Đaci iz Odžaka opet bez prevoza, iz Ministarstva obećali novo kombi vozilo

Učenici OŠ “Mihailo Žugić” iz Odžaka kod Pljevalja od sredine marta opet su bez školskog prevoza, zbog kvara na vozilu, koje im je dato na korišćenje u novembru. Iako je kombi na popravci, u Ministarstvu prosvjete planiraju da dugoročno riješe ovaj problem tako što će nabaviti novo vozilo, za koje će, kako najavljuju, uskoro raspisati tender.

“Ministarstvo prosvjete je OŠ ‘Mihailo Žugić’ ustupilo na korišćenje vozilo za potrebe prevoza učenika, koje je bilo u upotrebi do marta. Vozilo je trenutno na popravci, koja će biti završena u najskorijem roku. Imajući u vidu da je vozilo dotrajalo, a u cilju dugoročnog rješavanja problema prevoza učenika, Ministarstvo prosvjete će u narednom  periodu raspisati tender za nabavku novog vozila, koje će biti dostupno ovoj školi čim se okonča tenderska procedura”, naveli su iz Ministarstva prosvjete.

Sa druge strane, roditelji, koji su se obratili našem portalu, tvrde da su bez prevoza bili i u decembru. Oni su podsjetili da su prošle godine njihova djeca bila bez kombija više od deset mjeseci i da su se dugo borili za to da se obezbijedi drugo vozilo.

“Iako je to učinjeno početkom novembra, kratko smo bili spokojni, jer smo već u decembru ostali opet bez prevoza.  Tada nas je uprava obavijestila da djeca neće imati prevoz od 19. decembra zbog nabavke dijela za kombi, a to čekanje potrajalo je sve do kraja prvog polugodišta. Drugo polugodište i kraj januara dočekali smo uz dobre vijesti da je kombi popravljen i prošao tehnički pregled, ali i to je trajalo samo do 15. marta, kada je došlo opet do kvara. Nadamo se da će nadležni obezbijediti novo vozilo, jer ovo kako sada funkcioniše prevoz nije rješenje”, kazali su roditelja.

Do škole koja se nalazi na dvanaestom kilometru putnog pravca Pljevlja – Đurđevića Tara, veliki broj djece pješači. Situaciju dodatno komplikuje i to što su prinuđeni da do škole idu magistralom, čime je dodatno ugrožena njihova bezbjednost.

“Osim što smo u stalnom strahu kada će se kombi opet pokvariti, u međuvremenu svi moramo da se snalazimo kako djeca ne bi izostajala sa nastave, a to iziskuje i dodatne troškove”, navode roditelji čija djeca pohađaju OŠ “MIhailo Žugić”.

Škola ove godina broji oko 50 učenika, a u istom objektu nalazi se i mješovita jedinica Odžak – Javne predškolske ustanove Eko bajka Pljevlja. Kako tvrde roditelja, od kada nema prevoza vrtić i ne radi, jer su i predškolci koristili isto vozilo.

“Škola je svoje prostorije ustupila na korišćenje  vrtiću Eko bajka, kako bi budući učenici bili upoznati sa ambijentom škole, bez obaveze organizovanja prevoza polaznika vrtića”, pojasnili su iz Ministarstva.

Djeca, kako tvrde roditelja, više nijesu bezbjedna ni u školskom dvorištu, jer tamo sve češće mogu sresti čopore pasa.

Iz Ministarstva prosvjete kazali su da je direktorica škole već dva puta podnijela prijavu nadležnim komunalnim službama, koje bi trebalo da se pozabave tim problemom.

“Ovim povodom direktorica je zakazala opšti roditeljski sastanak u cilju zajedničkog rješavanja problema”, naveli su iz Ministarstva.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply