Vojinović: Formiraćemo timove za borbu protiv vršnjačkog nasilja i opet uspostaviti SOS liniju

Ministarstvo prosvjete formiraće timove u kojem će osim njihovih biti i predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova i socijalnih službi, a biće opet uspostavljena i SOS linija za prijavu vršnjačkog nasilja. To je najavio ministar prosvjete mr Miomir Vojinović, govoreći juče u emisiji Stav, RTVG, o problem vršnjačkog nasilja.

Program za suzbijanje vršnjačkog nasilja i vandalizma u obrazovno-vaspitnim ustanovama u Crnoj Gori dokument je koji je Vlada usvojila u junu 2019. godine, kao i akcioni plan za naredni trogodišnji period. Tada je i uspostavljen Tim, koji se bavio slučajevima nasilja i prevencijom, a uspostavljena je i telefonska linija za prijavu.

Da bi se počelo sa aktivnostima, koje Vojinović najavljuje, potrebno je, kako je objasnio, da o tome zajednički odluči Savjet za prava djeteta.

“U najskorije vrijeme siguran sam da će predsjednik Vlade sazvati novu sjednicu Savjeta gdje ćemo razmotriti sve moguće predloge kako bismo skupa što uspješnije odgovorili ovom problem”, rekao je Vojinović.

ON je kazao da su u tom Ministarstvu od početka školske godine preduzeli na desetine aktivnosti. Takođe, podaci kojima raspolažu, na osnovu najnovijeg istraživanja Zavoda za školstvo, govore, kako navodi, o smanjenju procenta vršnjačkog nasilja. Kazao je da je istraživanje iz 2005. godine pokazalo da je skoro 45 odsto djece doživjelo neku vrstu nasilja. Prema istraživanju iz 2018. godine taj procenat je bio 24 odsto, a sada je, kako kaže ministar, dodatno smanjen.

“Pokazatelji istraživanja koje je napravio Zavod za školstvo na osnovu stavova 10.000 naših učenika, govore da procenat onih koji su doživjeli nasilje još niži. To ne umanjuje značaj ovog problema. Nulti procenat tolerancije, kada je u pitanju vršnjačko nasilje, je potreban u našem društvu, ali ovaj problem moramo rješavati u okviru sistema i društva. Ministarstvo prosvjete je što samo, što u saradnji sa nevladinim organizacijama i našim partnerima iz međunarodne zajednice sprovelo na desetine i desetine aktivnosti kada je u pitanju sprečavanje, odnosno prevencija nasilja. U tom pravcu samo prošle godine obavljeno je više od 500 aktivnosti, počev od individualnih razgovora sa učenicima i roditeljima, do grupnih razgovora i nešto što je timski rad sa predstavnicima socijalnih ustanova i policije”, kazao je Vojinović.

Prema podacima iz istog resora, objavljenim u medijima, od 1. septebra 2022. godine do prije nekoliko dana registrovana su 73 slučaja vršnjačkog nasilja u osnovnim i srednjim školama.

“Broj učenika koji trpe nasilje je 67, dok 140 učenika vrši nasilje nad drugima, podaci su iz Informacionog sistema crnogorskog obrazovanja (MEIS), koje su iz Ministarstva prosvjete dostavili Danu.

Nemoguće da svaka škola dobije policajca

Vojinović je kazao da je povodom problema vršnjačkog nasilja razgovarao juče sa ministrom unutrašnjih poslova Filipom Adžićem.

“Dobio sam uvjeravanja u tom pravcu da će i oni sa svoje strane pojačati aktivnosti u mjeri mogućeg. U ovom trenutku mogu reći da je jednistavno nemoguće, imajući u vidu broj policajaca, da svaka škola dobije školskog policajca. Sa druge strane dobio sam uvjeravanja da će policajci biti vrlo često u dvorištima škola. Moram da izrazim i jednu vrstu žaljenja, imajući u vidu da smo prije nekoliko godina imali od strane, koliko se sjećam, međunarodnih naših prijatelja, inicijativu u tom pravcu, čak i njihovu direktnu finansijsku pomoć kako bismo dobili zaštitare koji bi bili direktno vezani za školu i time sprečavali eventualna nasilja. Nažalost iz nekih razloga, ja u ovom trenutku ne bih komentarisao, moji prethodnici nisu ušli u tu priču”, rekao je Vojinović.

Uklonjena oznaka tajnosti

On je saopštio da je Ministarstvo donijelo rješenje o uklanjanju oznake tajnosti sa izvještaja o sprovođenju programa za suzbijanje vršnjačkog nasilja i vandalizma.

“Tadašnji ministar prosvjete je 2019. godine smatrao za potrebnim da na sjednici Vlade označi tajnim dokument Program za suzbijanje vršnjačkog nasilja. Iskren da budem, ne znam zbog čega i ne razumijem takvu vrstu politike, ali ne želim komentarisati odluke svojih prethodnika. Rok tajnosti je bio dvije godine i taj rok je istekao. Ono što je bilo tajno jeste završni izvještaj o sprovođenju Programa za suzbijanje vršnjačkog nasilja. Ne smatram da je bilo potrebe za bilo kakvom vrstom tajnosti. Imajući u vidu da je i moja prethodnica na sjednici u decembru 2021. godine označila tajnim tadašnji dokument – završni izvještaj o sprovođenju Programa za suzbijanje vršnjačkog nasilja danas, koristeći zakonske propise, MInistarstvo prosvjete je donijelo rješenje o skidanju oznake tajno sa ovog dokumenta. Svi oni koji budu zainteresovani da pogledaju o čemu se radi u tom dokuemntu mogu to učiniti već koliko je danas ili sjutra”, istakao je Vojinović.

Odgovarajući na novinarsko pitanje kazao je da Ministarstvo ima i svoj program borbe protiv nasilja.

“Imamo sopstveni program, postoje i akcioni planovi i sve je to dostupno. Imamo svoje planove preko aktivnosti Zavoda za školstvo. Ne samo direktnim putem, nego i putem veb aplikacija, svi naši učenici i predmetni nastavnici imaju prilike da se upoznaju sa tim programima. Uostalom, oni i sami u toku godine prolaze programe prevencije vršnjačkog nasilja. Samo za ovu školsku godinu bilo je u okviru Ministarstva preko 500 aktivnosti”, ponovio je Vojinović.

Kaže da je Minsitarstvo, nakon konstitutivne sjednice Savjeta za prava djeteta, iniciralo da se ponovo uvede SOS linija za prijavu vršnjačkog nasilja.

“Svi timovi za borbu protiv nasilja funkcionišu u okviru osnovnih i srednjih škola, ali smatram da ovo nije problem koji je isključivo rješiv od strane Ministarstva prosvjete. Mi smo dio rješenja i tog lanca. I ja lično očekujem da se naša država uključi kako bismo ovaj problem što skorije sveli na najmanju moguću mjeru”, rekao je Vojinović.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply