Do 2027. godine predviđeno osnivanje tri regionalna centra za hraniteljstvo

Strategijom deinstitucionalizacije u Crnoj Gori za period od 2023. do 2027. predviđeno je osnivanje tri regionalna centra za porodični smještaj – hraniteljstvo, za sjevernu, centralnu i južnu regiju, kazali su za portal Dnevno iz Ministarstva rada i socijalnog staranja (MRSS).

Iz tog resora podsjećaju da je tokom 2022. započeta izrada Strategije deinstitucionalizacije.

“MRSS je proces izrade Strategije deinstitucionalizacije pokrenulo u junu 2022, uz podršku UNICEF-a (koji pruža podršku izradi nacrta dijela Strategije koji se odnosi na djecu i mlade) i UNDP-a (koji pruža podršku izradi nacrta dijela Strategije koji se odnosi na odrasle i starije). Formirana je Radna grupa, a partneri na izradi strategije (UNICEF i UNDP) angažovali su stručne konsultante, među kojima su eksperti iz oblasti alternativne zaštite djece bez roditeljskog staranja, koji trenutno rade na izradi nacrta strategije”, pojašnjavaju iz MRSS.

Podrška biološkim porodicama

Kako navode, izradom Strategije deinstitucionalizacije godine koordinira Ministarstvo rada i socijalnog staranja, a radnu grupu, osim predstavnika tog resora, čine i predstavnici Ministarstva ljudskih i manjinskih prava, Ministarstva finansija, Ministarstva zdravlja, Ministarstva pravde, Ministarstva prosvjete, Zavoda za socijalnu i dječju zaštitu, Uprave za inspekcijske poslove u socijalnoj i dječjoj zaštiti.

Prema njihovim riječima, izradom i usvajanjem Strategije, Vlada nastoji da unaprijedi prava najugroženije djece, mladih, odraslih i starijih u Crnoj Gori koji žive u velikim rezidencijalnim institucijama.

“Primjenom mjera Strategije deinstitucionalizacije Crna Gora će unaprijediti i pružanje podrške biološkim porodicama u cilju preveniranja izdvajanja djece iz njihovih bioloških porodica i smještanje djece i mladih u velike rezidencijalne institucije, ubrzati proces deinstitucionalizacije i obezbijediti da djeca, mladi, odrasli i stariji žive u najmanje restriktivnom okruženju uz podršku usluga koje se pružaju u okviru porodice i zajednice”, ističu u Ministarstvu.

Kako su kazali, Strategijom deinstitucionalizacije predviđeno je osnivanje tri regionalna Centara za porodični smještaj-hraniteljstvo. Nijesu mogli da nam daju konkretne podatke o datumu otvaranja centara.

“Centri za hraniteljstvo preuzeće aktivnosti na kojima sada rade centri za socijalni rad, a koje su u vezi sa procjenom, pripremom, kontrolom i pružanjem podrške hraniteljskim porodicama, ali i promocijom hraniteljstva u Crnoj Gori”, ukazuju u resoru, na čijem je čelu Admir Adrović.

Crna Gora, kako kažu, ima tradicionalno dobro razvijeno hraniteljstvo u okviru proširene porodice, a osnivanjem Centra za hraniteljstvo “sprovodiće se dodatne aktivnosti u cilju razvoja i promocije nesrodničkog hraniteljstva, kao i hraniteljstva uz intenzivnu podršku i urgentnog hraniteljstva za djecu mlađu od tri godine i djecu žrtve nasilja”.

Jačati sistem hraniteljstva

Šefica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa ukazala je ranije da Crna Gora treba da podstiče dalji razvoj hraniteljstva i usvajanja djece.

Važnost izrade prve Strategije deinstitucionalizacije, čiji je cilj da se se smještanje djece u institucije zamijeni njegom u porodici, istakao je nedavno i zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore Siniša Bjeković.

“Ova strategija treba da ima fokus na jačanju mehanizama za sprečavanje izdvajanja djece iz porodica, kao i na jačanju sistema hraniteljstva u Crnoj Gori”, rekao je, između ostalog, Bjeković.

I iz UNICEF-a su nedavno saopštili da umjesto upućivanja u ustanove za smještaj, kao što je Dječji dom Bijela, djeca bez roditeljskog staranja mlađa od tri godine uz podršku sistema socijalne i dječje zaštite, treba da ostanu u porodici ili da budu upućena u hraniteljske porodice.

U JU Dječji dom “Mladost” Bijela, kako je kazala direktorica te ustanove Marela Savić, trenutno boravi dvoje djece uzrasta ispod tri godine.

Izvor: Dnevno

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply