Među hospitalizovanima zbog trovanja i djeca iz Podgorice i Herceg Novog

U bolnicu u Trebinju hospitalizovano je osmoro djece zbog trovanja u trebinjskom turističkom komplekstu i akva parku Grad Sunca, među kojima je i po dvoje djece iz Herceg Novog i iz Podgorice.

Djeca su smještena u trebinjsku bolnicu zbog znakova trovanja inhalacionim agensom, sa simptomima kašlja i otežanog disanja

Prema riječima Ljiljane Buhe, načelnice Odjeljenja za pedijatriju, svi mališani su boravili u Gradu Sunca u Trebinju, ali nije željela da potvrdi medijske navode da se radi o trovanju hlorom.

“Djeca su uzrasta od pet do osam godina i po dvoje ih je iz Podgorice, Herceg Novog i Beograda, a jedno dijete je iz Dervente. Zdravstveno stanje im je stabilno, ali će ona iz predostrožnosti još danas biti zadržana na posmatranju”, kazala je Buha za Dan.

Dodala je da kod djece nisu primijećeni znaci pogoršanja u odnosu na srijedu popodne, kada su smještena na pedijatrijsko odjeljenje trebinjske bolnice.

Djeca će biti zadržana na posmatranju u slučaju da je inhalacija bilo kakvog toksina napravila oštećenja koja se mogu javiti poslije šest do 24 sata.

Sumnja se da je prekomjerna količina hlora u vazduhu izazvala trovanje na takozvanom dječjem jezeru, jednom od bazena u kompleksu, zbog nestanka struje.

Iz ogranka Grada sunca, Poslovnog sistema Swisslion-Takovo su saopštili da je došlo do prekida napajanja električnom energijom, zbog čega su automatska postrojenja za hlorisanje vode bila van funkcije.

“Dolaskom električne energije ponovo je uspostavljena funkcija automatskog hlorisanja vode, te sumnjamo da je stvoren vazdušni čep sa prekomjernom količnim hlora. Sumnjamo da je prekomjerna količina hlora u vazduhu uzrok incidenta na dječijem jezeru, dok su sva ostala jezera neometano i bezbjedno funkcionisala. Na svim jezerima u okviru kompleksa, pa i na dječijem parametri vode su bili u granicama referentnih vrijednosti, navode iz Swisslion-Takova, ističući da ljudski faktor nije zatajio.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply