U Ministarstvu vjeruju da će gradnja škole početi u avgustu

Ministarstvo prosvjete vjeruje da će gradnja nove zgrade Osnovne škole “Vladimir Nazor” u podgoričkom naselju Masline početi u avgustu. Škola je srušena u martu 2022. godine, a prvobitno je bilo najavljeno da će izgradnja početi sredinom prošle godine, pa na jesen.

Iz Ministarstva su za CDM kazali da je u toku proces vrednovanja ponuda za odabir izvođača radova i za nadzor nad gradnjom objekta.

“Oba predmetna tendera se finansiraju iz kreditnih sredstava Evropske investicione banke i donatorskih sredstava bilaterlanih donora kroz WBIF. Kako komisije u oba ova postupka rade na vrednovanju, te kao oba podliježu klauzuli o neodavanju podataka u toku vrednovanja, koja je interno pravilo banke, u ovom momentu ne možemo govoriti o broju pristiglih ponuda kao ni davati pretpostavke o potencijalnim izvođačima radova – isporučiocima usluga nadzora, ali možemo saopštiti da vjerujemo da će, i pored brojnih aktivnosti kao i radnji uslovljenih vremenskim rokovima, kako izvođač tako i nadzor biti uvedeni u posao, tj. da će izgradnja početi početkom avgusta”, kazali su iz Ministarstva prosvjete.

Ministar prosvjete Miomir Vojinović, u junu prošle godine, kazao da bi izgradnja novog objekta za učenike podgoričke Osnovne škole “Vladimir Nazor” trebalo da počne u septembru. On i premijer Dritan Abazović pozvali su tada u zgradu Vlade učenike i predstavnike nastavnika i roditelja OŠ “Vladimir Nazor”, koji su se okupili ispred zgrade kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog kašnjenja početka izgradnje nove škole.

Kako je saopšteno iz Vlade, Vojinović je kazao da je započeta procedura dobijanja neophodnih dozvola, kao i da je novac za izgradnju škole obezbijeđen.

“Ukoliko sve bude kako smo planirali, očekujem da u septembru počnemo sa izgradnjom nove, moderne škole“, naveo je Vojinović tada.

U februaru ove godine, Ministarstvo prosvjete je najavilo da je prva polovina avgusta optimalan rok za početak radova na novom objektu OŠ „Vladimir Nazor“, a izgradnja bi trebalo da traje 17 mjeseci.

Kako je tada kazala državna sekretarka u tom resoru Milijana Vukotić Jelušić, u posljednjih šest mjeseci ubrzali su dinamiku na stvaranju preduslova da izgradnja škole počne što prije, ali ne mogu snositi odgovornost za ranija kašnjenja.

Nakon toga, u martu je iz Vlade saopšteno da treba uložiti dodatne napore kako bi gradnja škole počela u  avgustu. To je bio zaključak sa sastanka predsjednika Vlade u tehničkom nadatu Dritana Abazovića i ministra prosvjete Miomira Vojinovića sa rukovodstvom Osnovne škole „Vladimir Nazor”, Savjetom roditelja i predstavnicima Ministarstva finansija i Uprave za kapitalne projekte.

“U direktnoj komunikaciji sa najboljim ponuđačem pokušaće se i ubrzati sama izgradnja škole kako bi bila pripremljena za otvaranje uoči ili tokom školske 2024/5 godine”, saopšteno je tada iz Kabineta Vlade.

Đaci iz podgoričke OŠ „Vladimir Nazor“, njih više od hiljadu, već dvije i po godine nemaju časove u svojoj školi. Nastava je organizovana u tri škole na različitim krajevima Glavnog grada.

Učenici od šestog do devetog razreda imaju časove u novoj školi „Novka Ubović“ u Tološima, treći i peti razred su u OŠ „Marko Miljanov“ na Koniku, a u gimnaziji Luča nastavu pohađaju djeca iz prvog, drugog i četvrtog razreda.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply