Roditelji upozoravaju na loše uslove u školi u Virpazaru, iz Ministarstva najavili sanaciju

Roditelji, čija djeca pohađaju OŠ „Jovan Tomašević“ u Virpazaru, apeluju na nadležne da hitno obezbijede finansije i započnu sanaciju školskog objekta, jer smatraju da je nedopustivo da đaci i zaposleni borave u trenutnim uslovima. Strahuju za zdravlje i bezbjednost svoje djece, jer su posljednje kiše, zbog kojih je objekat poplavio, dodatno pogoršale situaciju, koja je, uprkos sporadičnim intervencijama, loša već godinama.

I direktorka škole Jadranka Pešić saglasna je sa roditeljima da se mora ozbiljno pristupiti onome sa čime se suočavaju već godinama, a u posljednje vrijeme je sve teže izboriti se sa lošim uslovima u školi. Očekuje da će se ovoga puta obistiniti najave Ministarstva prosvjete i da će kompletan objekat, koji je izgrađen sedamdesetih godina, biti u narednih nekoliko mjeseci saniran.

Voda koja se sliva niz zidove, poplavljeni podovi, oronuli plakari u kojima su cijevi iz kojih je curila voda samo su dio enterijera ove škole, a u istim nehumanim uslovima borave i djeca iz Vaspitne jedinice Sunce Javne predškolske ustanove „Vukosava Ivanović Mašanović“.

„Nakon posljednje poplave u objektu, imali smo veliku štetu. Nije prvi put da se to dešava, ali nakon svakog nevremena stanje je sve gore, uprkos našim naporima i trudu cijelog kolektiva da sanira posljedice i obezbijedi što bolje uslove za rad. Trudimo se svi na svoj način da to činimo, ali je došlo vrijeme da to više nije dovoljno. Kontaktirala sam odmah Ministarstvo prosvjete, informisala ih o stanju i tražila hitnu reakciju. Prije neki dan objekat je, po nalogu Ministarstva, obišao arhitekta, koji je već počeo izradu projekta sanacije. Zvala sam i Sanitarnu inspekciju, jer nam je važan njihov stav, s obzirom na to da su u pitanju djeca i da sve ovo može uticati na njihovo zdravlje, ali i na zdravlje zaposlenih“, kazala je Pešić, ističući da je ustanovljeno da je stabilnost objekta dobra i da će sanacija biti dovoljna da se riješe svi problemi.

Prema njenim riječima, strahuju od svake najavljene kiše, jer znaju da će stanje u zgradi biti sve gore.

Iz Ministarstva su im obećali da će novac za radove biti obezbijeđen i da će sanacija početi čim bude završeni projekat i procedura i kada vremenske prilike to budu dozvoljavale.

OŠ „Jovan Tomašević“ pohađaju 73 đaka, a prije dvije godine djelimično je saniran krov i fiskulturna sala. To je, kako kaže Pešić, bilo samo privremeno rješenje, jer je objekat „popustio“ upravo na tim mjestima krovne konstrukcije.

Roditelji, koji su nam posredstvom predstavnika u Savjetu, proslijedili i fotografije, navode da je i do sada bilo obećanja, ali očekuju da će nadležni konačno shvatiti ozbiljnost situacije.

„Ne želimo da dođemo u situaciju poput nekih drugih škola i da zbog dotrajalosti objekta za nekoliko godina neko saopšti da djeca više nijesu u njemu bezbjedna i da sruše zgradu. Obrazovanje za našu djecu je, i pored ovoga, izazovnije u odnosu na vršnjake u gradovima, jer svi oni putuju, kao i zaposleni. Osim toga, iako imaju realno iste probleme kao i u velikim školama naša djeca nemaju stalnu podršku pedagoga, a o psihologu možemo da sanjamo“, navode roditelji.

Direktorica smatra da bi malim školama trebalo pružiti veću podršku, jer su organizacioni izazovi nekada mnogo veći neko u gradovima.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply