz CSBH i književnosti protestovali su zbog toga ispred Ministarstva i Ispitnog centra. Nakon razgovora ministra Miomira Vojinovića sa predstavnicima njihovih roditelja, dogovoreno je da će testovi biti ponovo pregledani, što su članovi Komisije za ocjenjivanje odbili, nakon čega je Vlada smijenila rukovodstvo Ispitnog centra.

Nova komisija ponovo je pregledala radove, a većina učenika je položila ispit, neki čak i visokim ocjenama.

“Prema pisanju medija, što je potvrdila i majka jednog od učenika koji je prvenstveno dobio nulu, maturanti su bili zadovoljni novim ocjenama… Članovi Komisije, tj. ocjenjivači koji su prvobitno utvrdili nepravilnosti ukazuju da Ispitni centar nije ispoštovao zakonske procedure i da su angažovani novi ocjenjivači koji nijesu obučeni za taj posao”, piše u dopisu.

U isto vrijeme, kako tvrde, objavljeni su i preliminarni rezultati testa iz engleskog, za koji je “takođe bilo dokaza o prepisivanju, ali niko od učenika nije diskvalifikovan”.

Iz Vrhovnog državnog tužilaštva ranije su obrazložili da je dopis upućen specijalnim tužiocima zbog toga što se u njemu “izražava sumnja u zakonito postupanje službenih lica koja imaju svojstvo javnih funkcionera”, kao i drugih službenika u postupku ocjenjivanja maturskih ispita, posebno za predmet CSBH jezik i književnost.

Izvor: Vijesti

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply