I tinejdžeri i roditelji zadovoljni rezultatima programa Brižne porodice

Grupa roditelja i njihovih tinejdžera uspješno je rješavala probleme u odnosima prethodnih 9 sedmica i završila program Brižne porodice koji je udruženje Roditelji počelo da sprovodi ove godine za adolescente.

Udruženje Roditelji je u saradnji sa OŠ “Savo Pejanović” prošle sedmice je završilo sa sprovođenjem programa Brižne porodice za roditelje i tinejdžere, nakon pet godina i 18 ciklusa implementacije istoimenog programa za roditelje mlađe djece.

Program Brižne porodice za roditelje i tinejdžere trajao je devet sedmica, a u grupi se radilo na jačanju odnosa i roditeljskih kompetencija. Posebno je prilagođen porodicama koje se suočavaju s izazovima, a cilj mu je da promoviše pozitivne odnose između roditelja i djece. Centralna tema u programa Brižne porodice je Izgradnja kuće podrške za roditelja i dijete. Pomažući roditeljima i adolescentima da izgrade takozvanu kuću podrške, učesnicima se pomaže da razviju uzajamne pozitivne odnose.

Svi tinejdžeri kao najveći benefit programa istakli su to da su im se odnosi sa roditeljima popravili. Nađa i njena majka su se prije sastanaka u okviru programa dosta svađale, a sada su, kako kaže, izgradile odličan odnos.

“Dobijam toliko pažnje koliko želim, provodimo više vremena zajedno, ljepše se ophodim prema svojoj majci. Jako sam zahvalna ovom programu!”, priča Nađa.

Mihaeli je takođe najupečatljivije to što se zbližila sa majkom i što su neke stvari u njihovom odnosu popravile, a to je i Đorđev doživljaj.

Roditelji program sagledavanju kroz ciljeve zbog kojih su se prijavili i primjećuju napredak koji je ostvaren.

Ana ističe da joj je program pomogao da shvati koliko je neprocjenjivo vrijeme nasamo sa sinom bez drugih ljudi i sadržaja i da, ako se praktikuje redovno, čak i u minimalnom trajanju od 5 minuta, čini čuda za njihov odnos. I Sofija se uvjerila u učinkovitost programa, a učestvovala bi u sličnim sadržajima ako budu ponovo organizovani.

Program slikovito opisuje otac Zvezdan koji ga je prolazio sa trinaestogodišnjom ćerkom.

“Program na jasan način uočava probleme koje mogu nastati na relaciji roditelj-tinejdžer. Precizno navodi na način razmišljanja i rješavanje problema, kroz potpuno razumijevanje mišljenja i ličnosti tinejdžera. Pri tome svako može kroz dogovor da stigne do svojih ciljeva, ne izuzimajući odgovornost ni roditelja ni djece”, pojašnjava on. Veoma je zadovoljan programom, posebno jer se promijenio i njegov pogled na različite situacije na relaciji roditelj-tinejdžer i sada ima mnogo više razumijevanja.

Preporučio bih svakom, kao što bi uradila i Aleksandra.

“Ovaj program je popravio mene na bolje. Sada imam ljepši i nježniji odnos sa mojom tinejdžerkom”, kaže ona i poziva sve one roditelje koji žele da postave temelj kvalitetnog, pozitivnog odnosa sa djecom i otvoreni su da uče i unapređuju roditeljske vještine da se prijave za učešće u narednim ciklusima.

Program Brižne porodice za roditelje i tinejdžere, osim udruženja Roditelji, je sprovodilo još nekoliko organizacija i institucija u saradnji sa UNICEF-om.

Program Brižne porodice za roditelje i tinejdžere prvobitno je razvijen pod nazivom Program Sinovuyo Brižne porodice za roditelje i tinejdžere, u okviru šireg programa Roditeljstvo za cjeloživotno zdravlje, odnosno partnerstva Svjetske zdravstvene organizacije, UNICEF-a, univerziteta Kejptaun i Oksford i organizacije Klovnovi bez granica iz Južne Afrike.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply