Počinju sa analizom stanja infrastrukture škola

Kancelarija Ujedinjenih nacija za projekte usluge razviće za potrebe Ministarstva prosvjete do kraja februara naredne godine potrebne kapacitete za sprovođenje funkcionalne analize svake pojedinačne škole u Crnoj Gori i uraditi izvještaj o stanju infrastrukture za 40 ustanova.

Nakon toga će, kako je danas najavljeno na obilježavanju početka projekta Funkcionalna analiza obrazovne infrastrukture sa preporukama za unapređenje izvještaje uraditi i za preostale školske objekte u Crnoj Gori. U državi ima oko 200 osnovnih i srednjih škola.

U međuvremenu Ministarstvo planira da pokrene investicione cikluse ulaganja u obrazovnu infrastrukturu, u saradnji i sa međunarodnim partnerima.

Projekat Funkcionalna analiza omogućiće postavljanje boljih osnova za planiranje ulaganja u održavanje i izgradnju obrazovne infrastrukture, što će u krajnjem doprinijeti i kvalitetnijem procesu obrazovanja, tvrde u Ministarstvu. Za ovaj projekat Ministarstvo je izdvojilo 300 hiljada eura.

Analiza sektora obrazovanja pokazala je da 68% učenika pohađa svega 13% škola u Crnoj Gori, što ukazuje na neravnomjernu raspoređenost opterećenja na školsku infrastrukturu u različitim dijelovima zemlje, ali i veliki pritisak na obrazovnu infrastrukturu naročito u jednom dijelu, što direktno utiče na kvalitet obrazovanja.

Ministar prosvjete Miomir Vojinović kazao je da je ovaj projekat pokrenut kao dio šireg napora Ministarstva, sa ciljem podizanja nivoa kvaliteta obrazovanja u Crnoj Gori i kroz bolje upravljanje i efektivnije ulaganje u obrazovnu infrastrukturu.

“Ovaj projekat je samo jedan dio sveobuhvatnih napora Ministarstva u cilju unapređenja kvaliteta obrazovanja u Crnoj Gori, i to ne samo kroz reviziju i izradu novih politika, već i kroz suštinsko unapređenje uslova za sprovođenje obrazovnog procesa u školama u Crnoj Gori” kazao je on.

Prema njegovim riječima, svrha projekta je unapređenje kvaliteta predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja u Crnoj Gori, obezbjeđivanjem da obrazovna infrastruktura odgovori zahtjevima novih nastavnih planova i programa, ali i obezbijedi punu inkluzivnost i ravnopravno učešće sve d‌jece u obrazovnom procesu.

Projekat će sprovoditi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projekte usluge (UNOPS), čija je predstavnica u Crnoj Gori, Mikela Telatin, istakla važnost adekvatnih infrastrukturnih kapaciteta u pružanju socijalnih usluga.

“UNOPS je počastvovan prilikom da, kao UN agencija specijalizovana za unapređenje fizičke infrastrukture, vodi projekat koji će unaprijediti planiranje, izgradnju i upravljanje školskom infrastrukturom u Crnoj Gori. Osnovna funkcija socijalne infrasrukture jeste da obezbijedi kvalitetnu uslugu i mi ćemo sa velikim zadovoljstvom dati svoj doprinos tom procesu kroz svoj infrastrukturni mandat, stručnost i iskustvo. Ovaj projekat je ujedno i dio napora koji UN agencije ulažu u cilju podrške Crnoj Gori ka ostvarivanju Ciljeva održivog razvoja”, kazala je ona.

UNICEF je pozdravio odluku Ministarstva prosvjete da investira u analizu stanja školske infrastrukture na osnovu kojih će dodatna sredstva u budućnosti biti uložena kako bi se ona unaprijedila i to najprije u najkritičnijim situacijama na koje će ova analiza ukazati.

“Vjerujemo da će ona doprinijeti transparentnijem i efikasnijem finansiranju obrazovne reforme u Crnoj Gori”, rekla je Sabina Žunić, zamjenica šefa predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply