U škole uvode asistente za suzbijanje nasilja, povećavaju broj psihologa i pedagoga

Ministarstvo prosvjete predložilo je da se od septembra u škole uvede radno mjesto asistenta u suzbijanju nasilja i vandalizma, a moći će da ga sistematizuju ustanove sa preko 700 učenika, uz obrazložen zahtjev. Povećavaće i broj stručnih saradnika, psihologa, pedagoga, u vaspitno-obrazovnim ustanovama za trećinu.

Izmjenom Pravilnika o normativima i standardima prvi put je utvrđen normativ za radno mjesto asistenta u suzbijanju nasilja i vandalizma. Promjena tog propisa se, kako kažu iz Ministarstva prosvjete, očekuje se uskoro, a propisane novine stupaju na snagu od 1. septembra. Kako procedura nalaže, Ministarstvo predlaže izmjene Pravilnika, uz mišljenje Nacionalnog savjeta.

Uslovi ko može da prođe obuku za asistenta su utvrđeni samim stručnim kvalifikacijama, najmanje četvrti nivo obrazovanja.

“Što se tiče radnog mjesta pedagoga i psihologa u vaspitno-obrazovnim ustanovama, izmjene normativa odnose se na smanjenje broja učenika koji su uslov za sistematizovanje ovih radnih mjesta. Jednog stručnog saradnika mogu sistematizovati ustanove koje imaju više od 300 učenika, umjesto 450 kako je sada”, naveli su oni.

Dodaju da dva stručna saradnika mogu imati ustanove koje imaju više od 700 učenika, umjesto 1.000 kao do sada, jednog na radnom mjestu pedagoga i jednog na radnom mjestu psihologa.

Novina je da ustanove koje imaju preko 1.400 učenika mogu imati 3 izvršioca na radnom mjestu pedagoga ili psihologa, iako takve mogućnosti do sada nije bilo.

“Procjena je da bi se na ovaj način broj stručnih saradnika u vaspitno-obrazovnim ustanovama povećao za oko 60 izvršilaca, odnosno za oko 28%. Ministarstvo prosvjete vjeruje da postoji dovoljno kadra ovog profila u Crnoj Gori”, saopštili su oni.

Ministar prosvjete Miomir Vojinović najavio je u maju da će preispitati pravilnik i povećati broj psihologa i pedagoga u školama, a sve radi prevencije vršnjačkog nasilja, što je, između ostalog, dogovoreno na sjednici Savjeta za prava djeteta.

Roditelji su zbog čestih slučajeva vršnjačkog nasilja ranije organizovali proteste i zatražili su od nadležnih odgovorniji pristup. Poručivali su da žele bezbjednost za svoju djecu i kritikovali donosioce odluka što ozbiljnije ne pristupaju ovoj temi.

Istraživanje Zavoda za školstvo pokazalo je da je ove školske godine zabilježeno 1.583 učenika/ce koji su bili žrtve nasilja. Istraživanje o zastupljenosti i pojavnim oblicima nasilja u školama u Crnoj Gori tokom 2022/23. školske godine uradio je samostalni savjetnik u ovoj ustanovi, mr Zoran Lalović.

Istraživanje je pokazalo da je 65 odsto učenika/ca koji su bili žrtva nasilja u ovoj godini, bili su žrtva nasilja i u ranijim godinama. Došli su do nalaza da je 72 odsto učenika/ca koji su bili nasilni u ovoj godini, bili su nasilni i u ranijim godinama.

“Ovim učenicima/cama je prije svega potrebna individualna pomoć u smislu integracije u kolektiv. I nasilnici i žrtve su zbog određenih ličnih karakteristika socijalno izopšteni od ostalih učenika/ca”, ukazao je Lalović.

U Zavodu za školstvo smatraju da je druga linija rješavanja problema nasilja u školi jačanje vaspitne uloge škole i izgrađivanje školske klime u kojoj se nasilje ne isplati i gdje su svi učenici/e uvjereni da će ih škola, ako bude potrebno, zaštititi od svih oblika nasilja.

Istraživanje je pokazalo da učenicima/ama nije dovoljno samo reći da su u školi zaštićeni, potrebno je da im njihovo iskustvo to potvrdi.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply