Savović: Analiza Ispitnog centra pokazaće šta se dešavalo na maturskom ispitu

Nakon analize Ispitnog centra kako je protekao prvi dio maturskog ispita za učenike završnih razreda srednjih škola, u MInistarstvu prosvjete će procijeniti da li su za nastavak ove provjere znanja, zakazane za maj, potrebne neke nove preporuke. To je najavio Slobodan Savović, generalni direktor Direktorat za opšte srednje obrazovanje MInistarstva prosvjete, komentarišući organizaciju polaganja maturskih ispita.

Govoreći o propustima u organizaciji i nepravilnostima, o kojima je javnost obaviještena prošle sedmice, predsjednik Sindikata prosvjete Crne Gore Radomir Božović pozvao je sve, koji imaju saznanja o tome da to i prijave.

Nakon prvog dijela maturskog ispita u srednjim školama, direktor Srednje mješovite škole „Danilo Kiš“ u Budvi Krsto Vuković ukazao je da je u organizaciji u dijelu obrazovnih ustanova bilo velikih propusta.

„U organizaciji maturskih ispita u dijelu školu je bila stoprocentna posvećenost i ispit je urađen na izuzetno profesionalan način. Međutim, u nekim školama prije početka ispita i tokom samog ispita su bili snimani testovi i u grupi maturanata u kojoj je u tom momentu bilo 3.000 članova, slala su se rješenja. Taj ispit je pod velikim znakom pitanja“, upozorio je Vuković ranije, gostujući u Bojama jutra TV Vijesti. On je ocijenio da je očigledno da u nekim školama postoji drugačiji etos i vrednosni sistem.

Vuković je, kako bi zaštitio maturante škole čiji je direktor, ali i sve one, kako đake, tako i kolege, koji su svemu pristupili sa punom odgovornošću, o neregularnostima obavijestio Ispitni centar i Ministarstvo prosvjete. U prilog tim tvrdnjama dostavio je i dokaze, skrinšot iz viber grupe u kojoj su maturanti slali pitanja sa testa I razmjenjivali odgovore u toku ispita.

Portal Roditelji.me pitao je danas nadležne u Ministarstvu šta su učinili povodom prijavljenih nepravilnosti, pa očekujemo informacije iz tog resora.

Božović smatra da koncept eksterne provjere znanja u završnim razredima, na koji već godinama ima brojnih primjedbi, nije obesmišljen, da nema mjesta paušalnim ocjenama o zloupotrebama i da nije smak svijeta, jer od kad je škole bilo je, kako kaže, i đaka prepisivača.

“Smatram da nije obesmišljeno, samo moramo naći tehnike da budemo spremni da tih devijantnih pojava bude što manje. Na eksternim ispitima I na polumaturi i maturi uvijek je bilo prepisivanja onih koji hoće da dobiju bolju ocjenu sa manje znanja. Od kako postoji škola postoje i đaci prepisivači, ali je na nama koji organizujemo taj obrazovni proces da taj broj svedemo na minimum. Nećete naći zemlju i sistem gdje je to potpuno iskorijenjeno”, rekao je Božović za TV Vijesti.

Komentarišući izjavu direktora SMŠ “Danilo Kiš” Krsta Vukovića o nepravilnostima I propustima u organizaciji prvog dijela ispita, Božović kaže da bi volio da se konačno kaže u kojim se to školama desilo.

“Mi se stalno bavimo nekim paušalnim ocjenama, ako smo nešto čuli mi to izdižemo na jedan nivo da bi to trebalo ukinuti i da to ne valja ništa. Nemam podatak u kojim školama se to dešavalo, nije na Sindikatu prosvjete da se bavi tim pitanjem. Sindikat prosvjete nije niko zvao niti da konsultuje niti da pita, ovo su stvari kojima treba da se bavi država. Ispitni centar priprema pitanja i bavi se organizacijom ispita, ove godine vidim i MInistarstvo se uključilo, pa i sam ministar. Treba i oni da objasne javnosti gdje je to bilo i šta. Postoje nadležne službe, na kraju krajeva, koje treba tim stvarima da se bave”, rekao je Božović.

Dodaje da su to prvenstveno Ispitni centar, a potom i Zavod za školstvo. Treba, smatra on, utvrditi i šta je uradila škola u kojoj se to dešava i da li je neko uhvaćen da to radi.

“Danas je đacima omogućeno tehnološki da se bave tim stvarima mnogo sofisticiranije nego ranije. Imamo i policiju koja može to da istraži, tužilaštvo, a tu su i Prosvjetna inspekcija, nastavnici u školi, pedagoško psihološke službe. Neko bi došao do tih podataka da se hoće”, kaže Božović.

Smatra da ni supervizorima i kontrolorima nije baš lako, jer đaci koriste razne metode.

Božović je istakao da institucije sistema moraju da odrade taj posao kako treba i ustanove ko je odgovoran ako je bilo propusta. Poseban akcenat treba staviti i na direktore i odgovornost u školama u kojima je bilo propusta, kada se na primjer uoče da su u jednoj grupi sva djeca dobila petice.

Savović je, u ime Ministarstva, izjavio za RTCG da će konačnu ocjenu o tome kako je protekao prvi maturski/stručni ispit imati poslije završetka analize Ispitnog centra.

“Oni će nam dati presjek kako je protekao taj prvi dan polaganja i vidjećemo da li neke nove preporuke koje pripremamo možemo već implementirati za naredni period, odnosno za polaganje engleskog jezika i matematike”, rekao je Savović.

On je istakao da je polaganje eksternih provjera znanja ove godine organizovano, što se tiče Ministarstva, na ozbiljniji način.

“Izvršili smo pripreme koje su trajale i nekoliko mjeseci ranije. Imali smo ove godine po dva test administratora u učionici. Imali smo i situaciju da su i izaslanici iz Ispitnog centra bili u školama, a bila je prisutna i podrška kolega iz Ministarstva prosvjete, koji je trebalo da budu na raspolaganju upravama škola, radi svih eventualnih nepravilnosti ili nedoumica koje su se mogle naći prilikom polaganja ispita”, rekao je Savović.

Učenici završnih razreda srednjih škola su u utorak imali provjeru znanja iz Crnogorskog – srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti, kao i iz Albanskog jezika i književnost. Naredni ispit za maturante zakazan je za 10. maj, a za učenike devetog razreda sjutar će biti treći dan ekterne provjere znanja.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply