Univerzitet traži uvođenje obaveznih prijemnih ispita za upis na fakultete

Univerzitet Crne Gore uputio je inicijativu za izmjenu Pravilnika o upisu na osnovne studije, koja podrazumijeva i prijemni ispit za upis u prvu godinu studija na državnom fakultetu. To je za Dan potvrdio prorektor za nastavu Univerziteta Crne Gore, prof. dr Veselin Mićanović.

On je na pitanje o vraćanju prijemnog ispita na UCG, a povodom skandala sa prepisivanjem na maturskim ispitima, kazao da “inicijativa od strane UCG postoji”.

“Međutim, Pravilnik o upisu na osnovne studije donosi Ministarstvo prosvjete i očekujemo da će se vrlo brzo pristupiti izmjenama tog akta. Prema postojećem pravilniku, definisano je obavezno polaganje prijemnog ispita za upis master studija, dok je polaganje prijemnog ispita za upis osnovnih studija predviđeno samo za neke studijske programe i on se dosljedno primjenjuje. Najnovija dešavanja oko polaganja maturskog ispita, kao i sve veća potreba za upisom kvalitetnih srednjoškolaca ukazuju na potrebu uvođenja prijemnog ispita za upis osnovnih studija na svim studijskim programima na UCG. Očekujem da će novi pravilnik za upis na osnovne studije predvidjeti obavezno polaganje prijemnog ispita”, istakao je Mićanović.

Na pitanje da li će UCG tražiti da Vlada Crne Gore odobri da upisuju i samofinansirajuće studente, što je ukinuto prije nekoliko godina, Mićanović je podsjetio da je na UCG pokrenuta inicijativa za izmjenu Zakona o visokom obrazovannj, te da je radna grupa još u 2021. godini radila na tome, a u 2022. godini je poslat predlog izmjena na radnu verziju Zakona o visokom obrazovanju koji je bio na javnoj raspravi.

Za kraj juna je najavljen konkurs za upis brucoša, a Upravni odbor UCG predložio je Vladi prijem 1.000 brucoša manje od broja predviđenog licencom za osnovne studije – 3.174. Najviše mjesta, kao i ranije, imaće Ekonomski fakultet u Podgorici, dok će nikšićki fakultet moži da primi samo 30 brucoša na programu psihologija, a Medicinski u Podgorici 40 budućih doktora medicine.

Izvor: Dan

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply