Odbijeni zahtjevi za upis đaka ispod crte, naredne sedmice novi konkurs

Ministarstvo prosvjete objaviće do 21. jula konkurs za drugi upisni rok za srednje škole, a nijesu odobrili dodatni upis kandidata Gimnaziji “Slobodan Škerović” i Srednjoj ekonomskoj školi “Mirko Vešović” iz Podgorice, za koje je bilo najveće interesovanje učenika.

“Imajući u vidu broj učenika u tim školama, broj nepopunjenih upisnih mjesta na programima za koje su škole tražile dodatna odjeljenja, kao i raspoloživa upisna mjesta u školama na teritoriji opštine i u bližim opštinama, nije bilo saglasnosti za formiranje novih odjeljenja”, kazali su Danu iz Ministarstva.

Elektronske prijave na konkurs učenici će podnositi od 14. do 17. avgusta 2023. godine, do 15 časova.

U Srednjoj mješovitoj školi u Golubovcima na programu Ekonomski tehničar naknadnim konkursu za upis u prvi razred biće oglašeno 29 upisnih mjesta, na program opšte gimnazije 14, sportskoj gimnaziji 25 mjesta. Pored toga, u ovoj školi je nepopunjeno 19 mjesta na programu gastronom i 10 mjesta na programu konobar.

U Danilovgadu mjesta ima za 23 učenika za program opšte gimnazije. Nepopunjenih mjesta za program opšte gimnazije i program ekonomski tehničar ima i u Srednjoj mješovitoj školi “25. Maj” u Tuzima.

U Podgorici nepopunjenih upisnih mjesta ima u Građevinsko-geodetskoj školi “Inž. Marko Radević”, Srednjoj stručnoj školi “Ivan Uskoković”, Srednjoj stručnoj školi “Spasoje Raspopović”, Školi za srednje i više stručno obrazovanje “Sergije Stanić”, Elektrotehničkoj školi “Vaso Aligrudić”.

Učenici imaju mogućnost upisa na programe građevinski tehničar za niskogradnju i hidrogradnju, građevinski tehničar za visokogradnju, tehničar za geodeziju, tehničar za dekorisanje i aranžiranje prostora, izvođač završnih građevinskih radova, vodoinstalater, elektrotehničar elektronike, elektrotehničar elektronskih komunikacija, tehničar drumskog saobraćaja, limar-autolimar, bravar, zavarivač, tehničar automehatronike i drugim programima iz oblasti mašinstva i saobraćaja. Takođe, slobodnih upisnih mjesta ima i na programima poslastičar, konobar, kuvar, tehničar zaštite životne sredine, tehničar hemijsko-farmaceutskih procesa i ispitivanja, grafički tehničar, tehničar metalurgije, prehrambeni tehničar, agrotehničar, pekar, proizvođač prehrambenih proizvoda, modni krojač, obrađivač plemenitih metala i legura, operater hemijskih procesa i ispitivanja i drugih.                        

Prema podacima Ministarstva, za drugi upisni rok u Andrijevici slobodnih mjesta ima na programima gimnazije, prehrambeni i veterinarski tehničar, pekar i prodavač. U Bijelom Polju učenici će moći da upišu program opšte gimnazije, kao i smjerove iz oblasti mašinstva, elektrotehnike i ugostiteljstva.

U Beranama mjesta ima na programima opšte gimnazije, ekonomije, turizma i ugostiteljstva. U Budvi nepopunjena su mjesta na programu opšte gimnazije, programima restorater, gastronom, poslastičar, kuvar, pekar i konobar.

U Kolašinu mjesta ima na programima ekonomski tehničar i kuvar i program opšte gimnazije. U Mojkovcu mjesta ima na programima ekonomski tehničar i programima iz oblasti ugostiteljstva kao i programu opšte gimnazije.

U Baru mjesta ima na programima opšte gimnazije, ekonomski tehničar kao i na svim programima iz oblasti turizma i ugostiteljstva.

U Herceg Novom mjesta ima na programima vodoinstalater, konobar, prodavač i program opšte gimnazije.

U Gimnaziji Kotor mjesta ima na programima opšte i filološke gimnazije.

U Tivtu slobodnih upisnih mjesta ima na programima opšte gimnazije kao i na programima iz oblasti mašinstva, elektrotehnike i ugostiteljstva.

U Nikšiću u odjeljenjima matematičke, opšte i sportske gimnazije, na programima elektrotehničar elektronike, elektrotehničar energetike, elektrotehničar elektronskih komunikacija, elektrotehničar računarskih sistema i mreža, elektroinstalater, grafički tehničar, tehničar zaštite životne sredine, monter elektronske komunikacione infrastrukture, tehničar automehatronike, automehaničar, građevinski tehničar za visokogradnju, prehrambeni tehničar, pekar, vodoinstalater, konobar, frizer i dr. U Rožajama mjesta ima na programima opšte gimnazije kao i na programima iz oblasti mašinstva, elektrotehnike i ugostiteljstva. U Ulcinju mjesta ima na programima opšte gimnazije, kao i na programima iz oblasti ekonomije, turizma i ugostiteljstva, mašinstva, elektrotehnike, poljoprivrede i ličnih usluga.

U Pljevljima mjesta ima na programu gimnazije i programima iz oblasti ugostiteljstva, mašinska i elektrotehnike.

Mjesta ima i u školama na Cetinju, Šavniku, Žabljaku, Plužinama, Plavu, navode iz Ministarstva prosvjete.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply