Uređenje spavaće i dječije sobe – izazov i zadovoljstvo

Sponzorisana objava

Sređivanje spavaće sobe za mnoge je omiljeni dio uređenja enterijera našeg doma, jer je to kutak koji nam pruža spokojne noći, odmor i intimu. Za razliku od dnevnog boravka, riječ je o prostoru u koji ne zalaze gosti i koji postoji da bi samo nama pružio ugodne trenutke noćnog, ali i dnevnog odmora. Izazov je mnogo veći kada uređujemo ➡spavaće sobe za djecu ili one u kojima ćemo, bar neko vrijeme, boraviti zajedno sa svojim najmlađima.

Zajednička soba

Čak i ako im prostorni uslovi to dozvoljavaju većina roditelja će se u prvim mjesecima života bebe odlučiti za to da dijele istu prostoriju. U tom slučaju, bar jedan dio sobe dobiće novi izgled, u kojem će centralno mjesto imati krevetac za bebu. Kao i u slučaju spavaće sobe u kojoj ne boravi beba, posebnu pažnju posvetićemo osvjetljenju u sobi i ugodnoj atmosferi, bez suvišnih komada namještaja.

Ako nemate u stanu odvojen garderober, potrebno je dio spavaće sobe predvidjeti i za odlaganje odjeće, Ugradni plakari, klasični ormari ili komode, samo su neki od komada namještaja koje ćete koristiti u te svrhe. Uz plakar, poželjno je da u sobi bude i ogledalo, a žene će se obradovati i toaletnom stolu. U svakom slučaju, trudite se da uredite sobu u skladu sa svojim navikama i željama.

Koliko god vam ponekad prijalo da pogledate film ili omiljenu seriju pred spavanje, stručnjaci navode da mjesto televizoru, kao ni računaru, nije u spavaćoj sobi. Udoban krevet, lijepa atmosfera, lični pečat koji ispoljavate kroz detalje, ali i ➡prijatni materijali dovoljni su za ugodan boravak i odmor. Pravi izbor ➡ posteljine, ➡ jastuka, ➡prekrivača i tepiha učiniće sobu idealnom za odmor i opuštanje.

Dječija soba

Dječije sobe su ipak mnogo više od mjesta za spavanje. To su prostorije koje djeca, kako rastu, koriste i za igru, bavljenje omiljenim hobijem, a kasnije i kao mjesto za učenje.

Ukusi su različiti, ali preporuke za uređenje spavaće i dječije sobe olakšaće nam taj posao i poštedjeti nas suvišnih troškova i čestih adaptacija ovog prostora.

Dječija soba u neutralnim tonovima garantuje nam da ćemo izbjeći velika ulaganja svakih par godina, zavisno od potreba, ali i želja naše djece. Uz dekoracije i izbor sitnih detalja, zavisno od uzrasta i interesovanaj djeteta, postižete da takva soba bude dugo mirna luka odrastanja.

Iz tog razloga, ključno je dobro isplanirati osnovne stvari – izbor kreveta, ormara, boju namještaja i zidova. Poseban izazov za roditelja predstavljaju sobe koje dijele braća i sestre ili djeca istog pola, ali sa većom razlikom u godinama.

Funkcionalan namještaj, koji ne zauzima previse prostora, ali i dobra rasvjeta i raspored utičnica prvi su koraci koje moramo napraviti prilikom uređenja dječije sobe.

Ukoliko razmišljate samo na kraći period, a i mogućnosti vam to dozvoljavaju, sobu za mališane možete preuređivati i češće, na svakih par godina. Tako vas sigurno čeka nekoliko adaptacija – od bebi faze, do vrtića i nižih razreda osnovne škole, pa sve do tinejdžerskog doba i srednje škole.

Prema preporuci arhitekata, optimalna površina sobe za jedno dijete je između osam i deset kvadratnih metara, a ukoliko sobu dijeli više djece taj broj se povećava za nekoliko kvadrata.

Od bebe do srednjoškolca

Za sobu za bebu treba obezbijediti krevetac, ➡ kvalitetan dušek, komodu za presvlačenje, policu za odlaganje sitnica… Bilo bi idealno naći mjesta i za udobnu fotelju, na kojoj ćete uživati sa bebom u dojenju, maženju ili igri. Na mjesto kreveca kasnije dolazi veći krevet ili onaj standardnih dimenzija (90 × 200 cm), kako bi se izbjegla kasnije ponovna kupovina.

Polazak u školu mijenja i dnevne rutine djece, donosi nova interesovanja, ali i obaveze. To je idealan period da u sobi već od polaska u školu predvidite kutak za učenje. Dovoljno je da to bude manji radni sto, udobna stolica i mjesto za odlaganje školskog pribora i udžbenika.

Takođe, veliki dio dječije sobe i dalje će biti podređen slobodnom vremenu djeteta i ➡ igri.

Njegovo veličanstvo krevet

Dobar krevet u kojem spavate svake noći jednako je važan kao i cipele koje obuvate svakog jutra. Na ovaj dio najviše treba da se fokusiramo ako želimo da zaista uživamo u spavanju, a jednaku, a često i veću pažnju, posvetićemo izboru dušeka za djecu. Kvalitet spavanja ima veliki uticaj na koncentraciju prilikom učenja i igre, a vrsta dušeka i ➡ naddušeka utiču na pravilan razvoj i položaj tijela.

Ako želite da se dobro naspavate, potrebno je da za sve članove porodice odaberete kvalitetan i za vas prikladan ➡ dušek,jastuk, ➡ jorgan i ➡ posteljinu od kvalitetnih materijala.

Kvalitetan i odgovarajući dušek donosi:

    * pravilnu potporu cijelom tijelu,

    * udobnost,

    * veću produktivnost tokom dana,

    * bolje raspoloženje i više energije,

    * dobro opšte stanje i zdravlje.

Za spavanje bez bolova u vratu i kičmi, presudno je da izaberemo pravi ➡ jastuk.

Za dodatnu udobnost, potrebno je da su pokrivač i posteljina lagani, ugodni i nježni na dodir, kako bi smo postigli potpuni osjećaj opuštanja.

Prednost pri izboru uvijek treba dati prirodnim materijalima, posebno za najmlađe, a važno je I da posteljina bude njima dopadljiva, sa omiljenim ilustracijama kopje daju poseban pečat cijeloj sobi.

U toku je ➡ MJESEC DOBROG SPAVANJA u Vitapuru.

POPUSTI do – 40% + DODATNIH 10% na sve proizvode za spavanje!

SAMO tokom ovog mjeseca – kupovinom bilo koja 2 ili više proizvoda iz kategorije Spavaća soba, dobijate DODATNIH 10% popusta i na već snižene artikle.

Spavajte udobno i super dobro uz Vitapur! www.vitapur.me

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply