Pucnjava u školi u BiH: Trinaestogodišnjak teško ranio nastavnika

Maloljetni G.M. uhapšen je zbog pucnjave u Osnovnoj školi “Lukavac Grad” u Bosni i Hercegovini, a tom prilikom teško je ranjen nastavnik zaposlen u toj obrazovnoj ustanovi.

Načelnik lokalne policije potvrdio je da su osumnjičenog “stavili pod kontrolu” i priveli u policijsku stanicu. Pronađen je i pištolj kojim je počinjen napad.

Portal Kliks prenosi, pozivajući se na nezvanične informacije iz istrage, da je osumnjičeni učenik odranije poznat po neprimjerenom ponašanju, ali i da je javno govorio da sprema osvetu zbog toga što je zbog lošeg vladanja iz škole u kojoj je počinjen napad prebačen u drugu.

On je, kako navodi isti medij, u školu došao naoružan i tražio profesora kojeg je potom i ranio.

Tužilaštvo Tuzlanskog kantona provodi opsežnu istragu slučaja u kojem je jutros bivši učenik ranio nastavnika engleskog jezika u Osnovnoj školi Lukavac grad.

Portparol Tužilaštva Tuzlanskog kantona Admir Arnautović je kazao da je pomoćnik direktora i nastavnik engleskog jezika u OŠ Lukavac grad Nedim Osmanović jutros teško ranjen hicem iz pištolja u prostorijama ove škole. On je sa teškom i po život opasnom ustrelnom povredom u predjelu vrata hospitalizovan u UKC Tuzla.

“Osumnjičena osoba je dijete koje još nema punih 14 godina ( rođen je krajem juna 2009. godine). Dječak je zadržan u Policijskoj upravi Lukavac. Nakon što je ispalio više hitaca prema nastavniku i jednim hicem ga ustrelio, odbacio je pištolj koji je pronađen biće predmet vještačenja”, naveo je Arnautović.

Uviđaj na terenu obavljaju dežurni tužilac u saradnji sa Sektorom kriminalističke policije MUP TK i OKP PU Lukavac.

Poručili su da su u istragu uključena dva tužioca.

U istragu su uključena dva tužioca. Dežurni tužilac obavlja uviđajne radnje i obavlja nadzor nad istragom, te tužilac za maloljetnike koji je uključen u preduzimanje daljih mjera i radnji u odnosu na dijete. Odmah je uključen Centar za socijalni rad, a u toku su kontakti sa određenim medicinskim i drugim nadležnim institucijama u vezi sa postupanjem sa djetetom u skladu sa Zakonom o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku.

“Preduzimaju se potrebne istražne radnje kako bi se utvrdile sve okolnosti koje se vezuju za ovaj događaj”, zaključuju iz Tužilaštva TK, a prenosi N1.

Ministar obrazovanja i nauke K Ahmed Omerović saopštio je da su Skupština kantona i predstavnici grada duboko pogođeni jutrošnjim slučajem, kada je bivši učenik vatrenim oružjem nanio povrede zaposlenom. On je potvrdio da je dječak od drugog polugodišta prebačen u drugu školu kao rezultat disciplinske mjere.

“Sa današnjim danom se završava nastava u svim školama na području Tuzlanskog kantona”, kazao je Omerović.

Izvor: N1, Kliks

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply