Na prijemnom za upis na Medicinskom fakultetu pale 32 “Luče”, većina kandidata pala

Od 99 kandidata za upis na studijski program medicina na Medicinskom fakultetu Univerziteta Crne Gore (UCG), 35 je položilo prijemni ispit, dok 64 nije, a polovina onih koji nijesu pokazali znanje za upis u julskom roku, iz srednjih škola su izašli sa diplomom Luča.

Prema konkursu, Medicinski fakultet na programu medicina ima mjesta za 40, a na programu stomatologija 20 novih studenata.

Konačne rang-liste, objavljene na sajtu Medicinskog fakulteta pokazuju da je pijemni ispit za studijski program stomatologija od 21 kandidata, položilo 7. Od 14, koliko nije uspjelo da se izbori sa biologijom i hemijom na prijemnom ispitu, pet je “lučonoša”. Od 64 kandidata koji nijesu prošli prijemni, 26 završilo je gimnaziju, a 38 stručnu medicinsku školu.

Prodekanka za nastavu na Medicinskom fakultetu Aleksandra Vuksanović-Božarić kazala je Vijestima da je interesovanje najboljih učenika za upis na akademske studijske programe Medicinskog fakulteta reprezent njegovog statusa u domaćem obrazovnom sistemu.

“Prijemni ispit je položilo 35 kandidata. Nije uobičajen procenat kandidata, jer je u studijskoj 2022/2023. godini na studijskom programu medicina u prvom upisnom roku 57 kandidata položilo prijemni ispit “, kazala je Vuksanović-Božarić.

Prema njenim riječima, literatura za polaganje prijemnog ispita za studijski program medicina i stomatologija su, kako kaže, udžbenici za gimnazije, u kojima se nadograđuje naučeno gradivo tokom osnovnog obrazovanja.

“Kandidati su imali i mogućnost besplatne pripreme i konsultacija za predmete Biologija i Hemija na Medicinskom fakultetu, posle završenog polaganja eksterne mature”, zaključila je Vuksanović-Božarić.

Nepopunjena mjesta fakultet će oglasiti u narednom upisnom roku.

Od svog postojanja, na svim studijskim programima Medicinskog fakulteta upisano je 5.500, a diplomiralo 3.125 studenata. Od tog broja, 1.186 doktora medicine, stomatologije i farmacije.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply