Vučurović: Sigurnost đaka bila bi veća da imamo školskog policajca

Podgorička Gimnazija “Slobodan Škerović” ima preko 2.000 učenika i radimo sve što je u našoj mogućnosti da obezbijedimo njihovu sigurnost, poručila je direktorica ove obrazovne ustanove Biljana Vučurović povodom napada i prijetnji koje danima trpi nekoliko đaka škole na čijem je čelu.

Kao problem, Vučurović ističe to što u školi ne postoji sistematizovano radno mjesto koje bi se brinulo za bezbjednost lica, pratilo nadzorne kamere ili radilo slično iz svoje nadležnosti.

“Sigurnost bi bila veća da imamo policajca – bezbjednjaka u školi”, navodi direktorica Gimnazije u izjavi za portal Roditelji.me.

Smatra nedopustivim da djeca budu izložena nasilju, bilo gdje, a kamoli u školskom okruženju i da je potrebna reakcija svih nadležnih i relevantnih organa kako bi se stalo na put ovom problemu.

Maloljetnici, koji su počinili nasilje nad trojicom gimnazijalaca u ponedjeljak uveče u blizini Gimnazije, ne pohađaju tu školu, a sa prijetnjama su nastavili i u srijedu. I pored istrage koja je u toku i najave tužilaštva da će biti podnijete krivične prijave, oni su sinoć nakon časova čekali gimnazijalce u školskom dvorištu. Susret je izbjegnut tako što se, kada ih je ugledao, jedan od napadnutih tinejdžera vratio u školsku zgradu i iskočio kroz prozor na drugu stranu dvorišta.

Podsjećajući da je vršnjačko nasilje problem današnjice, Vučurović je kazala da, po dobijenim saznanjima, u ovoj školi reaguju promptno.

“Na jučerašnji poziv policije, izdvojili smo tražene snimke kamera i uručili ih. Do tada nismo dobili informaciju ni od koga da je napadnut učenik u obližnjem kafiću. Bitna je saradnja roditelja sa školskom upravom kako bi reakcija bila efikasna. Svi moraju preuzeti odgovornost”, istakla je Vučurović.

Prema njenim riječima, utvrđivanje činjenica, brzo i adekvatno procesuiranje krivaca popravlja situaciju u društvu jer je nedopustivo da djeca budu izložena nasilju, bilo gdje, a kamoli u školskom okruženju.

“Ovo je situacija koja zahtijeva međuinstitucionalno blagovremeno djelovanje. Potrebna je reakcija svih nadležnih i relevantnih organa. Očekuje nas velika borba sa ovim problemom koji možemo iskorijeniti samo uz saradnju svih onih koji misle dobro našem društvu”, zaključila je Vučurović.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply