Hitna odbila da pomogne dječaku, kažu da nemaju pedijatra  

Hitna medicinska pomoć u Podgorici, prema riječima majke šesnaestogodišnjeg dječaka, odbila je da njenom djetetu ukaže ljekarsku pomoć uprkos teškoj dehidrataciji zbog koje je završio u bolnici, dok u toj zdravstvenoj ustanovi kažu da je trebalo da odu u Institut za bolesti djece, jer je tamo hitna pedijatrijska služba.

Majka dječaka je zgrožena kako se medicinski radnici odnose prema pacijentima, i zbog toga se žalila zaštitniku prava pacijenata Saidu Čekiću, jer smatra da je dječaku uskraćeno pravo na ljekarsku pomoć. 

Navela je da su doživjeli šok nakon što su u nedjelju ujutro bili primorani da odu u hitnu pomoć, jer je njeno dijete bilo iscrpljeno zbog stomačnog virusa.

“Imao je jaku dijareju, povraćao je i imao glavobolju, jedva se držao na nogama. Povela sam ga u Dom zdravlja Nova Varoš ali je bio zatvoren usljed problema sa klimama. Pozvala sam hitnu pomoć u Podgorici da pitam što da radim, ljubazna dispečerka mi je rekla da ga dovedem, što sam i uradila”, kazala je majka za portal RTCG.

Šok je uslijedio nakon što je iznemoglo dijete stiglo do te zdravstvene ustanove. Tada je, kako navodi majka, medicinska sestra koja radi na šalteru odbila jda primi dječaka iako joj je pojasnila da joj je rečeno da ga dovede.

“Doktorka koja se zatekla na hodniku odbila je da primi pacijenta jer nije pedijatar. Dječak je u međuvremenu otišao u auto da me sačeka, jer više nije mogao da stoji”, pojasnila je Vuković.

Nakon toga, bili su prinuđeni da odu u Dom zdravlja u Bloku 5, gdje su čekali da uđu kod izabranog ljekara koji joj je dao uput za Dječiju bolnicu.

“Tamo je istog momenta hospitalizovan. I dalje je na liječenju, tako da je definitivno bio u takvom stanju da mu je ljekarska pomoć trebala što prije. Dijete se mučilo bez potrebe, jer naš grad nema pedijatra u hitnoj pomoći”, navela je majka.

Prema njenim riječima, svaki doktor je dužan da ukaže pomoć pacijentu, jer je život, u ovom slučaju djeteta, važniji od “procedura koje se moraju poštovati”.

Direktora Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore Vuk Niković objašnjava da ta jedinica u Podgorici nema pedijatrijsku službu ali da pomažu pri hitnim stanjima u okviru dječije bolnice.

“Sva hitna stanja koja se odnose na: febrilne konvulzije, epileptične napade, saobraćajni i drugi trumatizam, ugrožen srčani rad i disanje, bez razlike da li se radi o djetetu ili odrasloj osobi, tretiraju se u hitnoj medicinskoj pomoći. Hitna pedijatrijska služba nalazi se na Institutu za bolesti djece i sva hitna stanja se tretiraju u toj ustanovi”, odgovorio nam je Niković.

Sporna situacija, kako je kazao, ako se desila, nije evidentirana na prijemno – trijažnom punktu, kao ni u ambulanti.

“Svaki pacijent, kao i pratnja pacijenta, ukoliko je nezadovoljan pruženom medicinskom uslugom, može poslati dopis Zavodu za HMP – Zaštitniku prava pacijenata, kako bi se, shodno zakonskoj proceduri, pokrenuo izviđaj unutar ustanove i utvrdile sve relevantne činjenice, a sve u interesu zaštite zdravlja pacijenata”, rekao je Niković.

Majka dječaka je 17. jula ove godine Zavodu za hitnu medicinsku pomoć dostavila prigovor na rad jedincie ZHMP u Podgorici i prigovoro je proslijeđen zaštitniku prava pacijenata ZHMP, te da on radi na tom slučaju.

“Podnosilac prigovora će u zakonskom roku biti obaviješten o rezultatu navedenog postupka”, zaključio je Niković.

Udruženje Roditelji obratilo se ovim povodom u ponedjeljak Ministarstvu zdravlja da pojasni od kada Hitna pomoć ne ukazuje pomoć djeci i kome roditelji mogu da se obrate za pomoć kada je njihovom djetetu potrebna pomoć, a domovi zdravlja ne rade, ne samo u Podgorici nego i u ostalim opštinama.

Ukazano da je u Podgorici, nažalost, ukinuta dobra praksa dežurstva 24/7 u Domu zdravlja Nova Varoš čime se prilično zakomplikovalo funkcionisanje i roditeljima ali i Institutu za bolesti djece iz kojeg svako malo objašnjavaju javnosti u kojim situacijama oni pružaju zdravstvenu pomoć, a da bi izbjegli velike gužve i neracionalno funkionisanje.

Upitani su da li su razmišljali da u svim oštinama, gdje se pokazala potreba, a na osnovu podataka o traženju hitne medicinske pomoći mimo radnog vremena domova zdravlja, uvedu dežurstva.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply