Ispit zrelosti pokazao nezrelost pojedinaca koji rade u školama, kreiraju politiku i donose odluke

Rukovodeći se isključivo principima struke i etičnosti djelovanja koje ona podrazumijeva, Tim za crnogorski-srpski, bosanski, hrvatski jezik i književnost i medijsku pismenost Zavoda za školstvo Crne Gore izrazio je neslaganje načinom rješavanja spornih situacija u vezi sa ocjenjivanjem eksternog maturskog/stručnog ispita iz ovog predmeta.

U saopštenju koje potpisuju Danijela Đilas, Ljiljana Ivanović, mr Irena Ivanović, mr Anka Vučinić Gujić, Aleksandra Vešović Ivanović i Rade Keković, ocjenjuje se da su neregularnosti u eksternim ispitima, sa kojima je upoznata šira javnost, dovele do narušavanja vrijednosti na kojima se temelji svaki kvalitetan obrazovni sistem.

Predstavnici Zavoda ističu da maturski ispit kao ispit zrelosti završnog razreda srednjoškolaca pokazao je “nezrelost pojedinaca” koji, kako navode, između ostalog, obavljaju obrazovno-vaspitni rad, rukovode školama, kreiraju politiku i donose odluke.

“Ispit zrelosti polagali su i roditelji. Iskustvo sa ovogodišnjeg maturskog ispita opominje da nije sve dozvoljeno – toga moramo biti svjesni prvo mi odrasli, pa tek onda učenici jer ništa nije rječitije od ličnog primjera”, navodi se u saopštenju Tima Zavoda za školstvo za CSBH.

Prema njihovom mišljenju, posljedice svih neregularnosti i nelogičnosti u ovim dešavanjima u direktnoj su suprotnosti sa vaspitnom ulogom škole.

“Nema svestranog razvoja ličnosti bez razvoja socio-emocionalnih vještina učenika, a one nemaju baš nikakve veze sa prepisivanjem, ali imaju sa upornošću i poštenjem. Interes učenika i interes društva, izgleda, svi u sistemu ne razumijemo na isti način. Iako nemamo mogućnost da donosimo odluke u vezi sa ovim pitanjima, osjećamo odgovornost i mi u Zavodu za školstvo, kao dugogodišnji nastavnici, a sada savjetnici koji utvrđuju kvalitet obrazovno-vaspitnog rada, rade na profesionalnom razvoju nastavnika i istraživanjima sistema”, naglasili su.

Etički kodeks državnih službenika, Metodologija utvrđivanja kvaliteta obrazovno-vaspitnog rada, Standardi kompetencija za direktore i nastavnike, kao i pravilnici, obavezuju ih, kažu, na preispitavanje i kritički odnos prema svim segmentima unapređivanja kvaliteta obrazovanja.

“Nakon svih dešavanja dijelimo osjećaj gorčine sa učenicima, roditeljima, nastavnicima i direktorima koji su posvećeni istim, pravim vrijednostima. Urušavanje obrazovnog sistema možemo zaustaviti jedino odlučnim, dosljednim i usklađenim, zajedničkim pristupom ka ostvarivanju ciljeva obrazovanja”, kazali su iz Tima Zavoda za školstvo za CSBH.

Poručuju da učenicima treba podariti viziju boljeg svijeta za koji je znanje jedina ulaznica, a u kojem će oni za deceniju, dvije biti nosioci društvenog progresa.

“To što smo javno progovorili o problemu ne smije da ostane jedini benefit ove situacije”, zaključili su u saopštenju.

Izvor: CDM

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply